wtorek, 17 stycznia 2012

WARTOŚCI LECZNICZE I ODŻYWCZE SZPINAKU


Szpinak posiada nieocenione wartości lecznicze i dietetyczne. Szpinak zawiera Luteinę, która ma korzystny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie wzroku. Luteina spełnia funkcję filtra, przechwytując szkodliwe promienie świetlne ( chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej oka).Można stosować suplement diety dostępny w aptece. Przynosi ulgę zmęczonym oczom przy długiej pracy przy komputerze lub przy dużym nasłonecznieniu. Szpinak posiada w dużych ilościach chlorofil-zielony barwnik, który absorbuje energię słoneczną, dotlenia szare komórki, polepsza koncentrację i sprawność umysłu. Szpinak jest wskazany dla osób chorych na anemię, przemęczonych, zestresowanych i osłabionych po przebytych chorobach. Z uwagi na dużą zawartość kwasu foliowego zaleca się go kobietom w ciąży. Pomaga w zwalczaniu infekcji , jest wskazany w diecie dla osób chorych na nowotwór.
Szpinak jest źródłem cennego dla zdrowia magnezu. Niedobór magnezu może powodować bóle mięśni, skurcze oraz trudności w koncentracji. Świeże liście szpinaku zawierają dużo witaminy C, która pomaga przyswajać żelazo z pokarmu. Zawiera również witaminy A , B , karoten i sole mineralne( żelazo i wapń). Szpinak zawiera kwas szczawiowy , który utrudnia przyswajalność niektórych pierwiastków oraz łatwo przyswajalny,cenny kwas foliowy( 100 g szpinaku zaspokaja 75% zapotrzebowania dziennego na kwas foliowy).
Młode liście szpinaku najlepiej spożywać na surowo, w sałatkach( z dodatkiem soku z cytryny i oliwy z oliwek) lub gotowane w minimalnej ilości wody albo duszone. Są nadzieniem do naleśników, omletów,pizzy. Zdrowy jest świeży sok ze świeżych liści szpinaku. Szpinak można również mrozić. Wszystkie potrawy ze szpinaku posiadają dużą wartość odżywczą.

niedziela, 15 stycznia 2012

WŁAŚCIWOŚCI ODŻYWCZE I LECZNICZE - BURAKA CZERWONEGO


Burak posiada niezwykłe walory zdrowotne. Bulwiaste korzenie buraka zaczęto spożywać (około 800 lat p. n. e.). Liście buraka używano jako ziele lecznicze.
Korzeń buraka czerwonego zawiera kwas foliowy,witaminy z grupy B odpowiadającej za wzmocnienie procesów krwiotwórczych w organizmie ludzkim. Dzienna dawka to 200 gramów,zapobiega wapnieniu naczyń krwionośnych i podnosi odporność organizmu. Niedobór kwasu foliowego(witaminyB9) może powodować złe samopoczucie,ogólne rozdrażnienie i niespokojny sen. Może być przyczyną zmatowiałych włosów i wczesnej siwizny. Burak czerwony zawiera zawiera również witaminy :C, B1, P oraz dużo makro, i mikro-elementów. Warzywo bogate jest w związki mineralne : potas,sód,magnez,wapń oraz cukier.
Burak czerwony ma szerokie zastosowanie w kuchni. Znany jest barszcz czerwony, surówki (np. buraczki z chrzanem), zupy( botwinka z wiosennych buraczków) i sok z buraków. Trzeba pamiętać ze zbyt długie przechowywanie lub gotowanie buraków znacznie obniża ich wartość.
Buraki działają odkwaszająco(mogą być jako dodatek do mięs).
Burak czerwony zawiera tzw : antocyjany, które mają działanie antyrakowe. Zaleca się w leczeniu nowotworów lub stosować profilaktycznie. Z uwagi na dużą ilość składników mineralnych, buraki mają działanie odkwaszające. Barszcz z buraków jest bardzo dobrym środkiem na zgagę.
Sok z surowych i kiszonych buraków, zaleca się przy anemii, wysokim ciśnieniu krwi, braku odporności na infekcje, zaparciach, schorzeniach gastrycznych ,osłabieniu i nerwicach.
Sok z buraków ma też właściwości oczyszczające i regulujące pracę układu krążenia.
Z wszystkich odmian buraków czerwonych,najbardziej cenione są te o jednolitym czerwonym zabarwieniu.

piątek, 13 stycznia 2012

WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE – MACIERZANKI PIASKOWEJ


Macierzanka piaskowa jest ziołem pół krzewiastym, który występuje w Polsce na obszarach nizinnych, piaszczystych, słonecznych łąkach, pastwiskach w rowach i lasach sosnowych.
Zioło ma płożące łodygi, wiotkie unoszące się ku górze. Łodygi zakończone są kwiatostanem. Kwitnie na fioletowo ,różowo lub biało. Zioło zbiera się w pełni kwitnienia. Suszy się górne części pędów. Surowiec posiada interesujący korzenny aromat i gorzkawy smak.
Właściwości lecznicze macierzanka zawdzięcza składnikom, bogata jest w olejki eteryczne( np. tymol), garbniki, gorycze, sole mineralne, kwasy organiczne i witaminę C .
Macierzanka piaskowa znana jest głównie jako zioło o działaniu antybakteryjnym i przeciwgrzybiczym. Wyciąg z zioła działa przeciwskurczowo i usprawnia proces trawienny. Pobudza wydzielanie soku żołądkowego, hamuje rozwój drobnoustrojów jelitowych,pomaga w nieżytach żołądka i jelit, dobry na wzdęcia, zaparcia,bóle brzucha, zatrucie pokarmowe i niedokwaśność. Działa skutecznie w stanach powiększenia wątroby oraz krwawych wymiotach. Stymuluje czynności układu oddechowego. Leczy uporczywy kaszel, nieżyty gardła i oskrzeli, koklusz, pomaga w anginie,grypie, bólu krtani, przeziębieniu i bólach głowy. Napar z ziela wzmaga wydzielanie ochronnego śluzu na błonę gardła i oskrzeli. Macierzanka ma działanie uspokajające i regenerujące organizm po przebytej ciężkiej chorobie, dlatego też jest zalecana min. dla osób w podeszłym wieku. Pomaga w wielu schorzeniach układu moczowego i nerek.
Zewnętrznie macierzanka piaskowa ma również szerokie zastosowanie .Wyciąg z ziela stosuje się do płukania jamy ustnej i gardła. Stosuje się do irygacji pochwy i sromu. Odwar z ziela stosuje się do nacierania miejsc zwichniętych,w stanach zapalnych i w bólach reumatycznych stawów. Macierzanka jest doskonałym środkiem dezynfekującym, leczy ropiejące rany ,owrzodzenia,krosty, trądzik,zapalenie torebek włosowych oraz oparzenia .Skutecznie łagodzi odczyn zapalny po ukąszeniu owadów. Kąpiel w odwarze z ziela macierzanki działa uspokajająco, odświeżająco i wzmacniająco,pomaga na reumatyzm, nerwobóle i podagrę. Zaleca się dzieciom osłabionym i chorym na krzywicę.

poniedziałek, 9 stycznia 2012

NATURALNE ZAPOBIEGANIE ODLEŻYNOM


Odleżyny to martwica i owrzodzenie tkanek pokrywające wystające części kości. Odleżyny powstają stopniowo,najpierw pojawia się zaczerwienienie skóry,następnie nasila się stan zapalny pojawia się obrzęk. Z czasem w części zapalnej pojawia się stwardnienie tkanek podskórnych i złuszczanie się naskórka. W zaawansowanym stanie schorzenia , pojawiają się pęcherze, zmiany martwice skóry, odsłonięcie tkanki tłuszczowej i powstaje sącząca się rana .
Odleżyny powstają u osób:
obłożnie chorych; wyniszczonych chorobą lub zaniedbaniem; cierpiących na zaburzenia neurologiczne; ze słabą podściółką tłuszczową i mięśniową.
Odleżyny pojawiają się najczęściej w okolicy krzyżowej i łopatkowej, na łokciach , przy kostkach bocznych i na piętach.
Naturalne zapobieganie odleżynom polega na :
zmniejszeniu ucisku na poszczególne wrażliwe miejsca ciała;
często zmieniać pozycję ciała chorego ( co 2 godziny);
stosować podkładki przeciwodleżynowe;
smarować ciało kremami i maściami przeciwodleżynowymi;
zmieniać pozycję ciała, u osób poruszających się na wózku co kwadrans;
codziennie, starannie oglądać skórę i dbać o jej higienę, tak aby nie dopuścić do zakażenia bakteryjnego;
dbać o czystą pościel;
delikatne masowanie bolących miejsc w celu pobudzenia ukrwienia skóry dotlenienie tkanek.
Przy odleżynach zaleca się stosowanie odpowiedniej diety,wysokobiałkowej, lekkostrawnej, opartej przede wszystkim na chudym, gotowanym mięsie(szynka), rybach (łosoś),jajkach, mleku i maśle.

sobota, 7 stycznia 2012

HALUKSY(PALUCHY KOŚLAWE)- NATURALNE LECZENIE


Haluksem określa się zniekształcenie stawu pomiędzy paliczkiem bliższym palucha stopy, stanowiącym jego podstawę ,a kością do niego przylegającą. Dolegliwość ta występuje przeważnie u kobiet,zdarza się również u mężczyzn. Zwyrodnienie powoduje silne dolegliwości bólowe.
W początkowej fazie pojawiające zniekształcenie ,poza nieestetycznym wyglądem nie daje silnych dolegliwości bólowych. Z czasem np. .noszenie niewygodnego obuwia , które uciska na zwyrodniony staw ,skórę obrasta zrogowaciały naskórek. Powstaje w tym miejscu bolesny nagniotek lub modzel. Może też pojawić się w kaletce stawowej płyn wysiękowy, zainfekowany prowadzi dalszej destrukcji stawu.
Przyczyny haluksów mogą być: dziedziczne;wynikać z noszenia niewygodnego obuwia szczególnie, na wysokim obcasie z wąskimi noskami, źle dopasowane do stopy.
Zapobiegawczo przy pojawiających się pierwszych objawach zwyrodnienia, należy zdecydowanie zmienić obuwie na wygodne. Można stosować odpowiednie wkładki-klinki( do kupienia w aptece) pomiędzy paluchem a drugim palcem u stopy,pomocne są zabiegi rehabilitacyjne( np. laser), które opóźniają rozwój zwyrodnienia.
Leczenie naturalne- opiera się na ziołolecznictwie, naturopatii,hemopatii.
Ziołolecznictwo-działa wspomagająco w zwalczaniu tej dolegliwości. Stosuje się następujące zioła:
bobrek trójlistny, nasiona selera, gwajakowiec lekarski, pochrzyn ,żółtodrzew. Miejscowo można stosować okłady nasączone w naparze z siemienia naturalnego, prawoślazu lekarskiego, żywokostu lub wiązu. Wszystkie wymienione zioła łagodzą stan zapalny, zmniejszają obrzęk i dolegliwości bólowe. Gdy ból stawu nie pozwala w zasypianiu, można wypić przed snem napar z rumianku lub melisy.
Naturopatia- zaleca się moczenie stóp w gorącej wodzie z dodatkiem gorzkiej soli , czyli siarczanu magnezowego, co łagodzi dolegliwości bólowe. Delikatny masaż stóp za pomocą kremów poprawiających krążenie w stopach i pomagają rozruszać chore stawy. Przy zapaleniu kaletki stawowej , należy ograniczyć chodzenie Można stosować okłady z zimnej wody lub lodu, które zmniejszają obrzęk i działają przeciwzapalnie. Wskazana jest dieta zawierająca dużo witamin,głównie witaminy C.
Homeopatia -w leczeniu palucha koślawego korzystne działania posiadają preparaty:Apis( na obrzęk stawu); Rhus tox( na swędzenie skóry pod stawem , przy zaczerwienieniu i pieczeniu oraz usztywnieniu);Ruta( w bólu stawu i całej stopy,bólach mięśni stopy).

piątek, 6 stycznia 2012

LECZENIE NATURALNE NIESTRAWNOŚCI


Niestrawnością określa się różne zaburzenia układu pokarmowego, wynikające ze złego odżywiania( jedzenie w pośpiechu, dużo, nieregularnie, spożywanie produktów zlej jakości, napięcie nerwowe). Niestrawności towarzyszą bóle w nadbrzuszu, biegunki,wzdęcia, zgaga.
Leczenie naturalne niestrawności polega na stosowaniu ziół łagodzących podrażnienie żołądka, aromaterapii i leków homeopatycznych.
Ziołolecznictwo.
Mięta pieprzowa-doskonały lek na niestrawność i inne dolegliwości brzucha. Przetwory pobudzają czynności wydzielania żołądka i wątroby. Zapobiegają zastojom pokarmu ,działa przeciwzapalnie i oczyszczająco. Doskonałym lekiem jest herbatka z liścia mięty, dostępna w aptekach.
Rzepik pospolity-jako napar lub nalewka pomaga przy wrzodach żołądka,zapaleniu woreczka żółciowego. Leczy zaburzenia trawienia ,biegunki, zatrucia pokarmowe i skuteczny przy niedokwaśności żołądka. Działa przeciwzapalnie. Odwar można pić zamiast herbaty.
Bylica piołun-stosowana jest w zaburzeniach łaknienia. Napar z piołunu pije się w dolegliwościach związanych z żołądkiem i wątrobą. Ziele należy stosować z umiarem.
Cykoria podróżnik- korzeń cykorii wzmaga wydzielanie soku żołądkowego, poprawia trawienie i przyswajanie pokarmów. Jest stosowany we wszystkich dolegliwościach związanych z niestrawnością. Odwar z korzenia cykorii- 2łyżki rozdrobnionego surowca zalewamy 2 szklankami letniej wody, podgrzewamy i gotujemy 5 minut. Pijemy 4 razy dziennie co najmniej 30 minut przed posiłkiem.
Rdest wężownik- skutecznie likwiduje bóle brzucha, biegunki,działa odkażająco i bakteriobójczo.
Bardzo dobre jest winko z rośliny. Do buteleczki czerwonego wina wsypujemy 2 łyżki rozdrobnionego ziela rdestu i dodajemy łyżkę ziela majeranku oraz 2 łyżki babki lancetowatej. Odstawiamy butelkę na 2 tygodnie. Mieszamy często i potem przecedzamy. Pijemy codziennie po kieliszku.
W aromaterapii stosuje się olejki goździkowy i mandarynkowy do masażu okolicy żołądka.
Leki homeopatyczne pomagające w niestrawności , wzdęciom Carbo veg, w bólach brzucha i skurczach Lycopodium, po zjedzeniu zbyt tłustych pokarmów Kali mur.

środa, 4 stycznia 2012

NATURALNE LECZENIE I DIETETYKA W KURCZACH MIĘŚNI


Kurcze mięśni powstają wówczas ,gdy nie dochodzi do fazy rozkurczowej. Mięśnie pozostają napięte przez długi czas , co powoduje przykre dolegliwości bólowe. Takie sytuacje mogą pojawić się podczas wysiłku fizycznego jak i w spoczynku np. podczas snu.
Przyczyny powstawania kurczów są różne: mogą wynikać ze zmęczenia lub nadwyrężenia mięśni; z niewłaściwej gospodarki mineralnej, zaburzenie pracy układu nerwowego; zaburzenie równowagi płynów w organizmie; problemy hormonalne; nadmierna utrata potasu i cennych substancji odżywczych. Czynniki zwiększające ryzyko wystąpienia kurczów – nagłe znalezienie się w zimnej wodzie,niektóre choroby (cukrzyca, choroby tarczycy) oraz u osób palących papierosy, których mięśnie są niedotlenione.
Leczenie naturalne , wspierające działanie środków farmakologicznych , opiera się głównie na ziołach,które działają wzmacniająco,rozkurczowo,poprawiają krążenie. Zioła stosowane przy kurczach mięśni to; pokrzywa zwyczajna; lubczyk ogrodowy;miłorząb japoński i drożdże piekarnicze.
Pokrzywa zwyczajna -działa mineralizująco , uzupełnia niedobory wielu substancji odżywczych i wzmacniających, poprawia przemianę materii i krążenie. Przetwory z liści pokrzywy zapobiegają kurczom mięśni kończyn. Najlepiej pić kilka razy dziennie sok z pokrzywy.
Lubczyk ogrodowy-odwar z lubczyku dział na mięśnie rozkurczowo, przywraca im prawidłowe napięcie. Usuwa szkodliwe związki z przemiany materii. Odżywia organizm.
Miłorząb japoński-poprawia krążenie i działa przeciwmiażdżycowo, zapobiega gromadzeniu się złogów i występowaniu kurczów. Skuteczny jest napar ( 2 łyżki liści ziela zalewamy szklanką wrzątku i parzymy 10 minut. pijemy 3 razy dziennie , po posiłku).
Drożdże piekarnicze-doskonale odżywiają organizm i dostarczają niezbędnych substancji do prawidłowego funkcjonowania mięśni. Zawierają dużo witaminy B, która wpływa korzystnie na mięśnie i system nerwowy.
Przy kurczach mięśni wskazana jest odpowiednia dieta , bogata w produkty spożywcze zawierające wapń , magnez, potas. Niezbędne dla zachowania dobrej kondycji mięśni wapń jest w mleku i jego przetworów, zielonych warzywach liściastych ,roślinach strączkowych, owocach morza, pomarańczach, mandarynkach i w melonach.
Źródłem potasu są orzechy,pomidory, banany,awokado, brokuły i rośliny strączkowe. Również zapobiega kurczom magnez ,który znajduje się w produktach pełnoziarnistych ,kaszach, roślinach strączkowych,orzechach, awokado,owocach morza i w liściastych zielonych warzywach.
Osoby cierpiące na kurcze mięśni muszą wykluczyć z jadłospisu kawę , mocną herbatę i słodycze. Należy ograniczyć spożywanie żywności konserwowanej,chipsy,frytki,napoje gazowane z wyjątkiem toniku,alkohol. Najlepiej z płynów pić soki owocowe lub warzywne oraz wody mineralne( około 2 l , nie dopuszczając do odwodnienia organizmu).
Naturalne metody zapobiegające kurczom mięśni to : regularny tryb życia; dużo ruchu,spacerów, ćwiczeń;nie stać długo i siedzieć , nie krzyżować nóg; przed snem rozluźniać mięśnie nóg, rozciągać( masaż,przysiady,bieg w miejscu);zasypianie na brzuchu lub na plecach opierając stopy o ścianę; przestrzegać dietę;unikać alkoholu.

wtorek, 3 stycznia 2012

WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE I ODŻYWCZE WITAMINY K


Witamina K jest odpowiedzialna za prawidłową krzepliwość krwi w organizmie. Zapobiega wewnętrznym krwawieniom, krwotokom , nadmiernemu upływowi krwi podczas zranień oraz zmniejsza obfitość krwawienia miesiączkowego u kobiet. Witamina jest podawana przed zabiegiem operacyjnym. Zmniejsza ryzyka złamania kości, obecność witaminy K w ustroju,jest ważna dla gospodarki wapiennej i mineralizacji tkanek. Badania ostatnie, wykazują korzystne działanie witaminy K na proces hamowania rozwoju raka (np.: piersi,jajników, wątroby, nerek) oraz pomaga pacjentom podanym chemioterapii.
Witamina K działa ochronnie na serce,zapobiega powstawaniu miażdżycy,obniża poziom szkodliwego cholesterolu LDL. Niedobór witaminy K występuje rzadko,gdyż organizm jest zdolny do samodzielnego jej wytwarzania dzięki mikroorganizmom znajdującym się w jelicie cienkim. Zdarza się niedobór witaminy u ludzi ,którzy spożywają niewielką ilość zielono-listnych warzyw, przyjmują antybiotyki lub dużą ilość leków. Awitaminoza K może powodować szereg schorzeń jak: zaburzenie wchłaniania pokarmów , ograniczenie trawienia tłuszczów , uszkodzenie wątroby, zapalenie jelita,biegunkę,celiakię,słabą krzepliwość krwi, powstawanie krwotoków zewnętrznych i wewnętrznych, trudno gojące ię rany i zaburzenia w mineralizacji kości.
Niemowlęta i kobiety w ciąży i nastolatki, powinny przyjmować, uzupełniające dawki witaminy K.
Witamina K jest dostępna w aptekach w postaci płynów i tabletek. Przed rozpoczęciem kuracji najlepiej skonsultować ją z lekarzem. Witaminę K najlepiej łączyć z witaminą E, która pomaga we wchłanianiu witaminy K. Najlepszym, naturalnym źródłem witaminy K są warzywa- (brokuły, rzepa, szpinak, kapusta, sałata, lucerna,morszczyn,jarmuż,ziemniaki, cebula,brukselka )oraz owoce-(awokado,brzoskwinia), białko jaj, sery, jogurty,wątroba,olej sojowy i szafranowy, tran z wątroby ryby,orzeszki pistacjowe oraz mięso.

poniedziałek, 2 stycznia 2012

LECZENIE NATURALNE W BOLESNYM MIESIĄCZKOWANIU


Bóle miesiączkowe związane są często z zastojem krwi miesiączkowej jeszcze przed krwawieniem lub silnymi skurczami macicy na początku cyklu miesiączkowego. Ostry, tępy ból zaczyna się w dolnej części brzucha i promieniuje w kierunku kończyn i kręgosłupa. Inne dolegliwości to wzdęcie brzucha,biegunka, częste oddawanie moczu , bóle głowy, nudności, wymioty a nawet omdlenia. W tym czasie krwawienie bywa skąpe i może zawierać skrzepy. Nie ustalone przyczyny zaburzenia w miesiączkowaniu , określa się jako pierwotne. Zdiagnozowane przyczyny to zaburzenie wtórne. W tym przypadku przyczyną dolegliwości mogą być: endometrioza,mięśniaki macicy,stres, zrosty pooperacyjne,choroby tarczycy,odstawienie pigułek antykoncepcyjnych,usunięcie ciąży, początek klimakterium.
Leczenie naturalne w bolesnym miesiączkowaniu opiera się głównie na ziołolecznictwie, oraz homeopatii, aromaterapii, chromoterapii .
Zioła stosowane w bolesnym miesiączkowaniu :Arcydzięgiel chiński; Kalina śliwolistna; Malina właściwa; Sasanka zwyczajna; Jasnota biała;Liść szałwii; Kwiat nagietki; Liść melisy;Liść mięty pieprzowej:Kwiat malwy czarnej;Kora kruszyny;Ziele krwawnika;Liść rozmarynu; Koszyczek rumianku;Szyszki chmielu;Kwiat nagietka; Ziele skrzypu i inne.
Zioła przyjmuje się w postaci naparów , herbatki lub odwaru. Oto kilka domowych sposobów na przygotowanie leczniczych naparów :
Napar łagodzący bóle miesiączkowe-z mieszanki ziół ( każde po 10 g) liści mięty pieprzowej,liść melisy, koszyczek rumianku,kwiat nagietka,korzeń kozłka lekarskiego, kora kruszyny, kwiat jasnoty białej, liść ruty. Zioła miesza się , łyżkę mieszanki zalewamy szklanką wrzątku. Napar pijemy 3 razy dziennie po szklance.
Napar działający uspokajająco i rozkurczowo-przygotowuje się mieszankę ziołową z kory kruszyny 20 g, owocu kopru włoskiego 20g, ziela krwawnika 20g,liści melisy 15 g, liści rozmarynu 25g.Łyżkę mieszanki zalewamy szklanką wrzątku. Napar pijemy 3 razy dziennie po szklance.
Homeopatia- objawy bolesnego miesiączkowania łagodzi Pulsatilla ,Sepia.
Aromaterapia-leczenie naturalne tą metodą polega na delikatnym masażu brzucha olejkami o działaniu rozkurczowym jak; cyprysowym i lawendowym.
Chromoterapia- polega na działaniu światła ciepłego pomarańczowego, a następnie błękitnego na nagą skórę, można nosić w tych kolorach odzież, bieliznę lub kawałki jedwabiu bezpośrednio na ciele. Taki rodzaj naturalnej terapii działa stymulująco na organizm i usuwa napięcie, a dalej uśmierza ból.

niedziela, 1 stycznia 2012

NERWICA WEGETATYWNA –NATURALNE LECZENIE ZIOŁAMI


Stany silnych napięć nerwowych powodują często zespół zaburzeń w narządach wewnętrznych organizmu. Takie zaburzenia określa się jako nerwicę wegetatywną.
Objawy mogą być różne np.; zaburzenia układu krążeniowego i pracy serca ,zburzenia w układzie pokarmowym ( żołądkowe i jelitowe np. biegunki bóle brzucha) i inne ( macicy).
Nerwica wegetatywna dotyka z reguły ludzi podatnych na ciągły stres, ulegających negatywnemu wpływu otoczenia i posiadających większą wrażliwość na czynniki psychospołeczne.
Leczenie naturalne nerwicy wegetatywnej powinno obejmować kilka płaszczyzn choroby- psychoterapię, techniki relaksacyjne- rozluźniające oraz leki ziołowe jako leczenie wspomagające. W ciężkich przypadkach nerwicy wegetatywnej wskazane jest leczenie farmakologiczne pod kontrolą specjalisty.
Leczenie naturalne oparte jest na ziołolecznictwie .
Zioła stosowane w opisanych dolegliwościach :
Ruta zwyczajna – stosuje się jako środek uspokajający w zaawansowanej nerwicy wegetatywnej ze zmianami czynnościowymi narządów ( skurcze napadowe,różne bóle brzucha,migreny, zaburzenia ruchowe i kołatanie serca). Stosuje się gotowy preparat – intrakt z ruty. Mieszamy 20 kropli preparatu z 20 kroplami Nervosolu i rozpuszczamy w ½ szklanki wody . Tak przygotowany lek pijemy 2 razy dziennie po łyżeczce .
Kminek pospolity-owoce kminku mają działanie rozkurczowe i regulują pracę układu pokarmowego,wątroby,dróg żółciowych i nerek. Pomaga w takich objawach nerwicy wegetatywnej jak : wzdęcia ,kolka, bóle brzucha, biegunki. W leczeniu stosuje się mieszanki ziołowe, w które wchodzi kminek.2łyżki owoców kminku łączymy z 2 łyżkami korzenia kozłka lekarskiego, łyżką kwiatu krwawnika pospolitego i łyżką kwiatu bobrka trójlistkowego uzyskujemy mieszankę. Następnie bierzemy 2 łyżki mieszanki i zalewamy 3 szklankami wrzątku . Całość odstawiamy na ½ godziny. Lek pijemy 3 razy dziennie po ½ szklanki , po posiłkach.
Kolendra siewna-przetwory z kolendry działają łagodząco,pomagają w trawieniu pokarmu, poprawiają pracę jelit, dróg żółciowych, likwidują wzdęcia i dolegliwości bólowe, występujące w nerwicy wegetatywnej. Jeżeli dodatkowo występuje nerwica serca ,zaleca się stosowanie mieszanki ziołowej z owoców kolendry, owoców kminu zwyczajnego, owoców głogu dwu-szyjkowego(po 1 łyżeczki każdego owocu) oraz( po 2 łyżeczki )korzenia kozłka lekarskiego,ziela dziurawca zwyczajnego,ziela serecznika pospolitego. Bierzemy 2 łyżki mieszanki ziołowej zalewamy 3 szklankami wrzątku i odstawiamy na 20 minut. Napar pijemy 3 razy dziennie po ½ szklanki , po posiłkach.
Marzanna wonna – działa rozkurczowo na ścianki naczyń krwionośnych, zmniejszają ich napięcie, poprawiają krążenie krwi , regulują pracę serca i całego układu krążeniowego. Zaleca się picie uspakajającej herbatki z macierzanki. Lek z łyżki surowca, który zalewamy szklanką wrzątku i zaparzamy 10 minut. Pijemy po 2-3 łyżki 3 razy dziennie po jedzeniu.

sobota, 31 grudnia 2011

NATURALNE LECZENIE GRZYBICY NARZĄDÓW PŁCIOWYCH


Grzybicze zakażenie narządów płciowych jest częstą dolegliwością. U kobiet powoduje stan zapalny pochwy,powodując podrażnienie i obrzęk warg sromowych oraz pojawienie się białawego nalotu. Dalej pojawia się świąd,ból i pieczenie w obrębie miednicy.
U mężczyzn ta dolegliwość występuje rzadziej. Objawy są podobne, czyli zapalenie żołędzi i napletka często pojawia się białawy nalot.
Przyczyny występujących schorzeń są różne np. brak higieny ciała, zła dieta,wycieńczenie organizmu kuracją antybiotykową , podrażnienie i uszkodzenie skóry wywołane przez zbyt częste kąpiele. Przyczyną mogą być zaburzenia hormonalne, anemia, cukrzyca.
Do zakażenia dochodzi podczas stosunku seksualnego. Skutecznym środkiem zapobiegawczym stanowią prezerwatywy.
Grzybicę można leczyć tradycyjnymi preparatami farmakologicznymi. Można wspomagać preparatami naturalnymi .W medycynie naturalnej stosuje się zioła na tą dolegliwość min. Nagietek lekarski; Imbir lekarski; Skrzyp polny.
Nagietek lekarski- stosowany jest zewnętrznie , ma działanie przeciwzapalne, bakteriobójcze i grzybobójcze, wspomaga proces gojenia i regeneracji skóry oraz poprawia wygląd skóry.
Można stosować wewnętrznie .W zakażeniach grzybiczych zaleca się min. irygację pochwy, w której wykorzystujemy napar z kwiatów nagietka . 3 łyżki surowca suszonego zalewamy 1 szklanką wrzątku i zaparzamy po przykryciem 10 minut. Po ostudzeniu można dodać do naparu trochę oliwy lub nalewki z nagietka.
Imbir lekarskie-roślina przydatna do stosowania zewnętrznego i wewnętrznego w leczeniu naturalnym grzybicy. Ma działanie silnie stymulujące i wzmacniające organizm, poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego. Oczyszcza organizm ze złogów. Imbir można stosować do irygacji. Łyżkę suchego ziela zalewamy 1 litrem wody i podgrzewamy na małym ogniu( 20 minut), aż do zagotowania.
Skrzyp polny-to szerokiego zastosowania w grzybicy narządów płciowych. Zioło posiada wiele cennych składników ,dlatego też ma ogromne działanie lecznicze na cały organizm. Wzmacnia, oczyszcza, działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie oraz odnawia organizm. Niektóre składniki skrzypu polnego(krzemionka, garbniki) bardzo dobrze leczą choroby skóry,w tym stany zapalne bakteryjne i grzybice. Przy grzybicy w okolic genitaliów wskazana jest półgodzinna nasiadówka w wywarze ze skrzypu. Wywar przygotowujemy z 1 kg świeżego ziela w dużym garnku. Ziele zalewamy do połowy wodą i doprowadzamy do wrzenia . Ostudzamy i mamy gotowy preparat przeciwgrzybiczy.
W grzybiczy krocza bardzo skutecznym środkiem jest sok z cytryny lekko rozrzedzony z wodą. Płynem przeciera się miejsca zaatakowane grzybicą.

czwartek, 29 grudnia 2011

NATURALNE LECZENIE NERWIC LĘKOWYCH


Nerwice lękowe to zespół zaburzeń psychogennych o podłożu emocjonalnym. Objawiają się napadami lęku,drętwieniem, mrowieniem lub drżeniem kończyn. Może występować obfite pocenie się, uderzenie na przemian ciepła lub zimna , bóle w klatce piersiowej, zaburzenia w pracy serca, duszności, zawroty głowy,omdlenia,nudności i bóle brzucha. Objawy te mogą świadczyć o zaawansowanej nerwicy lękowej. Ataki nerwicy poważnie utrudniają normalne funkcjonowanie. Wszelki zaburzenia (podobne do opisanych po wyżej)powinny być zdiagnozowane przez lekarza.
Podstawowe leczenie naturalne opiera się na metodach psychoterapeutycznych.
Leczenie naturalne oparte na ziołolecznictwie jest uzupełnieniem wspomnianych terapii.
Zioła stosowane prze nerwicy lękowej to: kozłek lekarski; chmiel zwyczajny;mak polny; grzybień biały.
Kozłek lekarski-inaczej waleriana jest środkiem uspokajającym,łagodzi objawy zaburzenia ośrodkowego układu nerwowego, powoduje ustąpienie łagodnych objawów nerwic lękowych. Mieszanki ziołowe z dodatkiem kozłka przynoszą odprężenie i pomagają w zasypianie. W leczeniu nerwic lękowych zaleca się picie naparu z korzenia kozłka. 2 łyżki surowca zalewamy 2 szklankami wrzątku i zaparzamy 30 minut. Lek pijemy 3 razy dziennie po ½ szklanki po posiłkach. Można go podawać dzieciom lub osobom starszym( jednorazowo nie więcej niż 2 łyżki stołowe).
Chmiel zwyczajny-przetwory z zioła hamują nadmierne czynności kory mózgowej, osłabiają bodźce przenoszone do ośrodkowego układu nerwowego. Działa uspokajająco w nadwrażliwości nerwowej,w bezsenności, pomagają w stresie. Zaleca się napar z szyszek chmielowych. Łyżeczkę surowca zalewamy szklanką wrzątku i zaparzamy10 minut. Lek pijemy 3 razy dziennie po ½ szklanki przed posiłkiem.
Mak polny-przetwory z rośliny zmniejszają napięcie nerwicowe, uśmierzają ból, działają łagodząco i kojąco. Na nerwicę lękową zaleca się odwar z mieszanki kwiatu maku polnego oraz liści melisy w równych porcjach. Bierzemy 2 łyżki surowca zalewamy 3 szklankami gorącej wody, podgrzewamy i gotujemy 3 minuty. Pijemy ½ szklanki leku 3 razy dziennie pomiędzy posiłkami.
Grzybień biały- posiada działanie uspokajające, zmniejsza nadpobudliwość nerwową,zapobiega nawrotom ataków nerwicowych, wzmacnia układ krążenia i serce. Zaleca się stosowanie gotowych preparatów .Doskonałe działanie uspokajające ma mieszanka intraktu z grzybienia połączona z intraktem z dziurawca ( w proporcjach 2:1020 kropli mieszanki rozpuszczamy w ½ szklance letniej wody i pijemy 3 razy dziennie, pomiędzy posiłkami.

środa, 28 grudnia 2011

IMPOTENCJA- LECZENIE NATURALNE(ZIOŁA)


Impotencja jest dolegliwością występującą u mężczyzn i oznacza niemożność odbycia stosunku płciowego . Najczęściej przyczyną jest niemożność uzyskania lub utrzymania erekcji. Lekkie, przejściowe zaburzenia tego typu zdarzają się u wielu mężczyzn. Przejściowa dolegliwość może z czasem przekształcić się w niedyspozycję seksualną - impotencję.
Przyczyny impotencji mogą być różne i wynikać z:
podłoża psychicznego lub emocjonalnego ( stres ,nerwice,depresja); zaburzenia w funkcjonowaniu organizmu( cukrzyca,zmiany miażdżycowe, zła dieta,nadużywanie środków odurzających). Przy stanach nerwicowych ,pobudzeniu emocjonalnym pomaga np. terapia , znalezienie przyczyn, które stały się powodem zaburzeń. W zaburzeniach organizmu naturalne leczenie za pomocą ziół przynoszą szybki rezultat.
Zioła pomocne przy impotencji: Żeń-szeń właściwy; Krwawnik pospolity; Kozieradka pospolita; Aralia mandżurska.
Żeń-szeń jeden z najsłynniejszych afrodyzjaków działających pobudzająco i wzmacniająco. Może być skuteczny w leczeniu impotencji. Jest lekiem silnie pobudzającym , dlatego najlepiej stosować gotowe preparaty.
Krwawnik pospolity jest stosowany w zaburzeniach narządów płciowych. Działa pobudzająco i jednocześnie relaksująco. Stosuje się napar z krwawnika .2 łyżki ziela zalewamy szklanką wrzącej wody. Po 10 minutach lek jest gotowy. Pijemy w ciągu dnia w 3 porcjach, zawsze po posiłku.
Kozieradka pospolita ogólnie wzmacnia organizm. Na impotencję zalecana jest mieszanka z kozieradki, nasion kminu i fenkułu w porcjach( 2:1:1). 4 łyżki mieszanki miksujemy dokładnie z łyżeczką miodu. Spożywamy 2 łyżeczki leku 3 razy dziennie po posiłku. Lek działa wzmacniająco i pobudzająco.
Aralia mandżurska poprawia ogólną kondycję organizmu wzmacnia, stabilizuje stany nerwicowe, pomaga w impotencji o podłożu nerwicowym i emocjonalnym. Spożywać można gotowy proszę z aralii lub odwar z rośliny.

wtorek, 27 grudnia 2011

ŁUPIEŻ- LECZENIE NATURALNE


Łupież jest powszechną dolegliwością, polegającą na płatowym złuszczaniu się skóry owłosionej i gładkiej. Wyróżnia się łupież zwykły przy skórze o mniej nasilonym łojotoku ( ogniska złuszczenia są bardzo rozległe, nawarstwione, białe , przylegające do siebie).
Przy łupieżu tłustym o nasilonym łojotoku , skóra pokryta jest żółtymi strupami ,łuski są większe a powstały stan zapalny skóry powoduje wypadanie włosów.
Złuszczanie naskórka owłosionego jest naturalne, ale przy nadmiernym złuszczaniu mówimy o łupieżu. Przyczyną nasilonych zmian skórnych jest drobnoustrój zaliczany do grzybów. Dlatego też w leczeniu łupieżu stosuje się środki przeciwgrzybiczne.
Naturalne leczenie łupieżu polega na zapobieganiu zmianom skórnym min.: ziołolecznictwo, stała higiena ( domowe sposoby ), odpowiednia dieta lecznicza oparta na dużej ilość tłustych ryb, piciu tranu ,brania preparatów z witaminą A i E i spożywania dużej ilości warzyw.
Zioła pomocne przy łupieżu :Tymianek pospolity, Aloes drzewiasty; Brzoza brodawkowata; Mydlnica lekarska: Czarna rzepa; Rozmaryn;Pokrzywa; Łopian i inne.
Codziennie dobrze jest wcierać w skórę głowy herbatkę z rozmarynu lub wyciąg z czarnej rzepy. Włosy najlepiej płukać używając wody z dodatkiem kilku kropli nalewki z tymianku. Można sporządzić napar z pokrzywy lub z nagietka i po umyciu płukać nim włosy. Działanie tonizujące na tłuste ,łojotokowe włosy mają łopian i pokrzywa( stosowane wewnętrznie ). Bardzo skuteczne są szampony przeciwłupieżowe zawierające napar z rozmarynu lub lawendy. Można stosować płukanki z pietruszki, rumianku z dodatkiem cytryny lub octu jabłkowego rozcieńczonego z wodą..Przy łupieżu tłustym stosuje się dodatkowo zioła: Liść szałwii; Ziele jemioły; Korzeń kozłka lekarskiego i Korę wierzby.
W leczeniu łupieżu pomaga też wcieranie we włosy olejku lawendowego.

poniedziałek, 26 grudnia 2011

ŁYSIENIE – OBJAWY I LECZENIE NATURALNE


Częściowa lub całkowita utrata włosów może wynikać z uwarunkowań genetycznych lub wyniku starzenia się organizmu. Może też być symptomem choroby.
Wyróżnia się kolejne rodzaje łysienia: typu męskiego( androgenne); typu żeńskiego; toksyczne; plackowate; nawykowe wyrywanie sobie włosów.
Łysienie typu męskiego ( wpływ na nie ma wysoki poziom androgenów) zaczyna się od stopniowej utraty włosów , najpierw w okolicy czołowej(zakola),z czasem cały czubek głowy. Przy łysieniu typu żeńskiego,objawy nasilają się zazwyczaj po menopauzie. Toksyczne łysienie z reguły jest poprzedzone poważną chorobą lub porodem. Do tego typu łysienia przyczyniają się różne leki- hormonalne, antykoncepcyjne,immunosupresyjne . Przy leczeniu plackowatym następuje nagła utrata włosów w wyniku ,której powstaje jedna plama łysinki lub kilka. Łysienie plackowate może wynikać z silnego przeżycia, stresu.
Jak można zapobiegać wypadaniu włosów? Oto kilka skutecznych pomocnych sposobów:
odpowiednie odżywianie( zwiększenie w diecie pokarmów z zawartością żelaza i cynku);
stosowanie preparatów witaminowo-mineralnych;
korzystanie z delikatnych szamponów i odżywek;
regularne wykonywanie masażu skóry głowy podczas mycia włosów, co poprawia ukrwienie i odżywia cebulki;
leczenie infekcji grzybiczych skór i chorób ogólnoustrojowych ( np. niedoczynność tarczycy, kiły)
unikania i radzenie ze stresem( terapie);
zaprzestanie używania suszarek do włosów.

środa, 21 grudnia 2011

MIGRENA-ZAPOBIGANIE I LECZENIE NATURALNE


Migrena jest to silny napadowy ból głowy . Może wynikać z zaburzeń krążenia wewnątrz i zewnątrz-czaszkowego, spowodowanego obniżeniem poziomu serotoniny. Towarzyszą mu objawy:zaburzenia wzrokowe, światłowstręt,mroczki przed oczami, rozdrażnienie, brak apetytu, nudności. Tego typu objawy mogą występować u kobiet przed i po miesiączce (wskutek spadku żeńskich hormonów estrogenów), zmniejszenia wrażliwości układu nerwowego na endorfiny( substancje o działaniu przeciwbólowym).
Najczęściej chorują na tą dolegliwość kobiety.
Aby zapobiegać atakom migreny należy: unikać stressów, wskazany jest długi relaksujący sen , częsty odpoczynek; unikać alkoholu (szczególnie czerwonego wina), gotowych pokarmów zawierających glutaminian sodu ,pokarmów takich jak żółty ser, krowie mleko i inne jego przetwory, konserwy,mięsa konserwowanego saletrą, wędliny,owoce morza i potrawy smażone, ciężkostrawne oraz ograniczać spożywania czekolady i owoców cytrusowych.
Zaleca się : spożywanie pokarmów zawierających magnez i witaminę PP; jedzenie częstych posiłków o małych porcjach, aby zapobiec obniżeniu poziomu cukru we krwi; dużą ilość świeżych owoców i warzyw;do dań stosować imbir oraz pić w postaci herbatki( świeżo starty korzeń zalać szklanką wrzątku); pić tran; jeść tłuste ryby oraz pić mleko kozie lub owcze.
Przy migrenie wskazane jest uprawianie sportu,który łagodzi stress i poprawia ogólny stan zdrowia.
Leczenie naturalne – powinno obejmować naukę technik pokonywania stressu i napięć, rozwiązywania konfliktów oraz umiejętność uzewnętrzniania emocji. Uzupełnieniem podstawowego leczenia jest ziołolecznictwo. Do najczęściej polecanych ziół należą : rumianek pospolity,porzeczka czarna i glistnik jaskółcze ziele .
Rumianek pospolity-przetwory łagodzą bóle migrenowe oraz nerwu nadczołowego, przeciwdziała na dolegliwości towarzyszące migrenom-bóle brzucha,zawroty głowy i mdłości. Zaleca się picie naparów z kwiatów rumianku z 2 łyżek surowca zalanego 2 szklankami wrzącej wody. Całość zaparzamy pod przykryciem 10 minut. Lek pijemy 3 raz dziennie po ½ szklanki po posiłkach.
Porzeczka naturalna- do leczenia migreny używamy liści czarnej porzeczki, które działają przeciwbólowo i lekko uspokajają, likwidują napięcie, poprawiają krążenie i pracę serca, łagodzą bóle brzucha i nudności. Przygotowujemy napar z mieszanki liści porzeczki czarnej oraz z liści szałwii w równych porcjach, zalewamy wrzątkiem i zaparzamy 10 minut. Pijemy ostudzony napar 3 razy dziennie pomiędzy posiłkami.
Glistnik jaskółcze ziele- działa rozkurczowo i przeciwbólowo w obrębie głowy, skutecznie usuwa uporczywe, przedłużające się migreny. Pijemy odwar z ziela glistnika. Łyżkę surowca zalewamy szklanką letniej wody i ogrzewamy 10 minut, nie dopuszczając do zagotowania się płynu. Pijemy 4 razy dziennie po 2 łyżki, pomiędzy posiłkami. Po dwóch tygodniach kurację należy przerwać.
Przy migrenie należy skonsultować się z lekarzem internistą i sprawdzić , czy dolegliwości nie wynikają z innych przyczyn. Dlatego też może być potrzebna opinia specjalistów neurologa i okulisty.

poniedziałek, 19 grudnia 2011

NATURALNE LECZENIE- PÓŁPASIEC


Na półpasiec chorują zwykle osoby o osłabionym systemie odpornościowym .Czynnikami sprzyjającymi chorobie, mogą być różne stany organizmu: przemęczenie, stan silnego napięcia , długotrwałego stresu, nieprawidłowe odżywiania, okres rekonwalescencji po ciężkiej chorobie, proces nowotworowy, leczenie przeciwnowotworowe,leki z grupy sterydów . Półpasiec jest ostrą chorobą zakaźna. Najczęściej występuje u ludzi po 40 roku życia. Do zachorowania na półpasiec dochodzi , gdy uaktywniają się wirusy, będące w stadium uśpienia, od pierwotnego momentu zakażenia (np. zachorowanie na ospę wietrzną w dzieciństwie). Podczas trwania choroby powstają zmiany zapalne w zwojach układu nerwowego, w miejscach unerwionych poszczególnych zwojów pojawia się na skórze pęcherzykowa wysypka. Chorobie mogą towarzyszyć bóle głowy, złe samopoczucie,pieczenie, swędzenie,obrzęk skóry, wykwity grudkowe. Półpasiec najczęściej pojawia się na tułowiu, na twarzy( okolice czoła, nadoczodołowe,uszne), może zająć całe ciało.
Naturalne leczenie półpaśca , wspomagające - aromaterapia,ziołolecznictwo i homeopatia.
Aromaterapia-opiera się na wykorzystaniu właściwości leczniczych olejków eterycznych. Działają one miejscowo, redukują ból, osuszają pęcherzyki i działają bezpośrednio antywirusowo.
Najlepiej pomagają : olejek bergamotki olejek herbaciany i olejek eukaliptusowy. Najczęściej dodaje się je do kąpieli ( kilka kropli), można stosować miejscowo, wcierając delikatnie w zmiany skórne. Przy utrzymującej się bólach najlepiej użyć olejku lawendowego, gdyż ma właściwości gojące, przeciwbólowe i uspokajające.
Ziołolecznictwo- łagodzący napar z kwiatu lawendy. Przy utrzymującej się neuralgii (powikłania półpaśca) bardzo pomocna jest nalewka z owsa. ( dwa razy dziennie po 20 kropli). Do codziennej diety dobrze jest wprowadzić dużą ilość owsa. Owies wywiera działanie tonizujące na układ nerwowy. Na poprawienie samopoczucia powinno się wypijać codziennie rano napar z rozmarynu lekarskiego, a wieczorem herbatkę z lipy , która odpręża i pomaga w zaśnięciu.
Homeopatia- w półpaścu stosuje się preparaty:
Apis mel-przy dużym wysiewie pęcherzyków,pieczeniu i zaczerwienieniu:
Arsen alh- stosuje się w późniejszym okresie, przy otwarciu pęcherzyków;
Rhus tox- w silnym stanie zapalnym skory i swędzeniu powodujące napięcie i rozdrażnienie.