czwartek, 26 stycznia 2012

NATURALNA DIETA W CHOROBACH NEREK


W leczeniu chorób nerek istotną rolę odgrywa dieta. Dieta powinna być opracowana do indywidualnych potrzeb pacjenta.
Przy chorobach nerek zaleca się naturalną dietę ,która zaleca:
spożywanie natki pietruszki,selera naciowego i liści mlecza( mają działanie moczopędne);
picie wód mineralnych, wody jęczmiennej, rozcieńczonego miodu;
jedzenie dużej ilości pokarmów bogatych w wapń (np. nabiał- zmniejsza ryzyko powstawania kamieni nerkowych;
spożywanie zielonych warzyw np. szparagi( działają moczopędnie), gotowanych warzyw oraz ziaren zawierających magnez;
owoców co drugi dzień ( ograniczamy owoce cytrusowe,kwaśne jabłka,śliwki );
oraz pieczywo pełnoziarniste, produkty ryżowe ,które zawierają dużo błonnika.
W naturalnej diecie przy schorzeniach nerek , należy ograniczyć :
spożywanie białka zwierzęcego;
sól i produkty konserwowane oraz wędzone,przetworzone i rafinowane (np. chipsy,orzechy, czekoladę,kawę, czarną herbatę i kakao.);
nie wolno spożywać dużej ilości czerwonego mięsa, gdyż zawiera ono dużą ilość kwasu moczowego;
otręby pszenne, mąkę sojową, melasę;
ograniczyć spożywanie warzyw z zawartością dużej dawki witaminy C (np. szpinaku,pomidorów rabarbaru);
Przy chorobach nerek zaleca się picie dużej ilości płynów, co wpływa na korzystną pracę nerek, zwiększa produkcje moczu i ułatwia usuwanie substancji toksycznych z organizmu.
Możemy przygotować tzw. wodę jęczmienną. Potrzebne składniki 110g jęczmienia i starta( oczyszczona dokładnie)skórka z dwóch cytryn. Produkty zalewamy ½ l wrzątku. Dodajemy 30g brunatnego cukru, mieszamy i dodajemy sok z dwóch cytryn . Napój ten działa łagodząco i moczopędnie . Podobnie działa herbatka rumiankowa.

Brak komentarzy: