sobota, 31 grudnia 2011

NATURALNE LECZENIE GRZYBICY NARZĄDÓW PŁCIOWYCH


Grzybicze zakażenie narządów płciowych jest częstą dolegliwością. U kobiet powoduje stan zapalny pochwy,powodując podrażnienie i obrzęk warg sromowych oraz pojawienie się białawego nalotu. Dalej pojawia się świąd,ból i pieczenie w obrębie miednicy.
U mężczyzn ta dolegliwość występuje rzadziej. Objawy są podobne, czyli zapalenie żołędzi i napletka często pojawia się białawy nalot.
Przyczyny występujących schorzeń są różne np. brak higieny ciała, zła dieta,wycieńczenie organizmu kuracją antybiotykową , podrażnienie i uszkodzenie skóry wywołane przez zbyt częste kąpiele. Przyczyną mogą być zaburzenia hormonalne, anemia, cukrzyca.
Do zakażenia dochodzi podczas stosunku seksualnego. Skutecznym środkiem zapobiegawczym stanowią prezerwatywy.
Grzybicę można leczyć tradycyjnymi preparatami farmakologicznymi. Można wspomagać preparatami naturalnymi .W medycynie naturalnej stosuje się zioła na tą dolegliwość min. Nagietek lekarski; Imbir lekarski; Skrzyp polny.
Nagietek lekarski- stosowany jest zewnętrznie , ma działanie przeciwzapalne, bakteriobójcze i grzybobójcze, wspomaga proces gojenia i regeneracji skóry oraz poprawia wygląd skóry.
Można stosować wewnętrznie .W zakażeniach grzybiczych zaleca się min. irygację pochwy, w której wykorzystujemy napar z kwiatów nagietka . 3 łyżki surowca suszonego zalewamy 1 szklanką wrzątku i zaparzamy po przykryciem 10 minut. Po ostudzeniu można dodać do naparu trochę oliwy lub nalewki z nagietka.
Imbir lekarskie-roślina przydatna do stosowania zewnętrznego i wewnętrznego w leczeniu naturalnym grzybicy. Ma działanie silnie stymulujące i wzmacniające organizm, poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego. Oczyszcza organizm ze złogów. Imbir można stosować do irygacji. Łyżkę suchego ziela zalewamy 1 litrem wody i podgrzewamy na małym ogniu( 20 minut), aż do zagotowania.
Skrzyp polny-to szerokiego zastosowania w grzybicy narządów płciowych. Zioło posiada wiele cennych składników ,dlatego też ma ogromne działanie lecznicze na cały organizm. Wzmacnia, oczyszcza, działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie oraz odnawia organizm. Niektóre składniki skrzypu polnego(krzemionka, garbniki) bardzo dobrze leczą choroby skóry,w tym stany zapalne bakteryjne i grzybice. Przy grzybicy w okolic genitaliów wskazana jest półgodzinna nasiadówka w wywarze ze skrzypu. Wywar przygotowujemy z 1 kg świeżego ziela w dużym garnku. Ziele zalewamy do połowy wodą i doprowadzamy do wrzenia . Ostudzamy i mamy gotowy preparat przeciwgrzybiczy.
W grzybiczy krocza bardzo skutecznym środkiem jest sok z cytryny lekko rozrzedzony z wodą. Płynem przeciera się miejsca zaatakowane grzybicą.

czwartek, 29 grudnia 2011

NATURALNE LECZENIE NERWIC LĘKOWYCH


Nerwice lękowe to zespół zaburzeń psychogennych o podłożu emocjonalnym. Objawiają się napadami lęku,drętwieniem, mrowieniem lub drżeniem kończyn. Może występować obfite pocenie się, uderzenie na przemian ciepła lub zimna , bóle w klatce piersiowej, zaburzenia w pracy serca, duszności, zawroty głowy,omdlenia,nudności i bóle brzucha. Objawy te mogą świadczyć o zaawansowanej nerwicy lękowej. Ataki nerwicy poważnie utrudniają normalne funkcjonowanie. Wszelki zaburzenia (podobne do opisanych po wyżej)powinny być zdiagnozowane przez lekarza.
Podstawowe leczenie naturalne opiera się na metodach psychoterapeutycznych.
Leczenie naturalne oparte na ziołolecznictwie jest uzupełnieniem wspomnianych terapii.
Zioła stosowane prze nerwicy lękowej to: kozłek lekarski; chmiel zwyczajny;mak polny; grzybień biały.
Kozłek lekarski-inaczej waleriana jest środkiem uspokajającym,łagodzi objawy zaburzenia ośrodkowego układu nerwowego, powoduje ustąpienie łagodnych objawów nerwic lękowych. Mieszanki ziołowe z dodatkiem kozłka przynoszą odprężenie i pomagają w zasypianie. W leczeniu nerwic lękowych zaleca się picie naparu z korzenia kozłka. 2 łyżki surowca zalewamy 2 szklankami wrzątku i zaparzamy 30 minut. Lek pijemy 3 razy dziennie po ½ szklanki po posiłkach. Można go podawać dzieciom lub osobom starszym( jednorazowo nie więcej niż 2 łyżki stołowe).
Chmiel zwyczajny-przetwory z zioła hamują nadmierne czynności kory mózgowej, osłabiają bodźce przenoszone do ośrodkowego układu nerwowego. Działa uspokajająco w nadwrażliwości nerwowej,w bezsenności, pomagają w stresie. Zaleca się napar z szyszek chmielowych. Łyżeczkę surowca zalewamy szklanką wrzątku i zaparzamy10 minut. Lek pijemy 3 razy dziennie po ½ szklanki przed posiłkiem.
Mak polny-przetwory z rośliny zmniejszają napięcie nerwicowe, uśmierzają ból, działają łagodząco i kojąco. Na nerwicę lękową zaleca się odwar z mieszanki kwiatu maku polnego oraz liści melisy w równych porcjach. Bierzemy 2 łyżki surowca zalewamy 3 szklankami gorącej wody, podgrzewamy i gotujemy 3 minuty. Pijemy ½ szklanki leku 3 razy dziennie pomiędzy posiłkami.
Grzybień biały- posiada działanie uspokajające, zmniejsza nadpobudliwość nerwową,zapobiega nawrotom ataków nerwicowych, wzmacnia układ krążenia i serce. Zaleca się stosowanie gotowych preparatów .Doskonałe działanie uspokajające ma mieszanka intraktu z grzybienia połączona z intraktem z dziurawca ( w proporcjach 2:1020 kropli mieszanki rozpuszczamy w ½ szklance letniej wody i pijemy 3 razy dziennie, pomiędzy posiłkami.

środa, 28 grudnia 2011

IMPOTENCJA- LECZENIE NATURALNE(ZIOŁA)


Impotencja jest dolegliwością występującą u mężczyzn i oznacza niemożność odbycia stosunku płciowego . Najczęściej przyczyną jest niemożność uzyskania lub utrzymania erekcji. Lekkie, przejściowe zaburzenia tego typu zdarzają się u wielu mężczyzn. Przejściowa dolegliwość może z czasem przekształcić się w niedyspozycję seksualną - impotencję.
Przyczyny impotencji mogą być różne i wynikać z:
podłoża psychicznego lub emocjonalnego ( stres ,nerwice,depresja); zaburzenia w funkcjonowaniu organizmu( cukrzyca,zmiany miażdżycowe, zła dieta,nadużywanie środków odurzających). Przy stanach nerwicowych ,pobudzeniu emocjonalnym pomaga np. terapia , znalezienie przyczyn, które stały się powodem zaburzeń. W zaburzeniach organizmu naturalne leczenie za pomocą ziół przynoszą szybki rezultat.
Zioła pomocne przy impotencji: Żeń-szeń właściwy; Krwawnik pospolity; Kozieradka pospolita; Aralia mandżurska.
Żeń-szeń jeden z najsłynniejszych afrodyzjaków działających pobudzająco i wzmacniająco. Może być skuteczny w leczeniu impotencji. Jest lekiem silnie pobudzającym , dlatego najlepiej stosować gotowe preparaty.
Krwawnik pospolity jest stosowany w zaburzeniach narządów płciowych. Działa pobudzająco i jednocześnie relaksująco. Stosuje się napar z krwawnika .2 łyżki ziela zalewamy szklanką wrzącej wody. Po 10 minutach lek jest gotowy. Pijemy w ciągu dnia w 3 porcjach, zawsze po posiłku.
Kozieradka pospolita ogólnie wzmacnia organizm. Na impotencję zalecana jest mieszanka z kozieradki, nasion kminu i fenkułu w porcjach( 2:1:1). 4 łyżki mieszanki miksujemy dokładnie z łyżeczką miodu. Spożywamy 2 łyżeczki leku 3 razy dziennie po posiłku. Lek działa wzmacniająco i pobudzająco.
Aralia mandżurska poprawia ogólną kondycję organizmu wzmacnia, stabilizuje stany nerwicowe, pomaga w impotencji o podłożu nerwicowym i emocjonalnym. Spożywać można gotowy proszę z aralii lub odwar z rośliny.

wtorek, 27 grudnia 2011

ŁUPIEŻ- LECZENIE NATURALNE


Łupież jest powszechną dolegliwością, polegającą na płatowym złuszczaniu się skóry owłosionej i gładkiej. Wyróżnia się łupież zwykły przy skórze o mniej nasilonym łojotoku ( ogniska złuszczenia są bardzo rozległe, nawarstwione, białe , przylegające do siebie).
Przy łupieżu tłustym o nasilonym łojotoku , skóra pokryta jest żółtymi strupami ,łuski są większe a powstały stan zapalny skóry powoduje wypadanie włosów.
Złuszczanie naskórka owłosionego jest naturalne, ale przy nadmiernym złuszczaniu mówimy o łupieżu. Przyczyną nasilonych zmian skórnych jest drobnoustrój zaliczany do grzybów. Dlatego też w leczeniu łupieżu stosuje się środki przeciwgrzybiczne.
Naturalne leczenie łupieżu polega na zapobieganiu zmianom skórnym min.: ziołolecznictwo, stała higiena ( domowe sposoby ), odpowiednia dieta lecznicza oparta na dużej ilość tłustych ryb, piciu tranu ,brania preparatów z witaminą A i E i spożywania dużej ilości warzyw.
Zioła pomocne przy łupieżu :Tymianek pospolity, Aloes drzewiasty; Brzoza brodawkowata; Mydlnica lekarska: Czarna rzepa; Rozmaryn;Pokrzywa; Łopian i inne.
Codziennie dobrze jest wcierać w skórę głowy herbatkę z rozmarynu lub wyciąg z czarnej rzepy. Włosy najlepiej płukać używając wody z dodatkiem kilku kropli nalewki z tymianku. Można sporządzić napar z pokrzywy lub z nagietka i po umyciu płukać nim włosy. Działanie tonizujące na tłuste ,łojotokowe włosy mają łopian i pokrzywa( stosowane wewnętrznie ). Bardzo skuteczne są szampony przeciwłupieżowe zawierające napar z rozmarynu lub lawendy. Można stosować płukanki z pietruszki, rumianku z dodatkiem cytryny lub octu jabłkowego rozcieńczonego z wodą..Przy łupieżu tłustym stosuje się dodatkowo zioła: Liść szałwii; Ziele jemioły; Korzeń kozłka lekarskiego i Korę wierzby.
W leczeniu łupieżu pomaga też wcieranie we włosy olejku lawendowego.

poniedziałek, 26 grudnia 2011

ŁYSIENIE – OBJAWY I LECZENIE NATURALNE


Częściowa lub całkowita utrata włosów może wynikać z uwarunkowań genetycznych lub wyniku starzenia się organizmu. Może też być symptomem choroby.
Wyróżnia się kolejne rodzaje łysienia: typu męskiego( androgenne); typu żeńskiego; toksyczne; plackowate; nawykowe wyrywanie sobie włosów.
Łysienie typu męskiego ( wpływ na nie ma wysoki poziom androgenów) zaczyna się od stopniowej utraty włosów , najpierw w okolicy czołowej(zakola),z czasem cały czubek głowy. Przy łysieniu typu żeńskiego,objawy nasilają się zazwyczaj po menopauzie. Toksyczne łysienie z reguły jest poprzedzone poważną chorobą lub porodem. Do tego typu łysienia przyczyniają się różne leki- hormonalne, antykoncepcyjne,immunosupresyjne . Przy leczeniu plackowatym następuje nagła utrata włosów w wyniku ,której powstaje jedna plama łysinki lub kilka. Łysienie plackowate może wynikać z silnego przeżycia, stresu.
Jak można zapobiegać wypadaniu włosów? Oto kilka skutecznych pomocnych sposobów:
odpowiednie odżywianie( zwiększenie w diecie pokarmów z zawartością żelaza i cynku);
stosowanie preparatów witaminowo-mineralnych;
korzystanie z delikatnych szamponów i odżywek;
regularne wykonywanie masażu skóry głowy podczas mycia włosów, co poprawia ukrwienie i odżywia cebulki;
leczenie infekcji grzybiczych skór i chorób ogólnoustrojowych ( np. niedoczynność tarczycy, kiły)
unikania i radzenie ze stresem( terapie);
zaprzestanie używania suszarek do włosów.

środa, 21 grudnia 2011

MIGRENA-ZAPOBIGANIE I LECZENIE NATURALNE


Migrena jest to silny napadowy ból głowy . Może wynikać z zaburzeń krążenia wewnątrz i zewnątrz-czaszkowego, spowodowanego obniżeniem poziomu serotoniny. Towarzyszą mu objawy:zaburzenia wzrokowe, światłowstręt,mroczki przed oczami, rozdrażnienie, brak apetytu, nudności. Tego typu objawy mogą występować u kobiet przed i po miesiączce (wskutek spadku żeńskich hormonów estrogenów), zmniejszenia wrażliwości układu nerwowego na endorfiny( substancje o działaniu przeciwbólowym).
Najczęściej chorują na tą dolegliwość kobiety.
Aby zapobiegać atakom migreny należy: unikać stressów, wskazany jest długi relaksujący sen , częsty odpoczynek; unikać alkoholu (szczególnie czerwonego wina), gotowych pokarmów zawierających glutaminian sodu ,pokarmów takich jak żółty ser, krowie mleko i inne jego przetwory, konserwy,mięsa konserwowanego saletrą, wędliny,owoce morza i potrawy smażone, ciężkostrawne oraz ograniczać spożywania czekolady i owoców cytrusowych.
Zaleca się : spożywanie pokarmów zawierających magnez i witaminę PP; jedzenie częstych posiłków o małych porcjach, aby zapobiec obniżeniu poziomu cukru we krwi; dużą ilość świeżych owoców i warzyw;do dań stosować imbir oraz pić w postaci herbatki( świeżo starty korzeń zalać szklanką wrzątku); pić tran; jeść tłuste ryby oraz pić mleko kozie lub owcze.
Przy migrenie wskazane jest uprawianie sportu,który łagodzi stress i poprawia ogólny stan zdrowia.
Leczenie naturalne – powinno obejmować naukę technik pokonywania stressu i napięć, rozwiązywania konfliktów oraz umiejętność uzewnętrzniania emocji. Uzupełnieniem podstawowego leczenia jest ziołolecznictwo. Do najczęściej polecanych ziół należą : rumianek pospolity,porzeczka czarna i glistnik jaskółcze ziele .
Rumianek pospolity-przetwory łagodzą bóle migrenowe oraz nerwu nadczołowego, przeciwdziała na dolegliwości towarzyszące migrenom-bóle brzucha,zawroty głowy i mdłości. Zaleca się picie naparów z kwiatów rumianku z 2 łyżek surowca zalanego 2 szklankami wrzącej wody. Całość zaparzamy pod przykryciem 10 minut. Lek pijemy 3 raz dziennie po ½ szklanki po posiłkach.
Porzeczka naturalna- do leczenia migreny używamy liści czarnej porzeczki, które działają przeciwbólowo i lekko uspokajają, likwidują napięcie, poprawiają krążenie i pracę serca, łagodzą bóle brzucha i nudności. Przygotowujemy napar z mieszanki liści porzeczki czarnej oraz z liści szałwii w równych porcjach, zalewamy wrzątkiem i zaparzamy 10 minut. Pijemy ostudzony napar 3 razy dziennie pomiędzy posiłkami.
Glistnik jaskółcze ziele- działa rozkurczowo i przeciwbólowo w obrębie głowy, skutecznie usuwa uporczywe, przedłużające się migreny. Pijemy odwar z ziela glistnika. Łyżkę surowca zalewamy szklanką letniej wody i ogrzewamy 10 minut, nie dopuszczając do zagotowania się płynu. Pijemy 4 razy dziennie po 2 łyżki, pomiędzy posiłkami. Po dwóch tygodniach kurację należy przerwać.
Przy migrenie należy skonsultować się z lekarzem internistą i sprawdzić , czy dolegliwości nie wynikają z innych przyczyn. Dlatego też może być potrzebna opinia specjalistów neurologa i okulisty.

poniedziałek, 19 grudnia 2011

NATURALNE LECZENIE- PÓŁPASIEC


Na półpasiec chorują zwykle osoby o osłabionym systemie odpornościowym .Czynnikami sprzyjającymi chorobie, mogą być różne stany organizmu: przemęczenie, stan silnego napięcia , długotrwałego stresu, nieprawidłowe odżywiania, okres rekonwalescencji po ciężkiej chorobie, proces nowotworowy, leczenie przeciwnowotworowe,leki z grupy sterydów . Półpasiec jest ostrą chorobą zakaźna. Najczęściej występuje u ludzi po 40 roku życia. Do zachorowania na półpasiec dochodzi , gdy uaktywniają się wirusy, będące w stadium uśpienia, od pierwotnego momentu zakażenia (np. zachorowanie na ospę wietrzną w dzieciństwie). Podczas trwania choroby powstają zmiany zapalne w zwojach układu nerwowego, w miejscach unerwionych poszczególnych zwojów pojawia się na skórze pęcherzykowa wysypka. Chorobie mogą towarzyszyć bóle głowy, złe samopoczucie,pieczenie, swędzenie,obrzęk skóry, wykwity grudkowe. Półpasiec najczęściej pojawia się na tułowiu, na twarzy( okolice czoła, nadoczodołowe,uszne), może zająć całe ciało.
Naturalne leczenie półpaśca , wspomagające - aromaterapia,ziołolecznictwo i homeopatia.
Aromaterapia-opiera się na wykorzystaniu właściwości leczniczych olejków eterycznych. Działają one miejscowo, redukują ból, osuszają pęcherzyki i działają bezpośrednio antywirusowo.
Najlepiej pomagają : olejek bergamotki olejek herbaciany i olejek eukaliptusowy. Najczęściej dodaje się je do kąpieli ( kilka kropli), można stosować miejscowo, wcierając delikatnie w zmiany skórne. Przy utrzymującej się bólach najlepiej użyć olejku lawendowego, gdyż ma właściwości gojące, przeciwbólowe i uspokajające.
Ziołolecznictwo- łagodzący napar z kwiatu lawendy. Przy utrzymującej się neuralgii (powikłania półpaśca) bardzo pomocna jest nalewka z owsa. ( dwa razy dziennie po 20 kropli). Do codziennej diety dobrze jest wprowadzić dużą ilość owsa. Owies wywiera działanie tonizujące na układ nerwowy. Na poprawienie samopoczucia powinno się wypijać codziennie rano napar z rozmarynu lekarskiego, a wieczorem herbatkę z lipy , która odpręża i pomaga w zaśnięciu.
Homeopatia- w półpaścu stosuje się preparaty:
Apis mel-przy dużym wysiewie pęcherzyków,pieczeniu i zaczerwienieniu:
Arsen alh- stosuje się w późniejszym okresie, przy otwarciu pęcherzyków;
Rhus tox- w silnym stanie zapalnym skory i swędzeniu powodujące napięcie i rozdrażnienie.

piątek, 16 grudnia 2011

LECZENIE NATURALNE-AROMATERAPIA


Aromaterapia jest naturalną metodą leczenia za pomocą zapachów. Wykorzystuje się w niej naturalne olejki eteryczne zawarte w poszczególnych roślinach. Uzyskuje się je z różnych części roślin-liści, kwiatów,owoców,kory,korzeni roślin i w nasionach. W jednej roślinie ,w różnych jej częściach mogą wystąpić olejki o różnym składzie chemicznym np. w pomarańczy. Każdy olejek posiada charakterystyczny dla niego zapach . W skład chemiczny olejku wchodzi około 100 składników, które mają wpływ istotny na jego właściwości lecznicze .Chemiczne składniki olejku przenoszą się do organizmu, poprzez wdychaniu i inhalacje do dróg oddechowych (płuca), w metodzie przez skórę ( masaż, kąpiel lub kompres), olejki przez naczynia krwionośne docierają do całego organizmu.
Olejki eteryczne są znane i stosowane od wieków. Zdecydowanie służą poprawie stanu zdrowia, zapobiegają chorobom i poprawiają samopoczucie.
Aromaterapie można leczniczo stosować przy lekkich , krótkotrwałych problemach zdrowotnych np.:
przy przeziębieniu, grypie i infekcjach górnych dróg oddechowych;
łagodzi niewielkie skaleczenia,oparzenia,egzemy,stany zapalne skóry,wysypki i ukąszenia;
pomaga w zaparciach , biegunkach,niestrawności , hemoroidach;
w stanach napięcia, krótkotrwałych stanach niepokoju, w napięciu psychicznym , lekkiej depresji i w bezsenności;
sporadycznie pomaga w zapaleniu pęcherza, w bolesnych i nieregularnych miesiączkach.
Stosowanie aromaterapii w pewnych przypadkach jest nie wskazane np.:
w okresie ciąży,alergii, przy wysokim ciśnieniu krwi lub w przypadku padaczki, w przypadku leczenia tradycyjnego lub psychiatrycznego, dla małych dzieci i niemowląt.
Sposoby stosowania olejków:
wdychanie,inhalacje, rozpylanie i nawilżanie( w pomieszczeniach), masaż( połączenie dotyku z z leczniczym działaniem olejków),kąpiele (łatwa w użyciu technika aromaterapii, do wanny dodaje się kilka kropli olejku),kompresy(na rany, wybroczyny,bóle mięśni i miesiączkowe, w reumatyzmie, przy bólu zęba,na skręcenie i w opuchliźnie- kilka kropli wybranego olejku na kompres),kremy , płyny do ciała i szampony do codziennej kuracji( do preparatów kosmetycznych i higienicznych dodaje się 1-2 kropli olejku aromatycznego i wmasowuje się w ciało).
Przykłady ziół (olejków) i ich działanie:
Eukaliptus- działa antyseptycznie, na przeziębienia, infekcje dróg oddechowych;
Szałwia królewska-działa rozgrzewająco i pobudzająco, stosuje się w w depresji, zaburzeniach menstruacji, przy wysokim ciśnieniu krwi;
Lawenda-ma działanie antyseptyczne,regenerujące,łagodzące. Pomaga w schorzeniach skórnych,w bezsenności, stresie , bólach głowy;
Mięta pieprzowa- ma działanie pobudzające trawienie, i pracę umysłu. Dobry jest na chorobę lokomocyjną. Likwiduje brzydki oddech,pomaga w bólach zębów;
Rozmaryn-działa pobudzająco i odświeżająco. Stosowany na problemy krążeniowe, wyczerpanie umysłowe, przeziębienie:
Krzew herbaciany- posiada właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Pomaga w leczeniu łupieżu,ranach skórnych,ukąszeniu owadów oraz jest stosowany jako płyn do jamy ustnej.

czwartek, 8 grudnia 2011

LECZNICZE WARTOŚCI SOJI


Soja jest rozpowszechniona na całym świecie,występują liczne jej gatunki. Jadalne części soi to strąki i nasiona. Roślina ta jest ceniona ze względu na duże wartości odżywcze. Zawiera 50% pełnowartościowego białka( roślinnego),25% węglowodanów, składniki mineralne jak: magnez ( w 100g ziaren soi jest go 249,7 mg, w 100g mączki pełnotłustej jest 244,3 mg, a w 100g mączki odtłuszczonej 285,9 mg. Nasiona soi zawierają duże ilości potasu, witaminy z grupy B .Natomiast olej sojowy zawiera witaminy E i K. Soja dostarcza 350 kcal.
Świeża lub konserwowana soja ma szerokie zastosowanie w kuchni. W sklepach są dostępne różne produkty z soi min.: kotlety sojowe, parówki, smalec, pasztet, płatki, mleko i olej. Wytwarza się z soi takie wartościowe wyroby jak min.; tofu lub makaron hurusame, sosy( japoński miso),pasty przyprawowe.
Smaczne i zdrowe są również kiełki z soi, można je podawać jako jarzynę, lub sałatkę z dodatkiem masła lub majonezu, albo sosem winegret. Zaletą jest to, że są niskokaloryczne( 100 g zawiera 13 kcal). Stanowią źródło błonnika, witamin i składników mineralnych. Olej sojowy dostarcza do organizmu kwasy tłuszczowe( NNKT w ilości aż 56g, gdy dzienna racja w pokarmie kwasów powinna wynosić 28-30g ).
Lecznicze działanie soi – zawarte w niej tzw. fito-estrogeny zmniejszają ryzyko zachorowania na raka sutka oraz łagodzi dolegliwości okresu klimakterium. Zapobiega nowotworowi trzustki, obniża ciśnienie krwi i zapobiega powstawaniu zakrzepów. Zmniejsza poziom „złego” cholesterolu w organizmie. Dieta oparta na produktach jarskich i soi ,pomaga na artretyzm.

poniedziałek, 5 grudnia 2011

WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE FIG



Figi owoce z drzewa figowca dodawano do pokarmu jeszcze przed powstaniem starożytnej Grecji. Istnieje ponad 600 gatunków fig. Figowiec osiąga 15 m wysokości,ma luźną koronę i zwisające powyginane gałęzie. Figowiec kwitnie od maja do września. Owoce tych drzew mają zazwyczaj kolor brązowy lub czerwony,bywają w kolorze fioletowym i czarnym. Figowiec jest odporny na zimno, chociaż jest rośliną ciepłolubną, Lubi miejsca osłonięte od wiatru. Obecnie figi uprawia się głównie w krajach śródziemnomorskich i na atlantyckich wybrzeżach Francji, w Indonezji, Afganistanie, Turcji, Pakistanie,na Krymie.
Skład chemiczny fig-cukry(od14% do 715),kwasy organiczne (9,09- 0,38), kwas cytrynowy, karotenoidy, związki pektynowe, witaminy i sole mineralne(żelazo,wapń,potas,miedź ) węglowodany i błonnik. Figi są źródłem kwasu foliowego niezbędnego dla kobiet w ciąży i planujących ciąże. Duża ilość cukru w figach sprawia , że owoc ten nie jest wskazany dla cukrzyków. Nie zaleca się ich osobom na diecie nisko-sodowej i dla osób przyjmujących leki antydepresyjne z grupy inhibitorów MAO.
Właściwości lecznicze - posiada owoc figowca, liście, sok z liści,sok mleczny z figowca, okłady,odwary i inne przetwory.
Zastosowanie fig w zaburzeniach wewnętrznych. Suszone figi ( zalane na noc wodą, rano owoce je się na czczo i wypija się wodę , w której moczyły się śliwki)są doskonałym środkiem przeczyszczającym, pomagają na zaparcia, bóle brzucha. Wspomagają leczenie dolegliwości klatki piersiowej( z prażonych, grubo mielonych fig można przygotować kawę figową, pomocną na choroby płuc), przeziębienia, kataru, gorączki, zakażeń gardła oraz w leczeniu epilepsji. Figa jest pomocna w zapaleniu pęcherza moczowego, dolegliwości nerek i uśmierza bóle menstruacyjne.
Zastosowanie zewnętrzne- zaleca się owoce figowca na hemoroidy, odmrożenia, ropiejące rany, wypryski, czyraki . W owrzodzeniach dziąseł,w stanach zapalnych jamy ustnej i gardła- najlepszy jest sok mleczny z figowca. Gorące okłady z figi są pomocne przy grypie, zmiękczają naskórek, zaś olejek lotny ma działanie bakteriobójcze i grzybobójcze. Sok z liści figowca ma właściwości przeciwzapalne i zmiękczające, leczy się nim skórę wągrowatą i nadmiernie wysuszoną. Ficynaza wyodrębniona z soku mlekowego wykorzystywana jest do produkcji serów i przetworów mięsnych.

niedziela, 4 grudnia 2011

DIETA I NATURALNE LECZENIE W ZGADZE


Zgaga nie jest chorobą, ale objawem. Inne określenie zgagi to nadkwasota .Soki trawienne podrażniają delikatną ściankę przełyku, powodując uczucie pieczenia i ucisku za mostkiem. Najczęściej stan taki występuje przy przejedzeniu, ucisku na żołądek(np. ciąża, otyłość). U podłoża zaburzeń leży niewydolność wpustu, czyli miejsca oddzielającego żołądek od przełyku, którego nieprawidłowe funkcjonowanie powoduje cofanie się pokarmu do przełyku. Dolegliwość ta wynika najczęściej z złych błędów dietetycznych.
Dietetyka - należy wyeliminować produkty kwasotwórcze.
Ograniczyć spożywanie :ostrych potraw; produktów wysoko-tłuszczowych ( np. kiełbasy, pasztety, zapiekanki mięsne,salami); marynaty; surową cebulę; kawę, colę ; alkohol; spożywanie słodyczy;soki cierpki;palenie tytoniu.
W diecie zaleca się spożywanie: większej ilości jogurtów z żywymi kulturami bakterii;gotowany biały ryż; ryby; banany; ziemniaki; nabiał; kiszoną kapustę; gotowaną cebulę i czosnek; łagodne soki warzywne, które posiadają właściwości leczniczo-kojące. Ważnym składnikiem diety w dolegliwościach zgagi jest mleko i wszystkie przetwory z mleka. Powinny być spożywane po każdym posiłku,ponieważ mają działanie alkalizujące. Pomaga też napój z dodatkiem sody oczyszczonej. Zaleca się spożywanie mniejszych posiłków co 3 godziny.
Ziołolecznictwo-leczenie ziołami daje bardzo dobre wyniki. Oto kilka z ziół leczniczych :dziurawiec zwyczajny; arcydzięgiel litwor; lukrecja gładka; cykoria podróżnik.
Dziurawiec zwyczajny-działa przeciwzapalnie i łagodząco,wpływa pozytywnie na system nerwowy i reguluje pracę układu pokarmowego i przemianę materii. Jest stosowany głównie w zaburzeniach trawiennych na tle nerwowym. Osobom cierpiącym na zgagę zaleca się picie naparu z dziurawca. 2 łyżki surowca zalewamy 2 szklankami wody. Całość zaparzamy pół godziny, odstawiamy na 10 minut i przecedzamy. Pijemy 3 razy dziennie po ½ szklanki leku.
Arcydzięgiel litwor-przetwory z niego działają regulująco w obrębie przewodu pokarmowego,poprawiają przemianę materii, oczyszczają organizm, łagodzą stany związane z nadkwasotą. W przypadku zgagi zaleca się napar z korzenia tej rośliny. Łyżkę rozdrobnionego surowca , zalewamy 2 szklankami wrzątku ,zaparzamy kwadrans i przecedzamy. Lek pijemy3 razy dziennie po ½ szklanki.
Lukrecja gładka-jest stosowana w zaburzeniach układu pokarmowego, w nieżytach i stanach zapalnych, wrzodach .Skutecznie usuwa dolegliwości towarzyszące zgadze, takie jak bóle brzucha,wzdęcie, odbijanie,pieczenie i czkawka. Działa wzmacniająco, stymuluje układ immunologiczny i poprawia przyswajanie pokarmu. Skutecznym lekiem na zgagę jest mieszanka z korzenia lukrecji, siemienia lnianego, kłącza tataraku w równych porcjach . 2Łyżki mieszanki zalewamy 2 szklankami letniej wody , gotujemy 5 minut, odstawiamy na kwadrans i przecedzamy. Uzyskany lek pijemy 4 razy po ½ szklanki między posiłkami.
Cykoria podróżnik-poprawia trawienie i przyswajanie pokarmów, zwiększa ilość wydzielania żółci ,usprawnia pracę zwieracz wpustu żołądka .Leczniczo na zgagę stosuje się odwar z korzenia cykorii , 2 łyżki rozdrobnionego surowca zalewamy 2 szklankami wody. Gotujemy 5 minut, odstawiamy na 10 minut i przecedzamy. Lek pijemy 4 razy dziennie po ½ szklanki na 30 minut przed posiłkiem.
Stosowane są też inne herbatki lub napary np. z rumianku, melisy lekarskiej, wiązówki błotnej i wiązu.
Przy stosowaniu ziół dziurawiec i arcydzięgiel litwor na leży pamiętać o unikaniu nadmiernego nasłonecznienia organizmu.

sobota, 3 grudnia 2011

DIETA LECZNICZA A NIKOTYNIZM


Palenie papierosów powoduje wiele poważnych chorób. Dym tytoniowy zawiera około 4 tysięcy związków chemicznych , w tym substancje rakotwórcze teratogenne (uszkadzające płód).
Nikotyna powoduje uzależnienie fizyczne i psychiczne. Wiele osób ( również młodych) pali zaraz po przebudzeniu. Pierwszy okres przerwania nałogu objawia się głodem nikotynowym, zmęczeniem, rozdrażnieniem i wzmożonym apetytem. Warto ten okres przetrzymać by osiągnąć cel, czyli wzmocnić swoje zdrowie i zdrowie bliskich .Palenie jest szkodliwe dla palacza i osobom przebywającym w pobliżu. Szczególnie szkodliwe jest dla kobiet w ciąży, zwiększa ryzyko uszkodzenia płodu a nawet prowadzi do jego śmierci. Dzieci matek palaczek częściej zapadają na choroby dróg oddechowych, alergie, wolniej rosną gorzej się uczą.
Palenie tytoniu prowadzi do zwiększonego zapotrzebowania na witaminę C ( nawet o 50%).W czasie abstynencji od papierosów zaleca się spożywanie żywności zasadotwórczej. Pomaga to w usuwaniu nikotyny z organizmu przez drogi moczowe.
Działanie nikotyny na organizm: wywołuje skurcze naczyń; przyśpiesza czynność serca; podnosi ciśnienie krwi;powoduje choroby serca i płuc;sprzyja powstawaniu nowotworów min, raka płuc,wargi,języka,przełyku krtani,trzustki, szyjki macicy,pęcherza moczowego i nerek.
Zaleca się dietę leczniczą :
pokarm bogaty w witaminę E (kiełki pszenicy) tłuszcze roślinne, orzechy, migdały, soję nasiona słonecznika, ziarna zbóż, jaja, mleko i jego przetwory; dietę bogatą w kwasy tłuszczowe omega-3,obecne w t jak; ziemniaki, marchew, suszone morele,szpinak, dynię); bioflawonoidy- działają przeciw-utleniająco , zawarte min. w winogronach,owocach cytrusowych,brokułach, pomidorach;
warzywa i owoce zawierające dużo witaminy C ( czerwona i zielona papryka, brokuły, kalafior, kapustę,ziemniaki,owoce cytrusowe i jagodowe); spożywać żywność zasadotwórczą ( warzywa,owoce,kiełki roślin strączkowych, mleko); jeść dużo ;ziarna zbóż , podroby, ryby- zawierają one dużo witamin z grupy B.
W codziennym posiłku należy ograniczyć: pokarmy tłuste, cię żko strawne; drobne przekąski typu paluszki, chipsy;alkohol pod każdą postacią; ograniczyć słodycze, napoje słodzone i kremy, oraz sól.

piątek, 2 grudnia 2011

DIETA NATURALNA W CHOROBACH WĄTROBY


Po wirusowym zapalenia wątroby organizm odżywiany jest kroplówką. Wskazane jest stopniowe przechodzi się na posiłki naturalne. Dieta powinna być łatwo strawna i bogata w węglowodany proste z ograniczeniem do minimum tłuszczu. Zaleca się zupy mleczne z drobnymi kaszami, kleiki ryżowe,kefir, jogurt, napoje lekko słodzone z dodatkiem mleka. Po ustąpieniu ostrych objawów można dietę stopniowo wzbogacać o pokarmy zawierające białko zwierzęce: chude mięso, drób, ryby i gotowane warzywa.
Przy żywieniu w chorobach wątroby ogólnie zaleca się :
z produktów białkowych: mleko, kefir, chude twarogi,jaja,chude mięso,ryby,wątróbkę,serca,płucka, móżdżek i ozorki;
źródłem węglowodanów powinny być produkty bogate w skrobię i przetwory mączne,
należy spożywać tłuszcze łatwostrawne jak masło, oliwa, olej słonecznikowy i śmietanka. Produkty należy dodawać w małych ilościach do potraw , po ich ugotowaniu;
spożywanie gotowanych warzyw i owoców jak :ziemniaki, marchew, buraki, dynie, selery i jabłka;
do słodzenia napojów i potraw można dodawać miód, dżem i marmolady;
do picia najlepsza jest kawa zbożowa z mlekiem, słaba herbata ,bawarka, słodzone mleko,soki i napoje słodzone i woda mineralna niegazowana;
potrawy gotowane w wodzie lub na parze;
posiłki spożywana 5 razy dziennie w małych ilościach, zawsze lekko cieple.
Dietę można wzbogacić o owoce jak: pomarańcze, truskawki, poziomki, jagody , maliny i banany.
Zdecydowanie należy ograniczyć : spożywanie tłuszczów (smalec,słonina,margaryna),smażonych potraw,spożywanie produktów bogatych w cukry i błonnik, unikać pokarmów wywołujących wzdęcia( kapusta, czosnek,cebula,szczypiorek, rzodkiewka,ogórki i rośliny strączkowe), nie pić alkoholu, kawy naturalnej i mocnej herbaty, unikać ostrych potraw.
W marskości wątroby dieta zależy od stanu chorego i od nasilonych objawów chorobowych. W okresie nasilenia zaleca się posiłki bogate w węglowodany z niewielką ilością białka. Stosuje się dietę płynną , wzbogaconą sokami owocowymi, kompotem, miodem, chudym mlekiem twarogiem i ziemniakami. Dieta jest podobna jak przy wirusowym zapaleniu wątroby.

czwartek, 1 grudnia 2011

DIETETYKA- NATURALNE LECZENIE W CHOROBIE WRZODOWEJ


W chorobie wrzodowej wskazana jest dieta lekkostrawna i pełnowartościowa. Pokarm nie powinien podrażniać błony śluzowej żołądka i dwunastnicy oraz zapobiegać nadmiernemu wydzielaniu soków trawiennych.
W chorobie wrzodowej zaleca się:
spożywanie mleka, chudego twarogu, mięso drobiowe, i cielęce, ryby i jaja;
świeże masło,śmietankę i dobrej jakości oleje;
częste jedzenie w małych ilościach ( 6-7 posiłków dziennie).Odstępy między posiłkami nie dłuższe niż 2 godziny. Ostatni posiłek godzinę przed snem;
zaleca się potrawy gotowane lub duszone w sosie własnym ;
posiłki powinny być cieple, dania nie powinny być zimne lub zbyt gorące;
wskazany jest pokarm w formie przecieranej lub mielonej;
ważne jest nawadnianie organizmu( 1,5 -2l płynów dziennie);
w chorobie wrzodowej dym tytoniowy jest czynnikiem nasilającym powstawanie owrzodzenia, dlatego też wskazane jest zerwanie z nałogiem;
dla lepszego trawienia pokarmu, należy go dokładnie przeżuwać i ograniczyć płyny podczas posiłku.
W chorobie wrzodowej należy ograniczyć:
tłuste pokarmy, margarynę,tłuste ciasta;
białe pieczywo,stężone rosoły oraz wywary mięsne i kostne, potrawy odsmażane i smażone,marynaty i produkty konserwowane;
nie pić alkoholu,kawy,kwaśnych i cierpkich soków owocowych.