wtorek, 19 lutego 2013

DIETA WEGETARIAŃSKA

Każda dieta powinna pokrywać zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze i energię w zależności od wieku. Dieta wegetariańska wyklucza spożywanie mięsa zwierzęcego. Źródłem białka w diecie wegetariańskiej są produkty roślinne , białko pochodzące ze zbóż, roślin strączkowych, owoców, warzyw i orzechów, uzupełniona białkiem z mleka i jaj. W diecie wegetariańskiej jako napoje stosuje wodę, kawę zbożowa, herbaty ziołowe i owoce. Posiłki powinny być dostosowane do pory roku .W chłodniejsze pory spożywa się pokarm wysokoenergetyczny np. orzechy , nasiona roślin strączkowych. Latem dieta powinna być niskokaloryczna, w większości złożona z owoców i warzyw. Innym ważnym czynnikiem jest stała pora spożywania posiłków : śniadanie między godzina 8 a 10.Najlepsza pora na posiłek obiadowy jest między godziną 12 a 14. Ostatni posiłek na 3 godziny przed spaniem.
W kuchni wegetariańskiej najlepiej używa się tradycyjne produkty danego regionu jak:
-produkty zbożowe : pszenica, żyto, jęczmień, owies, kukurydza, gryka, proso i ryż;
-nasiona roślin strączkowych : różne odmiany fasoli, grochu, bobu, soi, soczewicy;
-orzechy i inne nasiona: nasiona słonecznika, dyni, sezamu, lnu;
-kiełki z roślin;- warzywa z upraw ekologicznych :kapusta pekińska, cykoria, endywia, boćwina łodygowa, rzodkiew, bataty;
-owoce: awokado, granaty, mango, melony, papaja i inne;
- przyprawy :chili, curry, imbir, kurkuma, szafran, gałka muszkatołowa, kapary pieprz; --produkty mleczne: jogurt, maślanka, mleko sojowe, tofu.

Brak komentarzy: