Karoteny to roślinne substancje odżywcze. Źródła występowania karotenoidów są:
alfa-karoten: dynia, marchew, burak ,ćwikłowy, kukurydza;
beta-karoten i kryptoksantyna: papaja, pomarańcza, mandarynka, burak ćwikłowy, mango, gruszka;
luteina i zeaksantyna : jarmuż, szpinak, burak ćwikłowy, zielone części gorczycy, czerwona papryka, hibiskus, sałata, kapusta, awokado, brokuły, brukselka, cykoria, endywia, podróżnik, dynia, groszek zielony, pietruszka , koper ogrodowy, liście selera, pomidor, rzeżucha;
likopen: pomidor, arbuz, różowy grejpfrut, świeża bazylia, suszona morela i szalotka.
Karotenoidy są silnymi antyoksydantami, które pomagają zwalczać choroby i przeciwdziałają starzeniu się organizmu. Luteina i zeaksantyna wpływa pozytywnie na wzrok, zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej. Zeaksantyna w warzywach blokuje aktywność rodników nadtlenkowych, ochrania błonę komórkowa przed uszkodzeniem. Likopen zawarty w pomidorach ,jest skutecznym środkiem anty -nowotworowym. Zapobiega nowotworom jamy ustnej, gardła, przełyku, żołądka, jelita grubego ,gruczołu krokowego , szyjki macicy, odbytnicy, piersi i płuc. Karotenoidy zapobiegają miażdżycy, zawałom serca, skokom ciśnienia stymulują system immunologiczny.
Karotenoidy zaleca się głównie : osobom nałogowo palącym papierosy, nadużywającym alkohol oraz stosującym doustne środki antykoncepcyjne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz