Ta nowa roślina zdobyła popularność
w wielu krajach Europy. Krzew jest krzyżówka (czarnej porzeczki i
agrestu).Zaletą rośliny jest jej wytrzymałość na trudne warunki
pogodowe i odporność na szkodniki. Wymaga gleby bogatej w składniki
odżywcze i stanowiska słonecznego. Owoce rośliny przypominają
porzeczkę,lecz są większe a waga dochodzi do 3 g. Są one
ciemnofioletowe, prawie czarne i gładkie. Miąższ jest orzeźwiający
i soczysty,smakiem jest między porzeczką a agrestem,doskonały na
upały. Owoce spożywa się na surowo lub wyrabia się z:soki,
sorbety, kompoty oraz napoje alkoholowe oraz wspaniałe
przetwory:dżemy, marmoladę,galaretki o wyrazistym smaku. Dodaje się
je do ciast,lodów i deserów.
Owoce porzeczkoagrestu mają
właściwości lecznicze:pomagają w dolegliwościach gastrycznych i
w nieżytach przewodu pokarmowego( bóle brzucha, zaburzenia w pracy
jelit,zgaga).Likwiduje problemy z wydzielaniem żółci. Doskonały
na choroby naczyń krwionośnych,w awitaminozie. Posiada działanie
moczopędne oraz leczy objawy przeziębienia,kaszel .Doskonały
środek wzmacniający przy grypie i anginie .Wspomaga leczenie stanów
zapalnych stanach zapalnych. Sok z owocu pomocny jest w leczeniu
reumatyzmu i dny. Sok jest naturalnym kosmetykiem .Możemy go
stosować zewnętrznie jako tonik do przemywania twarzy,leczy
trądzik,lekko matuje skórę. Ma działanie przeciwbakteryjne i
gojące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz