niedziela, 1 stycznia 2012

NERWICA WEGETATYWNA –NATURALNE LECZENIE ZIOŁAMI


Stany silnych napięć nerwowych powodują często zespół zaburzeń w narządach wewnętrznych organizmu. Takie zaburzenia określa się jako nerwicę wegetatywną.
Objawy mogą być różne np.; zaburzenia układu krążeniowego i pracy serca ,zburzenia w układzie pokarmowym ( żołądkowe i jelitowe np. biegunki bóle brzucha) i inne ( macicy).
Nerwica wegetatywna dotyka z reguły ludzi podatnych na ciągły stres, ulegających negatywnemu wpływu otoczenia i posiadających większą wrażliwość na czynniki psychospołeczne.
Leczenie naturalne nerwicy wegetatywnej powinno obejmować kilka płaszczyzn choroby- psychoterapię, techniki relaksacyjne- rozluźniające oraz leki ziołowe jako leczenie wspomagające. W ciężkich przypadkach nerwicy wegetatywnej wskazane jest leczenie farmakologiczne pod kontrolą specjalisty.
Leczenie naturalne oparte jest na ziołolecznictwie .
Zioła stosowane w opisanych dolegliwościach :
Ruta zwyczajna – stosuje się jako środek uspokajający w zaawansowanej nerwicy wegetatywnej ze zmianami czynnościowymi narządów ( skurcze napadowe,różne bóle brzucha,migreny, zaburzenia ruchowe i kołatanie serca). Stosuje się gotowy preparat – intrakt z ruty. Mieszamy 20 kropli preparatu z 20 kroplami Nervosolu i rozpuszczamy w ½ szklanki wody . Tak przygotowany lek pijemy 2 razy dziennie po łyżeczce .
Kminek pospolity-owoce kminku mają działanie rozkurczowe i regulują pracę układu pokarmowego,wątroby,dróg żółciowych i nerek. Pomaga w takich objawach nerwicy wegetatywnej jak : wzdęcia ,kolka, bóle brzucha, biegunki. W leczeniu stosuje się mieszanki ziołowe, w które wchodzi kminek.2łyżki owoców kminku łączymy z 2 łyżkami korzenia kozłka lekarskiego, łyżką kwiatu krwawnika pospolitego i łyżką kwiatu bobrka trójlistkowego uzyskujemy mieszankę. Następnie bierzemy 2 łyżki mieszanki i zalewamy 3 szklankami wrzątku . Całość odstawiamy na ½ godziny. Lek pijemy 3 razy dziennie po ½ szklanki , po posiłkach.
Kolendra siewna-przetwory z kolendry działają łagodząco,pomagają w trawieniu pokarmu, poprawiają pracę jelit, dróg żółciowych, likwidują wzdęcia i dolegliwości bólowe, występujące w nerwicy wegetatywnej. Jeżeli dodatkowo występuje nerwica serca ,zaleca się stosowanie mieszanki ziołowej z owoców kolendry, owoców kminu zwyczajnego, owoców głogu dwu-szyjkowego(po 1 łyżeczki każdego owocu) oraz( po 2 łyżeczki )korzenia kozłka lekarskiego,ziela dziurawca zwyczajnego,ziela serecznika pospolitego. Bierzemy 2 łyżki mieszanki ziołowej zalewamy 3 szklankami wrzątku i odstawiamy na 20 minut. Napar pijemy 3 razy dziennie po ½ szklanki , po posiłkach.
Marzanna wonna – działa rozkurczowo na ścianki naczyń krwionośnych, zmniejszają ich napięcie, poprawiają krążenie krwi , regulują pracę serca i całego układu krążeniowego. Zaleca się picie uspakajającej herbatki z macierzanki. Lek z łyżki surowca, który zalewamy szklanką wrzątku i zaparzamy 10 minut. Pijemy po 2-3 łyżki 3 razy dziennie po jedzeniu.
Prześlij komentarz