sobota, 12 listopada 2011

WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE- KOLENDRY SIEWNEJ


Kolendra jest uprawiana od wielu lat . Jest ceniona jako zioło lecznicze i przyprawowe. Do celów leczniczych wykorzystuje się liście, korzenie oraz nasiona rośliny. Roślina zawiera olejek eteryczny, tłuszcz, trochę alkaloidów i pektyn, skrobię, garbniki i witaminę C. Związki chemiczne zawarte w kolendrze posiadają właściwości bakteriobójcze, niszczą min. bakterie powodujące próchnicę zębów.
Kolendra siewna ma zastosowanie w leczeniu wielu stanów chorobowych. Nasiona kolendry wykazują działanie przeciwbólowe, rozkurczowe, uspokajające, wiatropędne,bakteriobójcze, przeciwgrzybicze oraz stosuje się je przeciw-robakom. Poprawiają pracę przewodu pokarmowego,leczą niestrawność,nieżyty jelit i żołądka, pobudzają wydzielanie soków trawiennych, hamują rozwój drobnoustrojów jelitowych,łagodzą wzdęcia, bóle brzucha, nudności , kolkę brzuszną oraz biegunki .Nasiona kolendry ma działanie przeciw-drgawkowe .Działają wykrztuśne, pomagają w przeziębieniu,grypie i innych stanach zapalnych dróg oddechowych. Napar z nasion kolendry należy do najbardziej popularnych środków zwalczającym przeziębienie.
W przypadku chorób zewnętrznych stosuje się napar z owoców kolendry. Działa on antyseptycznie, przyśpiesza gojenie się ran, krost i stanów zapalnych skóry. Nasiona kolendry są składnikiem maści na reumatyczne bóle mięśni i stawów.
Prześlij komentarz