Jagoda kamczacka zwana często
suchodrzewem jadalnym lub wiciokrzewem, należy do grupy
długowiecznych krzewów owocowych. Krzew jest wytrzymały na suszę
i mróz, jest łatwy w uprawie. Jagoda kamczacka lubi miejsce
słoneczne lub lekko zacienione. Ma to istotny wpływ na smak owoców
, stanowisko słoneczne umożliwia uzyskanie smacznych i słodkich
owoców , krzew owocujący w cieniu daje owoc cierpki. Owoce jagody
kamczackiej mają charakterystyczny kształt , wydłużony i ścięty
na końcu (przypomina kształt gruszki),pokryte niebieskawym,woskowym
nalotem.. Owoce mają ciemnofioletowy kolor,aż po granat lub czerń.
Barwa zależy od wysokiej zawartości barwników antocyjanowych ,
które zawierają również owoce borówek i aronii. Smakiem
przypomina leśne czarne jagody. Dojrzewają na przełomie maja i
czerwca.
Owoce jagody z uwagi na swoje walory
smakowe mają zastosowanie w przetworach-dżemy, konfitury ,
galaretki ,soki ,napoje lub wina. Są dodatkiem do deserów, lodów,
sałatek, ciast , pierogów. Ciemna barwa jagód jest wykorzystywana
jako naturalny barwnik do wyrobów spożywczych np.: kisieli,
galaretek. Dodaje się je do wyrobów cukierniczych.
Wyśmienity smak jagód sprawia, że są
one spożywane przede wszystkim na surowo.
Wartości lecznicze mają owoce oraz
kwiaty jagody kamczackiej.
Jagody są źródłem wielu substancji
odżywczych oraz licznych witamin A,C,żelaza, jodu, miedzi. Owoce są
naturalnym lekiem o właściwości ogólnie wzmacniającym
,antyseptycznych i wspomagające leczenie wielu chorób. Jagoda
zapobiega wylewom wewnętrznym i podskórnym,leczy miażdżycę i
zapobiega takim chorobom jak: udar mózgu , zawał serca, układu
krążenia i poprawia obieg krwi w organizmie. Jagoda kamczacka
posiada właściwości odtruwające organizm, wydala toksyny(metale
ciężkie). Działa korzystnie na wzrok ,regeneruje zmęczenie i
stymuluje energie w organizmie. Napar z suszonych kwiatów jagody
kamczackiej hamuje rozwój wirusów i bakterii, dlatego zaleca się
picie go w przeziębieniach , grypie i zapaleniu gardła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz