niedziela, 3 czerwca 2012

JAGODA KAMCZACKA-WARTOŚCI SMAKOWE I LECZNICZE

Jagoda kamczacka zwana często suchodrzewem jadalnym lub wiciokrzewem, należy do grupy długowiecznych krzewów owocowych. Krzew jest wytrzymały na suszę i mróz, jest łatwy w uprawie. Jagoda kamczacka lubi miejsce słoneczne lub lekko zacienione. Ma to istotny wpływ na smak owoców , stanowisko słoneczne umożliwia uzyskanie smacznych i słodkich owoców , krzew owocujący w cieniu daje owoc cierpki. Owoce jagody kamczackiej mają charakterystyczny kształt , wydłużony i ścięty na końcu (przypomina kształt gruszki),pokryte niebieskawym,woskowym nalotem.. Owoce mają ciemnofioletowy kolor,aż po granat lub czerń. Barwa zależy od wysokiej zawartości barwników antocyjanowych , które zawierają również owoce borówek i aronii. Smakiem przypomina leśne czarne jagody. Dojrzewają na przełomie maja i czerwca.
Owoce jagody z uwagi na swoje walory smakowe mają zastosowanie w przetworach-dżemy, konfitury , galaretki ,soki ,napoje lub wina. Są dodatkiem do deserów, lodów, sałatek, ciast , pierogów. Ciemna barwa jagód jest wykorzystywana jako naturalny barwnik do wyrobów spożywczych np.: kisieli, galaretek. Dodaje się je do wyrobów cukierniczych.
Wyśmienity smak jagód sprawia, że są one spożywane przede wszystkim na surowo.
Wartości lecznicze mają owoce oraz kwiaty jagody kamczackiej.
Jagody są źródłem wielu substancji odżywczych oraz licznych witamin A,C,żelaza, jodu, miedzi. Owoce są naturalnym lekiem o właściwości ogólnie wzmacniającym ,antyseptycznych i wspomagające leczenie wielu chorób. Jagoda zapobiega wylewom wewnętrznym i podskórnym,leczy miażdżycę i zapobiega takim chorobom jak: udar mózgu , zawał serca, układu krążenia i poprawia obieg krwi w organizmie. Jagoda kamczacka posiada właściwości odtruwające organizm, wydala toksyny(metale ciężkie). Działa korzystnie na wzrok ,regeneruje zmęczenie i stymuluje energie w organizmie. Napar z suszonych kwiatów jagody kamczackiej hamuje rozwój wirusów i bakterii, dlatego zaleca się picie go w przeziębieniach , grypie i zapaleniu gardła.
Prześlij komentarz