Jarzębina ma zastosowanie w medycynie
naturalnej. Do celów leczniczych zbiera się kwiaty na początku
kwitnienia oraz owoce w pierwszej fazie dojrzałości. Występują w
niej kwasy organiczne karotenoidy, gorycze, cukry, garbniki,
składniki mineralne oraz witaminy C,A i P. Owoce jarzębiny mają
działanie moczopędne, bakteriobójcze, przeciwzapalne i ściągające
( np. błony śluzowe przewodów pokarmowych) .Uzupełnia niedobór
witamin(Ci A), wzmacniając organizm.
Leczy biegunki, nieżyty żołądka,
dwunastnicy , jelita cienkiego, schorzeń wątroby. Pomaga w stanach
zapalnych dróg moczowych i nerek oraz kamicy nerkowej. Stosowana
przy zaburzeniach układu krwionośnego : w miażdżycy, skazie
krwotocznej, zaburzeniach obwodowego krążenia krwi,poprawia pracę
serca. Leczy żylaki odbytu. Owoce jarzębiny stosowane są w
chorobach oczu, leczą jaskrę i zaćmę, przynoszą ulgę zmęczonym
oczom. Leczą paradontozę, alergie i wypadanie włosów. Skuteczny w
leczeniu przeziębień, kataru, anginy, grypy. Napar z kwiatu
jarzębiny działa moczopędnie, rozwalniająco,pomaga w nerwicy
żołądka , schorzeniu jajników i bolesnym miesiączkowaniu.
Nalewka lub wino z jarzębiny obniża popęd płciowy u mężczyzn.
Owoce jarzębiny nie nadają się do
jedzenia na surowo, gdyż mają gorzki i cierpki smak. Zawarty w
owocu kwas parasorbowy , może powodować biegunkę lub wymioty.
Owoce poddane gotowaniu lub zamrażaniu tracą szkodliwy związek
(kwas rozkłada się ).
Do celów spożywczych zbiera się
owoce w pełni dojrzałe. Jarzębina jest doskonałym dodatkiem do
dżemów, marmolad,dżemów, kompotów zaostrzają smak innych owoców
( jabłek lub gruszek).
Z jarzębiny wyrabia się soki i
syropy, a także aromatyczny ocet, wina, nalewki, likiery nalewki
alkoholowe ( tzw. jarzębiak). Dojrzałe grona jarzębiny zanurzone w
cieście naleśnikowym, usmażone i podane z cukrem stanowić mogą
doskonały deser. Galaretka z jarzębiny pasuje do dań mięsnym np.
sarniny, dziczyzny i tłustych mięs.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz