czwartek, 7 czerwca 2012

CHOLESTEROL A ZDROWIE

Wysoki poziom cholesterolu we krwi zależy od wielu czynników np.: stanu zdrowia, aktywności fizycznej, wieku i diety. Za prawidłowe stężenie cholesterolu całkowitego przyjmuje się od 150mg/dl do 200mg/dl. Z wiekiem poziom cholesterolu jest wyższy, dlatego też jest większe zagrożenie schorzeniami układu krążenia.
Obok cholesterolu całkowitego ważne są funkcje lipidowe LDL ( określany złym cholesterolem) i HDL( określany jako dobry cholesterol).
LDL jest inne dla osób z czynnikami ryzyka jak : palenie papierosów, brak diety normę przyjmuje się na poziomie 130mg/dl. Natomiast w przypadku osób po zawale i z chorobami układu krwionośnego poziom powinien być niższy 100mg.dl.
HDL jest bardzo ważny dla organizmu, chroni nas przed chorobami miażdżycowymi. Poziom u zdrowych mężczyzn powinien wynosić więcej niż 40mg/dl, u kobiet więcej niż 50 mg/dl. Osoby chore powinny mieć poziom HDL więcej niż 60mg/dl.
Wysoki poziom cholesterolu , może powodować zwężenie naczyń krwionośnych, co prowadzi dalej do ich niedrożności i zawału mięśnia sercowego. Zaburzenia równowagi funkcji lipidowych prowadzi do rozwoju miażdżycy naczyń ,a dalej do niedokrwienia mięśnia sercowego,kłopoty z krążeniem naczyń mózgowych (zaburzenia pamięci, zawroty głowy, utrata przytomności) oraz problemy z krążeniem krwi w kończynach(chromanie przystankowe).
Naturalne metody zapobiegające rozwoju chorób:
przestrzeganie diety składającej się: z owoców, warzyw, przetworów mącznych i pełnoziarnistych, chudego mięso i nisko-tłuszczowe przetwory mleczne.
Na poziom cholesterolu we krwi mają wpływ niektóre składniki potraw: tłuszcze nasycone zawarte w mięsie ,żółtym serze i w niektórych olejach. Najlepiej spożywać drób,chude sery oraz olej kukurydziany, sojowy ,słonecznikowy i oliwę z oliwek. Zalecane są potrawy z warzyw strączkowych, których błonnik pomaga wydalać cząsteczki cholesterolu z organizmu. Inne zalecane produkty to : jabłka, śliwki, grejpfruty,marchew, otręby owsiane, kukurydza ,czosnek oraz często spożywać awokado.
Poza dietą ważną rolę w profilaktyce cholesterolowej pomocne jest uprawianie ćwiczeń fizycznych i zrezygnowanie z palenia papierosów.
Należy też sprawdzać poziom cholesterolu we krwi , gdy istnieje podejrzenie poważniejszych zaburzeń wskazane jest badanie szczegółowe (min. cholesterol całkowity, lipidy HDL).

Brak komentarzy: