Kardamon,trafił do Europy z Bliskiego
Wschodu. Dużą popularnością cieszył w starożytnej Grecji i
Rzymie. Obecnie roślinę uprawia się w Indonezji,Chinach,Afryce
Wschodniej ,na terenach Ameryki,na Jawie,Antylach i Wybrzeżu
Malabarskim. Kardamon jest byliną 0 grubym bulwiastym kłączu i
długich rozrośniętych korzeniach. Owocem kardamonu jest
skórzasta,żółtawa lub brązowa torebka z trzema komorami ,w
których znajdują się drobne i pomarszczone nasiona,osłonięte
bezbarwną cienką osnówka. Nasiona kardamonu po wysuszeniu są
doskonałą przyprawą kuchenną. Posiadają specyficzny korzenno -
kamforowy zapach i ostry piekący smak. Przyprawa doskonałe nadaje
się do przyprawiania:pierników, marcepanów,deserów
owocowych,kompotów, i sałatek owocowych. Kardamon stosuje się do
produkcji znanych alkoholi,wódek i likierów. Dodana szczypta
kardamonu do kawy czy herbaty ,podnosi ich walory smakowe i działa
pobudzająco. Kardamonem przyprawia się zupy,sosy ,dania
mięsne,drobiowe,ryby,pasztety,mięso z rusztu i gulasz wołowy.
Przyprawa konserwuje potrawy,kiszonki i marynaty. Przyprawę należy
stosować z wyczuciem,w niewielkich ilościach. Przechowywać w
szczelnym naczyniu,chłodnym i ciemnym miejscu ,aby nie straciła
swoich walorów smakowych.
Kardamon jest jednocześnie naturalnym
lekiem ,który poprawia proces trawienia ,leczy schorzenia żołądka
i niestrawność,poprawia przemianę materii,likwiduje wzdęcia i
działa wiatropędnie i przeczyszczająco. Jest środkiem
moczopędnym,leczy zapalenie pęcherza moczowego i bolesne oddawanie
moczu. Działa wykrztuśnie ,leczy astmie,bronchit,.Stymuluje pracę
serca,uzupełnia niedobór w organizmie żelaza,fosforu i wapnia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz