piątek, 19 kwietnia 2013

KARDAMON , PRZYPRAWA I LEK

Kardamon,trafił do Europy z Bliskiego Wschodu. Dużą popularnością cieszył w starożytnej Grecji i Rzymie. Obecnie roślinę uprawia się w Indonezji,Chinach,Afryce Wschodniej ,na terenach Ameryki,na Jawie,Antylach i Wybrzeżu Malabarskim. Kardamon jest byliną 0 grubym bulwiastym kłączu i długich rozrośniętych korzeniach. Owocem kardamonu jest skórzasta,żółtawa lub brązowa torebka z trzema komorami ,w których znajdują się drobne i pomarszczone nasiona,osłonięte bezbarwną cienką osnówka. Nasiona kardamonu po wysuszeniu są doskonałą przyprawą kuchenną. Posiadają specyficzny korzenno - kamforowy zapach i ostry piekący smak. Przyprawa doskonałe nadaje się do przyprawiania:pierników, marcepanów,deserów owocowych,kompotów, i sałatek owocowych. Kardamon stosuje się do produkcji znanych alkoholi,wódek i likierów. Dodana szczypta kardamonu do kawy czy herbaty ,podnosi ich walory smakowe i działa pobudzająco. Kardamonem przyprawia się zupy,sosy ,dania mięsne,drobiowe,ryby,pasztety,mięso z rusztu i gulasz wołowy. Przyprawa konserwuje potrawy,kiszonki i marynaty. Przyprawę należy stosować z wyczuciem,w niewielkich ilościach. Przechowywać w szczelnym naczyniu,chłodnym i ciemnym miejscu ,aby nie straciła swoich walorów smakowych.
Kardamon jest jednocześnie naturalnym lekiem ,który poprawia proces trawienia ,leczy schorzenia żołądka i niestrawność,poprawia przemianę materii,likwiduje wzdęcia i działa wiatropędnie i przeczyszczająco. Jest środkiem moczopędnym,leczy zapalenie pęcherza moczowego i bolesne oddawanie moczu. Działa wykrztuśnie ,leczy astmie,bronchit,.Stymuluje pracę serca,uzupełnia niedobór w organizmie żelaza,fosforu i wapnia.

Brak komentarzy: