Kiwi pochodzą z Chin .Głównym
producentem jest Nowa Zelandia .Kiwi uprawiane są również w
Kalifornii,we Włoszech,Grecji i Francji. Owoc kiwi ma kształt
owalny, około 8 cm długości,skórka jest brązowo-szara i
szorstka. Miąższ owocu jest zielony z czarnymi ,małymi ziarenkami.
Jest on kwaskowy,aromatyczny i orzeźwia.
Zawiera wiele wartościowych składników
odżywczych min:dużo witaminy C,błonnik(więcej niż jabłko),sole
mineralne jak: potas,wapń, fosfor,żelazo. Posiada w składzie
enzymy ułatwiające trawienie. Bogactwo wartościowych składników
,sprawia że kiwi jest dobrym ,naturalnym lekiem na wiele
dolegliwości .Dzięki zawartości potasu ,kiwi pomaga w
nadciśnieniu,zmęczeniu i w stanach depresyjnych. Inny składnik
witamina C zapobiega chorobom i wzmacnia układ odpornościowy
organizmu. Oraz hamuje powstawanie zaćmy. Błonnik i substancje
śluzowe działają łagodnie przeczyszczająco ,dlatego też
szczególnie zaleca się kiwi osobom starszym, cierpiącym na
chroniczne zaparcie. Owoc pomaga w leczeniu zaburzeń układu
trawiennego oraz skóry.
Sok z kiwi ma właściwości
ściągające,dlatego stosuje się go jako tonik do skóry tłustej.
Owoce kiwi możemy dodawać do sałatek
owocowych i deserów(np. Galaretek i tortów).Kupujemy owoce lekko
miękkie, przed spożyciem obieramy ze skórki, lub łyżeczką
wybieramy delikatnie miąższ.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz