piątek, 19 kwietnia 2013

KIWI-CENNE WARTOŚCI ODŻYWCZE

Kiwi pochodzą z Chin .Głównym producentem jest Nowa Zelandia .Kiwi uprawiane są również w Kalifornii,we Włoszech,Grecji i Francji. Owoc kiwi ma kształt owalny, około 8 cm długości,skórka jest brązowo-szara i szorstka. Miąższ owocu jest zielony z czarnymi ,małymi ziarenkami. Jest on kwaskowy,aromatyczny i orzeźwia.
Zawiera wiele wartościowych składników odżywczych min:dużo witaminy C,błonnik(więcej niż jabłko),sole mineralne jak: potas,wapń, fosfor,żelazo. Posiada w składzie enzymy ułatwiające trawienie. Bogactwo wartościowych składników ,sprawia że kiwi jest dobrym ,naturalnym lekiem na wiele dolegliwości .Dzięki zawartości potasu ,kiwi pomaga w nadciśnieniu,zmęczeniu i w stanach depresyjnych. Inny składnik witamina C zapobiega chorobom i wzmacnia układ odpornościowy organizmu. Oraz hamuje powstawanie zaćmy. Błonnik i substancje śluzowe działają łagodnie przeczyszczająco ,dlatego też szczególnie zaleca się kiwi osobom starszym, cierpiącym na chroniczne zaparcie. Owoc pomaga w leczeniu zaburzeń układu trawiennego oraz skóry.
Sok z kiwi ma właściwości ściągające,dlatego stosuje się go jako tonik do skóry tłustej.
Owoce kiwi możemy dodawać do sałatek owocowych i deserów(np. Galaretek i tortów).Kupujemy owoce lekko miękkie, przed spożyciem obieramy ze skórki, lub łyżeczką wybieramy delikatnie miąższ.

Brak komentarzy: