Surowcem leczniczym w kukurydzy są :
kolba,nasiona, znamiona i olej kukurydziany. Ziarno kukurydzy jest
bogate w wodę,białka,tłuszcz,włókna surowe i witaminy A,B1,B2, E
oraz C. Tłuszcz z ziaren jest bardzo zdrowy,ponieważ zawiera kwasy
tłuszczowe (linolowy i linolenowy)niezbędne dla rozwoju człowieka.
Znamiona(miotełka włosków,kolby,liście i łodyga) zawierają
olejek eteryczny,olej tłusty,garbniki,żywice,cukry,kwasy
organiczne,witaminy C i K i sole mineralne. Wywar ze znamion
kukurydzy używa się od dawna jako środek moczopędny, rozkurczowy
i przeciwzapalny. Pomocny jest w kamicy nerkowej, stanach zapalnych
nerek,miedniczek nerkowych ,skazie moczanowej,pomaga wydalać toksyny
i likwiduje obrzęki spowodowane niewydolnością nerek. Kukurydza
reguluje układ pokarmowy,łagodzi dolegliwości wątroby , leczy
zapalenie pęcherza żółciowego i przewodów żółciowych,
zwiększa wydzielanie żółci .Wywar z kukurydzy reguluje ciśnienie
krwi i miesiączkę. Olej kukurydziany obniża poziom cholesterolu
we krwi. Nasiona kukurydzy osłaniają i regenerują błonę
śluzową żołądka i jelit a szczególnie pomocne są w wrzodach
żołądka.
Produkty wytwarzane z kukurydzy
stanowią jeden z podstawowych pokarmów zbożowych w diecie
bezglutenowej. Z kukurydzy otrzymuje się kaszę i bardzo delikatną
mąkę. Olej z kukurydzy wykorzystywany jest w piekarnictwie do
wyrobów serów, majonezów ,margaryny. Olej i kukurydzę dodaje się
do sałatek warzywnych. Ziarna kukurydzy spożywa się surowe, z
zalewy oraz jako smaczne pieczone kolby.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz