czwartek, 18 kwietnia 2013

KUKURYDZA -LECZY I SMAKUJE

Surowcem leczniczym w kukurydzy są : kolba,nasiona, znamiona i olej kukurydziany. Ziarno kukurydzy jest bogate w wodę,białka,tłuszcz,włókna surowe i witaminy A,B1,B2, E oraz C. Tłuszcz z ziaren jest bardzo zdrowy,ponieważ zawiera kwasy tłuszczowe (linolowy i linolenowy)niezbędne dla rozwoju człowieka. Znamiona(miotełka włosków,kolby,liście i łodyga) zawierają olejek eteryczny,olej tłusty,garbniki,żywice,cukry,kwasy organiczne,witaminy C i K i sole mineralne. Wywar ze znamion kukurydzy używa się od dawna jako środek moczopędny, rozkurczowy i przeciwzapalny. Pomocny jest w kamicy nerkowej, stanach zapalnych nerek,miedniczek nerkowych ,skazie moczanowej,pomaga wydalać toksyny i likwiduje obrzęki spowodowane niewydolnością nerek. Kukurydza reguluje układ pokarmowy,łagodzi dolegliwości wątroby , leczy zapalenie pęcherza żółciowego i przewodów żółciowych, zwiększa wydzielanie żółci .Wywar z kukurydzy reguluje ciśnienie krwi i miesiączkę. Olej kukurydziany obniża poziom cholesterolu we krwi. Nasiona kukurydzy osłaniają i regenerują błonę śluzową żołądka i jelit a szczególnie pomocne są w wrzodach żołądka.
Produkty wytwarzane z kukurydzy stanowią jeden z podstawowych pokarmów zbożowych w diecie bezglutenowej. Z kukurydzy otrzymuje się kaszę i bardzo delikatną mąkę. Olej z kukurydzy wykorzystywany jest w piekarnictwie do wyrobów serów, majonezów ,margaryny. Olej i kukurydzę dodaje się do sałatek warzywnych. Ziarna kukurydzy spożywa się surowe, z zalewy oraz jako smaczne pieczone kolby.

Brak komentarzy: