Chmiel zwyczajny jest jednym ze
składników leków roślinnych o działaniu uspokajającym. Surowcem
chmielu są owocostany ,czyli szyszki . Surowiec zawiera lupulinę,
olejek i nietrwałe pochodne floroglucyny oraz flawonoidy i garbniki.
Chmiel ma zastosowanie w leczeniu
naturalnym w poszczególnych schorzeniach min; głównie jako
środek uspokajający, w nadmiernej pobudliwości nerwowej i
płciowej. Stosowany jest przeciwko bezsenności oraz w
dolegliwościach żołądka. Wszystkie preparaty chmielowe mogą być
używane w zaburzeniach nerwic wegetatywnych,połączonych ze
skurczami jelit i żołądka.
Chmiel zwyczajny znajduje się w
różnych mieszankach ziołowych,wzmacniając ich działanie. Przy
wyczerpaniu nerwowym i zmęczeniu stosuje się napar z mieszanki
ziół: chmielu,kozłka lekarskiego, głogu,dziurawca,melisy i mięty
pieprzowej (w równych porcjach) .Sporządzony napar pije się 1/3
szklanki po jedzeniu 2-3 razy dziennie. Napar z chmielu,malwy,kory
kaliny i szałwii, regularnie zażywany korzystnie działa na hormony
kobiet z zaburzeniami miesiączkowania. Wyciągi chmielowe łagodzą
stany skurczowe jelit (wzdęcia,nerwobóle ,kurcze moczowe0ułatwiają
trawienie poprzez pobudzania wydzielania śliny i soku żołądkowego.
Działają przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie,pobudzają
wydzielanie moczu i zwalniają akcję serca.
Szyszki chmielowe są stosowane
zewnętrznie np. .w postaci kataplazmów na zapalenie korzonków
nerwowych i bóle reumatyczne. Naparami przemywa się skórę pokrytą
ropniami i grzybicą. Chmiel dodaje się do kąpieli ,szamponów i
wód kolońskich.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz