poniedziałek, 5 września 2011

ZIOŁA NA ALERGIE POKARMOWE


Do najbardziej alergizujących pokarmów należą cytrusy,mleko i pokarmy mleczne, pszenica, wołowina i produkty zawierające gluten. Najczęściej uczulają się na nie małe dzieci.
Spotyka się przypadki uczulenia na salicylany, np. aspirynę. Jeszcze inny rodzaj alergie to drożdżyca jelitowa.
Ogólne objawy uczuleń to: zaburzenie w trawieniu, wysypki, kłopoty z oddychaniem, nawracająca infekcja dróg oddechowych, pleśniawki narządów rodnych oraz zaburzenia nerwowe.
Zioła o działaniu antyalergicznym osłabiają alergeny a nawet eliminują ich działanie na organizm
chorego. Do popularnych ziół antyalergicznych zaliczymy: czosnek pospolity, rzepik pospolity, nagietek lekarski, gorzknik kanadyjski.
Czosnek pospolity – posiada działanie grzybobójcze i bakteriobójcze. Skutecznie zwalcza drożdżaki w jelitach. Czosnek pomaga w odbudowie flory bakteryjnej układu pokarmowego.
Dwa surowe ząbki czosnku lub dwie tabletki czosnku/po 200mg każda/, zabezpieczają organizm przed chorobą i jej skutkami. W celu zmniejszenia intensywnego zapach czosnku, należy go zmieszać z natką pietruszki.
Rzepik pospolity – zioło o działaniu kojącym w stanach podrażnienia układu pokarmowego i zapaleniach jelit. Posiada właściwości lecznicze i wzmacniające błony śluzowe. Ziele stosuje się
wewnętrznie w postaci naparu lub 4 ml nalewki trzy razy dziennie. Można go łączyć z innymi ziołami np. z korzeniem prawoślazu o działaniu przeciwzapalnym.
Nagietek lekarski – właściwości lecznicze posiada kwiat nagietka. Ma on działanie grzybobójcze i łagodzące alergie. Zioło jest skuteczne na drożdżaki w jelitach. Stosuje się je w postaci naparu lub nalewki.
Gorzknik kanadyjski – doskonały lek pobudzający pracę wątroby łagodzący podrażnienia układu pokarmowego. Działa ściągająco i goi błony śluzowe. Wskazane jest zażywanie dwóch kapsułek po 200 mg, maksymalnie trzy razy dziennie lub 2-4mg nalewki też trzy razy dziennie.

Brak komentarzy: