sobota, 29 października 2011

LECZENIE NATURALNE JASKRY

Jaskra jest chorobą oczu. Choroba ta charakteryzuje się ciśnieniem wewnątrz-gałkowym, wynikającym z nieprawidłowego przepływu płynu w przedniej komorze gałki ocznej. Zachwianie równowagi pomiędzy wytwarzaniem wspomnianego płynu a jego odprowadzaniem , prowadzi do rozwoju Jaskry.
Objawy Jaskry to: łzawienie;bolesność oczu;zamglone widzenie;pojawianie się ciemnych plam przed oczami; ograniczone pole widzenia;bóle głowy. Nie można lekceważyć żadnych z tych objawów. Wczesne leczenie zapobiec może nawet ślepocie. Leczenie musi prowadzić specjalista od chorób oczu. Leczenie naturalne min.: ziołolecznictwo jest wspomagającą terapią, łagodzącą objawy stresu i dostarczenia organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Niektóre zioła redukują ciśnienie w gałce ocznej i równoważą metabolizm kolagenu-białka wpływającego na sprawność tkanki oka.
Zioła pomocne w leczeniu Jaskry: Borówka czernica; Ogórecznik lekarski; Konopie indyjskie;Jarzą pospolity.
Borówka czernica-(zwana borówką amerykańską) pomaga zachować równowagę kolagenową w organizmie. Posiada substancje odżywcze niezbędne dla organizmu. Borówkę najlepiej spożywać na surowo. Właściwości lecznicze posiadają przetwory z borówek np. napełniamy słoik umytymi borówkami do objętości 2/3 , dolewamy ciepłej ,przegotowanej wody i dodajemy 2 łyżki cukru. Słoik zamykamy szczelnie i sterylizujemy w wodzie 15 minut.
Ogórecznik lekarski-jet stosowany w niektórych chorobach oczu,min. Jaskrze. Zioło posiada działanie łagodzące i ochronne a najważniejsze działa uspokajająco, łagodzi objawy stresu, co jest ważne w przypadku opisywanej choroby. Zaleca się używanie świeżego soku z ogórecznika, 3 razy dziennie po 2 łyżki stołowe.
Konopie indyjskie-ta popularna roślina znana jest prze wszystkim jako narkotyk, ale jest jednocześnie cennym środkiem w leczeniu Jaskry. W skład konopi wchodzi związek chemiczny, który skutecznie obniża ciśnienie wewnątrz-gałkowe oka.
Jarząb pospolity(Jarzębina)-roślina działa witaminizując(zawiera witaminę A i C),ponadto ogólnie wzmacnia organizm i oczyszcza. Zaleca się picie odwaru z owoców jarzębiny.3łyżki surowca zalewa się 2 szklankami ciepłej wody i gotujemy10 minut. Pijemy 4 razy dziennie po ¼ szklanki na czczo i przed posiłkami.

Brak komentarzy: