Dynia jest jedną z najstarszych roślin uprawowych. Dynie są jednoroczne lub wieloletnie.
Uprawiane są jako warzywo oleiste i pastewne. Różne odmiany dyni uprawiane są w Europie, Azji i Ameryce. Owoce dyni przybierają różne zabarwienie od żółtego po pomarańczowy lub biało zielone paski ,również kształty: najczęściej owalny , spłaszczony z wyraźnymi bruzdami wzdłuż owoc i kształt gruszki.
W Polsce najbardziej popularna jest dynia zwyczajna. Częścią jadalną dyni są jej mięsiste ścianki zalążni oraz nasiona tzw. pestki. Dynia(miąższ) zawiera cenne związki lecznicze ,posiada dużą ilość beta- karotenu, przetwarzanego w organizmie na witaminę A, która chroni organizm ludzki przed nowotworami. Zawiera sporo potasu. Dynia wspomaga leczenie schorzeń układu oddechowego i krwionośnego oraz poprawia pracę serca .
Miąższ dyni nadaje się do celów kulinarnych , na smakowite potrawy niskokaloryczne, co jest ważne dla osób stosujących dietę. Zawiera on dużo potasu.
Surowa dynia nie jest zbyt smaczna ale w zupie, duszona lub pieczona staję się smakowitym daniem. Dynię można też zamarynować , zimą będzie doskonałą przystawką do mięsa .Bywa używana do ciast i do wyrobu marmolady oraz odżywek dla dzieci.
Nasiona z dyni zbierane pod koniec lata i wysuszone mają cenne właściwości lecznicze i odżywcze. Są bogate w proteiny i nienasycone oleje roślinne, stanowiące źródło witaminy E i sporo witamin z grupy B, cynku,żelaza, magnezu, potasu, tłuszczu i błonnika.
Nasiona dyni od dawna uznawane są za skuteczny środek w leczeniu pasożytów jelit, zwłaszcza glist i tasiemca. Stanowią ważny składnik diety przeciwnowotworowej. Utłuczone z dodatkiem cukru i wody mają działanie przeciwgorączkowe i moczopędne. Przyśpieszają leczenie przyrostu prostaty. Zwiększają płodność u mężczyzn. Ich spożywanie działa dobrze na wygląd skóry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz