Rozmaryn od dawien uznawany był za
święte ziele, stanowił symbol szczęścia małżeńskiego i
wiernej miłości. Chętnie ustawiano go w oknie, aby chronił
ognisko domowe. Roślina ma bardzo intensywny ,żywiczny ,balsamiczny
zapach. Liście rozmarynu używano jako kadzidła. Rozmaryn
zawdzięcza swój intensywny aromat obecności olejku eterycznego.
Olejek rozmarynowy (powstały z liści i gałązek rośliny) należy
do najcenniejszych olejków w aromaterapii. Można go użyć do
masażu, kąpieli, kompresu i inhalacji. Pomaga w bólach głowy,
migrenie, zaburzeniach menstruacyjnych ,upławach, na bóle mięśni
, w artretyzmie i reumatyzmie. Olejek jak i ziele rozmarynu pomocne
są w zaburzeniach pracy serca, podnoszą ciśnienie krwi , regulują
krążenie krwi, żylaki, ,cellulitis. Kąpiel z dodatkiem olejku z
rozmarynu wspomaga i łagodzi zaburzenia funkcji systemu nerwowego
jak: brak koncentracji, fizyczne i umysłowe zmęczenie, oziębłość
seksualną, zaburzenia pamięci, apatii oraz epilepsję i paraliż
. Stosowany jest jako środek antyseptyczny w infekcjach dróg
oddechowych(grypa,astma i kaszel),w schorzeniach skory(łupież i
łysienie). Jest skuteczny w zaburzeniach gastrycznych,
biegunkach,kamicy pęcherza i kolkach. Olejek nie należy stosować w
pierwszych trzech miesiącach ciąży.
Rozmaryn jest doskonałą przyprawą ,
dawniej aromatyzowania wina i nalewki ziołowe, które miały
działanie lecznicze i były afrodyzjakiem. Dzisiaj rozmaryn ma
szerokie zastosowanie, jest dodawany do sałatek, zup jarzynowych,
farszów mięsnych,pieczonego drobiu,grzybów,ryb, marynaty oraz
mięso. Dania mają piękny aromat i piekący,lekko pobudzający i
rozgrzewający smak. Herbata z liśćmi rozmarynu , pomaga zachować
młodość, działa energetyzująco i pobudzająco.
Przepis na danie z użyciem rozmarynu.
Buraczki z rozmarynem- składniki:12
małych buraczków, 3 łyżki masła, mielony czarny pieprz, sól,
gałązka świeżego rozmarynu. Przygotowanie: buraczki gotujemy na
małym ogniu pod przykryciem, do miękkości. Studzimy i obieramy ze
skorki, kroimy w plasterki, które wkładamy do rondla. Posypujemy
posiekanym rozmarynem, dodajemy masło, sól, pieprz. Całość
wstawiamy do piekarnika na 3 minuty. Buraki podajemy natychmiast jako
dodatek do dania głównego, najlepiej z mięsem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz