piątek, 17 sierpnia 2012

ROZMARYN -AROMATYCZNY LEK I PRZYPRAWA

Rozmaryn od dawien uznawany był za święte ziele, stanowił symbol szczęścia małżeńskiego i wiernej miłości. Chętnie ustawiano go w oknie, aby chronił ognisko domowe. Roślina ma bardzo intensywny ,żywiczny ,balsamiczny zapach. Liście rozmarynu używano jako kadzidła. Rozmaryn zawdzięcza swój intensywny aromat obecności olejku eterycznego. Olejek rozmarynowy (powstały z liści i gałązek rośliny) należy do najcenniejszych olejków w aromaterapii. Można go użyć do masażu, kąpieli, kompresu i inhalacji. Pomaga w bólach głowy, migrenie, zaburzeniach menstruacyjnych ,upławach, na bóle mięśni , w artretyzmie i reumatyzmie. Olejek jak i ziele rozmarynu pomocne są w zaburzeniach pracy serca, podnoszą ciśnienie krwi , regulują krążenie krwi, żylaki, ,cellulitis. Kąpiel z dodatkiem olejku z rozmarynu wspomaga i łagodzi zaburzenia funkcji systemu nerwowego jak: brak koncentracji, fizyczne i umysłowe zmęczenie, oziębłość seksualną, zaburzenia pamięci, apatii oraz epilepsję i paraliż . Stosowany jest jako środek antyseptyczny w infekcjach dróg oddechowych(grypa,astma i kaszel),w schorzeniach skory(łupież i łysienie). Jest skuteczny w zaburzeniach gastrycznych, biegunkach,kamicy pęcherza i kolkach. Olejek nie należy stosować w pierwszych trzech miesiącach ciąży.
Rozmaryn jest doskonałą przyprawą , dawniej aromatyzowania wina i nalewki ziołowe, które miały działanie lecznicze i były afrodyzjakiem. Dzisiaj rozmaryn ma szerokie zastosowanie, jest dodawany do sałatek, zup jarzynowych, farszów mięsnych,pieczonego drobiu,grzybów,ryb, marynaty oraz mięso. Dania mają piękny aromat i piekący,lekko pobudzający i rozgrzewający smak. Herbata z liśćmi rozmarynu , pomaga zachować młodość, działa energetyzująco i pobudzająco.
Przepis na danie z użyciem rozmarynu.
Buraczki z rozmarynem- składniki:12 małych buraczków, 3 łyżki masła, mielony czarny pieprz, sól, gałązka świeżego rozmarynu. Przygotowanie: buraczki gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, do miękkości. Studzimy i obieramy ze skorki, kroimy w plasterki, które wkładamy do rondla. Posypujemy posiekanym rozmarynem, dodajemy masło, sól, pieprz. Całość wstawiamy do piekarnika na 3 minuty. Buraki podajemy natychmiast jako dodatek do dania głównego, najlepiej z mięsem.

Brak komentarzy: