sobota, 12 stycznia 2013

SELEN-SŁUŻY ZDROWIU

Selen jest pierwiastkiem chemicznym zaliczanym do tlenowców .W przyrodzie występuje w towarzystwie siarki i jej związków. Co raz częściej naukowcy podkreślają korzystny wpływ selenu w organizmie człowieka. Selen ma wpływ na zdrowie człowieka:łącznie z witaminą A wspomaga pracę serca,przedłuża młodość a nawet zapobiega przed nowotworami. Nie potrzebujemy dużej ilości selenu , wystarczy znikoma ilość. Jak się codziennie odżywiać , aby dostarczyć do organizmu niezbędną dawkę selenu? Dużo selenu znajduje się w żywności pochodzącej z pełnego przemiału ziarna, nie oczyszczonej, nie rafinowanej i nie słodzonej. Najwięcej selenu jest w soli kopalnianej (wielickiej,bocheńskiej,kłodawskiej).Dużo selenu znajduje się w śledziach,w nerkach wieprzowych, wołowych i cielęcych oraz w wątrobie i sercu. Sporo selenu jest w jajach. Bogactwo selenu zawierają otręby pszenne, kiełki pszenicy,ziarna kukurydzy. Występuje w pomidorach,drożdżach grzybach, czosnku i pieczywie razowym. Najbogatszym źródłem selenu są drożdże, zwłaszcza piwne(wystarczająca dzienna dawka -2g).Można spożywać również drożdże piekarskie. Drożdże przed spożyciem zalewa się wrzątkiem.
Spożywane przez nas węglowodany oraz słodycze niszczą selen niemal w całości lub części, dlatego trzeba je zdecydowanie ograniczyć.

Brak komentarzy: