Selen jest pierwiastkiem chemicznym
zaliczanym do tlenowców .W przyrodzie występuje w towarzystwie
siarki i jej związków. Co raz częściej naukowcy podkreślają
korzystny wpływ selenu w organizmie człowieka. Selen ma wpływ na
zdrowie człowieka:łącznie z witaminą A wspomaga pracę
serca,przedłuża młodość a nawet zapobiega przed nowotworami. Nie
potrzebujemy dużej ilości selenu , wystarczy znikoma ilość. Jak
się codziennie odżywiać , aby dostarczyć do organizmu niezbędną
dawkę selenu? Dużo selenu znajduje się w żywności pochodzącej z
pełnego przemiału ziarna, nie oczyszczonej, nie rafinowanej i nie
słodzonej. Najwięcej selenu jest w soli kopalnianej
(wielickiej,bocheńskiej,kłodawskiej).Dużo selenu znajduje się w
śledziach,w nerkach wieprzowych, wołowych i cielęcych oraz w
wątrobie i sercu. Sporo selenu jest w jajach. Bogactwo selenu
zawierają otręby pszenne, kiełki pszenicy,ziarna kukurydzy.
Występuje w pomidorach,drożdżach grzybach, czosnku i pieczywie
razowym. Najbogatszym źródłem selenu są drożdże, zwłaszcza
piwne(wystarczająca dzienna dawka -2g).Można spożywać również
drożdże piekarskie. Drożdże przed spożyciem zalewa się
wrzątkiem.
Spożywane przez nas węglowodany oraz
słodycze niszczą selen niemal w całości lub części, dlatego
trzeba je zdecydowanie ograniczyć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz