Jednym z najbardziej
znanym sposobów spożywania czosnku ,jest jedzenie go na surowo.
Można go kroić na cienkie plasterki, połykając bez gryzienia,
popijając mlekiem, wodą a nawet kawą. Metoda ta pozwala uniknąć
przykrego zapachu. Często jemy drobno pokrojony czosnek z kromka
chleba posmarowanego masłem.
Czosnek jest wówczas
ostry, smaczny i działa leczniczo.
Przetwory z czosnkiem
(nalewki, wyciągi, winko, oliwka oraz mieszanki ziołowe):
- nalewka czosnkowa
na alkoholu(125g obranego czosnku, rozetrzeć na tarce, zalać 50 ml
alkoholu 40% i pozostawić w temperaturze pokojowej na 5 dni, czasami
wstrząsając. Później przecedzić i przechowywać w zamkniętym
szczelnie pojemniku. Nalewka zalecana przy stawowym reumatyzmie,
bólach mięśniowych i innych schorzeniach. Dawkownie5-20 kropli na
¼ szklanki mleka lub kefiru 2-3 razy dziennie;
-wyciąg olejowy z
czosnku (50g obranego czosnku ucieramy na miazgę i zalewamy 200ml
oliwy lub oleju. Zamykamy szczelnie w słoiku. Zostawiamy w
temperaturze pokojowej 2 tygodnie. Potem dodajemy 5 kapsułek
witaminy E i wstrząsamy. Wyciąg stosować jako okłady na ukąszenia
i zakażenia skóry oraz na hemoroidy;
-winko czosnkowe,
otrzymuje się go macerując 30g czosnku w ½ l octu winnego przez 10
dni. Stosuje się je przy reumatyzmie, do dezynfekcji ran i wrzodów;
-oliwka czosnkowa,
miazgę czosnkową smażymy ze smalcem i oliwą w równych
częściach. Oliwkę można wcierać w skórę przy reumatyzmie,
nerwobólach i inne;
-mieszanki
ziołowe(mieszanka ziół: ziele dziurawca, liść mięty pieprzowej,
liść szałwii, kłącza tataraku-całość zalewamy szklanką
gorącej wody, zostawiamy pod przykryciem 20 minut. Odstawiamy do
ostygnięcia i dodajemy utarty ząbek czosnku oraz 5 kropli
Propolanu. Pić po ½ szklanki rano i wieczorem. Kuracja 2-3
tygodniowa pomaga w dolegliwościach żołądkowo-jelitowych oraz
dróg oddechowych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz