niedziela, 24 lutego 2013

NATURALNE PRZETWORY Z CZOSNKIEM

Jednym z najbardziej znanym sposobów spożywania czosnku ,jest jedzenie go na surowo. Można go kroić na cienkie plasterki, połykając bez gryzienia, popijając mlekiem, wodą a nawet kawą. Metoda ta pozwala uniknąć przykrego zapachu. Często jemy drobno pokrojony czosnek z kromka chleba posmarowanego masłem.
Czosnek jest wówczas ostry, smaczny i działa leczniczo.
Przetwory z czosnkiem (nalewki, wyciągi, winko, oliwka oraz mieszanki ziołowe):
- nalewka czosnkowa na alkoholu(125g obranego czosnku, rozetrzeć na tarce, zalać 50 ml alkoholu 40% i pozostawić w temperaturze pokojowej na 5 dni, czasami wstrząsając. Później przecedzić i przechowywać w zamkniętym szczelnie pojemniku. Nalewka zalecana przy stawowym reumatyzmie, bólach mięśniowych i innych schorzeniach. Dawkownie5-20 kropli na ¼ szklanki mleka lub kefiru 2-3 razy dziennie;
-wyciąg olejowy z czosnku (50g obranego czosnku ucieramy na miazgę i zalewamy 200ml oliwy lub oleju. Zamykamy szczelnie w słoiku. Zostawiamy w temperaturze pokojowej 2 tygodnie. Potem dodajemy 5 kapsułek witaminy E i wstrząsamy. Wyciąg stosować jako okłady na ukąszenia i zakażenia skóry oraz na hemoroidy;
-winko czosnkowe, otrzymuje się go macerując 30g czosnku w ½ l octu winnego przez 10 dni. Stosuje się je przy reumatyzmie, do dezynfekcji ran i wrzodów;
-oliwka czosnkowa, miazgę czosnkową smażymy ze smalcem i oliwą w równych częściach. Oliwkę można wcierać w skórę przy reumatyzmie, nerwobólach i inne;
-mieszanki ziołowe(mieszanka ziół: ziele dziurawca, liść mięty pieprzowej, liść szałwii, kłącza tataraku-całość zalewamy szklanką gorącej wody, zostawiamy pod przykryciem 20 minut. Odstawiamy do ostygnięcia i dodajemy utarty ząbek czosnku oraz 5 kropli Propolanu. Pić po ½ szklanki rano i wieczorem. Kuracja 2-3 tygodniowa pomaga w dolegliwościach żołądkowo-jelitowych oraz dróg oddechowych.

Brak komentarzy: