niedziela, 10 marca 2013

BABKA LANCETOWATA-LECZENIE NATURALNE

Babka lancetowata najczęściej rośnie na trawnikach,pastwiskach i w rowach przy drodze. Szerokie liście są często przykurzone,dlatego najlepiej zbierać je do suszenia po deszczu , wyschnięte. Gdy używamy liści babki świeże należy je dokładnie umyć.
Surowcem leczniczym babki lancetowatej są: liście, korzenie i nasiona. W medycynie ludowej liście babki były od dawna środkiem na leczenie chrypek, przewlekle suchego kaszlu(np. u palaczy),nieżytów przewodu pokarmowego oraz dróg moczowych. W nieżytach błon śluzowych górnych dróg oddechowych , stosowano mieszanki ziołowe (liście babki , pierwiosnek, tymianek, podbiał, ziele babki i korzeń biedrzeńca ). 1 łyżkę mieszanki zaparza się 1 szklanką wrzątku. Napar osłodzony miodem pije się co 2 godz po ½ szklanki. Na nieżyt żołądka stosuje się mieszankę ziołową z ziela babki i liści bobrka),1 łyżkę surowca gotuje się 5 minut i pije się po ½ szklanki przed jedzeniem. Liście babki zmniejszają przekrwienie błon śluzowych i uszczelniają naczynia włosowate. Od dawna babka jest stosowana do okładów na oparzenia, potłuczenia,ukąszenia komarów i inne uszkodzenia skóry. Jeżeli brakuje świeżych liści możemy stosować odwar z suszonych liści do okładów i płukania jamy ustnej ,przemywań, środek działa przeciwzapalnie i bakteriobójczo. Można napar (rozcieńczony 1:1)stosować do leczenia zapalenia spojówek lub stanów zapalnych powiek .
Babka lancetowata jest chętnie stosowana w dietach, szczególnie w kuracjach wiosennych,wspomaga wydzielanie soków żołądkowych. Można ją jeść na surowo w postaci surówek,sałatek z dodatkiem pokrzywy,mięty lub mniszka jak i gotowaną. Liście babki pobudzają apetyt. Pije się również sok z babki zmieszany z winem na szereg dolegliwości wewnętrznych.

Brak komentarzy: