Babka lancetowata najczęściej rośnie
na trawnikach,pastwiskach i w rowach przy drodze. Szerokie liście
są często przykurzone,dlatego najlepiej zbierać je do suszenia po
deszczu , wyschnięte. Gdy używamy liści babki świeże należy je
dokładnie umyć.
Surowcem leczniczym babki lancetowatej
są: liście, korzenie i nasiona. W medycynie ludowej liście babki
były od dawna środkiem na leczenie chrypek, przewlekle suchego
kaszlu(np. u palaczy),nieżytów przewodu pokarmowego oraz dróg
moczowych. W nieżytach błon śluzowych górnych dróg oddechowych ,
stosowano mieszanki ziołowe (liście babki , pierwiosnek, tymianek,
podbiał, ziele babki i korzeń biedrzeńca ). 1 łyżkę mieszanki
zaparza się 1 szklanką wrzątku. Napar osłodzony miodem pije się
co 2 godz po ½ szklanki. Na nieżyt żołądka stosuje się
mieszankę ziołową z ziela babki i liści bobrka),1 łyżkę
surowca gotuje się 5 minut i pije się po ½ szklanki przed
jedzeniem. Liście babki zmniejszają przekrwienie błon śluzowych i
uszczelniają naczynia włosowate. Od dawna babka jest stosowana do
okładów na oparzenia, potłuczenia,ukąszenia komarów i inne
uszkodzenia skóry. Jeżeli brakuje świeżych liści możemy
stosować odwar z suszonych liści do okładów i płukania jamy
ustnej ,przemywań, środek działa przeciwzapalnie i bakteriobójczo.
Można napar (rozcieńczony 1:1)stosować do leczenia zapalenia
spojówek lub stanów zapalnych powiek .
Babka lancetowata jest chętnie
stosowana w dietach, szczególnie w kuracjach wiosennych,wspomaga
wydzielanie soków żołądkowych. Można ją jeść na surowo w
postaci surówek,sałatek z dodatkiem pokrzywy,mięty lub mniszka jak
i gotowaną. Liście babki pobudzają apetyt. Pije się również sok
z babki zmieszany z winem na szereg dolegliwości wewnętrznych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz