Dziki beż czarny posiada
charakterystyczny zapach . Z uwagi na niemiłą woń był krzewem
spychanym w zakątki podwórka lub ogrodu. Z czasem doceniono jego
walory dekoracyjne z uwagi na piękne i wonne, baldachimy kwiatowe
oraz liście.
Krzew kwitnie od maja do lipca ,ma
kwiatki białawo-kremowe o niezwykle wonnym zapachu. Baldachim
kwiatowy osiąga 12-20cm.Owocem jest czarno-fioletowa jagoda o 2 -4
pestkach.
Kwiaty bzu czarnego należą do
najskuteczniejszych i najszerzej stosowanych naturalnych środków na
przeziębienie , z uwagi na swoje właściwości
przeciwgorączkowe,napotne i moczopędne. Zawarta w nich rutyna
uszczelnia naczynia krwionośne. Posiada właściwości
przeciwzapalne. Kwiat bzu czarnego w połączeniu z rumiankiem i rutą
(2:1:1:) ,podaje się przy bólach menstruacyjnych, napar działa
kojąco. W grypie stosuje się kwiat bzu z bratkiem i lipą w postaci
odwaru(1 łyżkę ziół zalewamy 2 szklankami wody, gotujemy 15
minut, pijemy co 2 godz po 1.2 szklanki)Zewnętrznie stosuje się
napary i odwary z kwiatów do płukania i okładów przy zapaleniu
spojówek, anginie i chorobach skóry.
Owoce dzikiego czarnego bzu mają
również duże właściwości lecznicze min. moczopędne,
rozwalniające, napotne, przeciwbólowe. Odwar z owoców uśmierza
ból ,można pić go po ekstrakcje zęba , pomaga w migrenie, zapaleniu
nerwu trójdzielnego, rwy kulszowej oraz w owrzodzeniu jelit.
Dojrzałe owoce, zawierają wiele witamin i są dietetyczne (mają
lekko mdławy smak), nadają się do przetworów: soki,
dżemy,konfitury, kisiele lub na susz. Zachowują witaminy z grupy B,
witaminę C, cukry,kwasy organiczne i inne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz