Kurkuma jest przedstawicielem z rodziny imbirowatych. Znana jest pod różnymi nazwami ja:ostryż długi,ostryż indyjski , kurkuma długa, szafranica lub szafran indyjski. Jest to bylina o bulwiastym kłączu z licznymi ,długimi, ciemno-żółtymi odnogami , które ukorzeniają się i tworzą nowe młode kłącza..Do celów kulinarnych oraz leczniczych wykorzystuje się podziemne szaro-żółtawe kłącza. Można je używać świeże lub suszone. Kłącza zawierają:mieszankę żółtych barwników,olejek eteryczny o intensywnym zapachu,skrobię, tłuszcz, cukry, sole mineralne(wapń, żelazo, magnez).
Kurkumę można dodawać do potraw z drobiu,ryb,owoców morza(małży ,krewetek,krabów i ostryg),mięsa baraniego i wołowego oraz do warzyw (fasoli , kalafiora,soczewicy ), jaj na twardo,jajecznicy past i sosów,ryżu ,makaronu,klusek i ziemniaków. Kurkuma nadaje potrawom piękny żółty kolor i lekko kwaskowaty ,ostry i piekący smak.
Kurkuma jest naturalnym lekiem. Ma działanie pobudzające , żółciotwórcze ,rozkurczowe .Stosuje się w stanach zapalnych wątroby w zastoju żółci , kamicy żółciowej,żółtaczce,w stanach zapalnych woreczka żółciowego i dróg żółciowych i w zaburzeniach trawienia. Działa przeciwzapalnie ,stosuje się w reumatyzmie.
Olejek eteryczny z kurkumy stosuje się do produkcji perfum o stylu orientalnym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz