środa, 22 maja 2013

CZARNUSZKA SIEWNA-NATURALNY LEK I PRZYPRAWA

Czarnuszka siewna należy do roślin jednorocznych. Zaliczana jest głównie do roślin przyprawowych oraz leczniczych. Surowcem przyprawowym i leczniczym są nasiona, które mają gorzki, korzenny posmak i odrobinę terpentynowy zapach. Zbiera się je we wrześniu gdy są dojrzałe (czarne).Wymagają one starannego wysuszenia. Nasiona czarnuszki siewnej zawierają następujące związki:saponiny,olejki eteryczne,olej tłusty,garbniki,gorycze i alkaloidy. Nasiona rośliny posiadają właściwości moczopędne,żółciopędne, rozkurczowe oraz zapobiegają wzdęciom. Są również docenianym środkiem mlekopędnym, przeciwreumatycznym i przeciw robakom. Pomocny jest dla kobiet ciężarnych i karmiących. Zmielone nasiona czarnuszki, roztarte z masłem dodajemy na kanapkę. W dolegliwościach reumatycznych dodajemy pół łyżeczki nasion do posiłków, 3 razy dziennie. Natomiast dla uregulowania cyklu miesiączki i laktacji można używać naparu (10 g nasion na szklankę wrzątku,popijać 2-3 razy dziennie po ½ szklanki).Olejek z nasion ma zastosowanie w przemyśle perfumeryjnym.
Specyficzny, gorzkawy smak nasion czarnuszki znalazł zastosowanie jako przyprawa w kuchni. Posypuje się nimi chleb,bułki oraz dodaje się do marynat i kiszonych ogórkach. Dobrze pasują do tłustych mięs. Przyprawa ta może być używana w diecie, nie podrażnia błony śluzowej. Czarnuszka siewna jest wykorzystywana przy wyrobie likierów.

Brak komentarzy: