Czarnuszka siewna należy do roślin
jednorocznych. Zaliczana jest głównie do roślin przyprawowych oraz
leczniczych. Surowcem przyprawowym i leczniczym są nasiona, które
mają gorzki, korzenny posmak i odrobinę terpentynowy zapach. Zbiera
się je we wrześniu gdy są dojrzałe (czarne).Wymagają one
starannego wysuszenia. Nasiona czarnuszki siewnej zawierają
następujące związki:saponiny,olejki eteryczne,olej
tłusty,garbniki,gorycze i alkaloidy. Nasiona rośliny posiadają
właściwości moczopędne,żółciopędne, rozkurczowe oraz
zapobiegają wzdęciom. Są również docenianym środkiem
mlekopędnym, przeciwreumatycznym i przeciw robakom. Pomocny jest dla
kobiet ciężarnych i karmiących. Zmielone nasiona czarnuszki,
roztarte z masłem dodajemy na kanapkę. W dolegliwościach
reumatycznych dodajemy pół łyżeczki nasion do posiłków, 3 razy
dziennie. Natomiast dla uregulowania cyklu miesiączki i laktacji
można używać naparu (10 g nasion na szklankę wrzątku,popijać
2-3 razy dziennie po ½ szklanki).Olejek z nasion ma zastosowanie w
przemyśle perfumeryjnym.
Specyficzny, gorzkawy smak nasion
czarnuszki znalazł zastosowanie jako przyprawa w kuchni. Posypuje
się nimi chleb,bułki oraz dodaje się do marynat i kiszonych
ogórkach. Dobrze pasują do tłustych mięs. Przyprawa ta może być
używana w diecie, nie podrażnia błony śluzowej. Czarnuszka siewna
jest wykorzystywana przy wyrobie likierów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz