Wawrzyn jest to kilkumetrowe drzewko dwupienne. Pochodzi z wybrzeży śródziemnomorskich i w Azji Mniejszej. Inne nazwy rośliny to: drzewo wawrzynowe, drzewo laurowe, laur szlachetny, wawrzyn bobek.
Wawrzyn szlachetny jest naturalnym lekiem. Surowcem leczniczym są liście i owoc. Liście wawrzynu mają wydłużony eliptyczny kształt z wyraźnym unerwieniem. Zawierają one związki fenolowe i olejki lotne, garbniki i gorycze. Owoce (czarno-granatowe jagody)bogate są w zielonkawy olej,który zawiera żywice i olejki eteryczne. W medycynie naturalnej stosowany jest w postaci naparów ,jako środek regulujący pracę układu pokarmowego ,likwiduje uporczywe wzdęcia,wspomaga trawienie i pobudza apetyt. Napar z liści posiada działanie bakteriobójcze i przeciwgnilne i przeciwbólowe. Olej z owoców wawrzynu szlachetnego stosowany jest wyłącznie zewnętrznie. Z oleju sporządza się maści rozgrzewające,które uśmierzają ból,rozszerzają naczynia krwionośne. Zaleca się stosowanie maści w reumatyzmie. Żucie liści laurowych likwiduje nieprzyjemny zapach z ust. Odwar z liści lub jagód dodany do kąpieli,leczy wypryski i grzybicę skóry oraz poprawia ukrwienie. Z uwagi na swój aromat liść wawrzynu znalazł zastosowanie w przemyśle perfumeryjnym i kosmetyce.
Wawrzyn jest uprawiany i ceniony z uwagi na aromatyczne liście i nasiona,które mają zastosowanie w kuchni. Liście są cenną przyprawą ,używana szczególnie do duszonych mięs,wędlin,ryb(ryba po grecku),warzyw oraz grzybów. Służy do peklowania mięs i aromatyzowania marynat oraz octu. Dodaje się do pikantnych zup i sosów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz