czwartek, 13 czerwca 2013

MALINA WŁAŚCIWA -WARTOŚCI LECZNICZE I ODŻYWCZE

Malina właściwa występuje w strefie umiarkowanej półkuli północnej. W Polsce rośnie w lasach, na nizinach, na terenie górzystym oraz często jest uprawiana na działkach jak i w ogródkach. Malina jest często spożywana na surowo z uwagi na jej cenne wartości lecznicze i odżywcze. Surowcem leczniczym maliny są owoce i liście. Owoce maliny zawierają cukry(fruktoza, glukoza, sacharoza), kwasy organiczne (jabłkowy,cytrynowy, mrówkowy, salicylowy, benzoesowy), pektyny, śluzy i sole mineralne (cynk,potas, żelazo) i witaminy B1, B2, B6, G i PP oraz prowitamina A. W leczeniu naturalnym od dawna sok z malin uznawano za najlepszy środek napotny , używany w gorączce o podłożu bakteryjnym lub wirusowym zakażeniu jak : przeziębienie, angina, grypa. Na te dolegliwości zażywa się sok lub syrop ze świeżych malin lub napar z suszonych owoców (2 łyżki owoców na szklankę wrzątku, parzyć pod przykryciem 15 minut i pić przed snem. Sok podaje się dwie łyżki na szklankę herbaty lipowej ).Odwar z liści maliny(1 łyżka liści zalewa się 1 ½ szklanki wody,gotuje się .odwar pije się 3 razy dziennie ) stosuje się przy biegunkach ,bólach żołądka i na trawienie oraz do płukania jamy ustnej. Okłady z odwaru stosuje się na zmiany skórne. Napar z liści malin podaje się dzieciom na nieżyt układu pokarmowego oraz wykorzystuje się jako środek moczopędny,żółciopędny,ściągający.
Maliny nie są wskazana dla osób chorych na zapalenie nerek i podagrę z uwagi na zawarte w nich związki purynowe.
Malina właściwa jest cennym owocem w kuchni. Wykorzystuje się ja na przetwory,soki,konfitury, galaretki, dżemy, kompoty, oraz wina. W kuchni używa się ja na nadzienie do pierogów i ciast, do dekorowania kremów i lodów.



Brak komentarzy: