Malina właściwa występuje w strefie
umiarkowanej półkuli północnej. W Polsce rośnie w lasach, na
nizinach, na terenie górzystym oraz często jest uprawiana na
działkach jak i w ogródkach. Malina jest często spożywana na
surowo z uwagi na jej cenne wartości lecznicze i odżywcze. Surowcem
leczniczym maliny są owoce i liście. Owoce maliny zawierają
cukry(fruktoza, glukoza, sacharoza), kwasy organiczne
(jabłkowy,cytrynowy, mrówkowy, salicylowy, benzoesowy), pektyny,
śluzy i sole mineralne (cynk,potas, żelazo) i witaminy B1,
B2, B6, G i PP oraz prowitamina A. W leczeniu
naturalnym od dawna sok z malin uznawano za najlepszy środek napotny
, używany w gorączce o podłożu bakteryjnym lub wirusowym
zakażeniu jak : przeziębienie, angina, grypa. Na te dolegliwości
zażywa się sok lub syrop ze świeżych malin lub napar z suszonych
owoców (2 łyżki owoców na szklankę wrzątku, parzyć pod
przykryciem 15 minut i pić przed snem. Sok podaje się dwie łyżki
na szklankę herbaty lipowej ).Odwar z liści maliny(1 łyżka liści
zalewa się 1 ½ szklanki wody,gotuje się .odwar pije się 3 razy
dziennie ) stosuje się przy biegunkach ,bólach żołądka i na
trawienie oraz do płukania jamy ustnej. Okłady z odwaru stosuje się
na zmiany skórne. Napar z liści malin podaje się dzieciom na
nieżyt układu pokarmowego oraz wykorzystuje się jako środek
moczopędny,żółciopędny,ściągający.
Maliny nie są wskazana dla osób
chorych na zapalenie nerek i podagrę z uwagi na zawarte w nich
związki purynowe.
Malina właściwa jest cennym owocem w
kuchni. Wykorzystuje się ja na przetwory,soki,konfitury, galaretki,
dżemy, kompoty, oraz wina. W kuchni używa się ja na nadzienie do
pierogów i ciast, do dekorowania kremów i lodów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz