Papryka należy do rodziny psiankowatych. Uprawiana jest powszechnie w krajach o ciepłym klimacie. Wyróżnia się wiele odmian papryki pod względem koloru, kształtu oraz smaku. Uprawiane są setki odmian papryki od słodkiej po piekące jak ogień. Papryka to zdrowe warzywo, które posiada wiele cennych składników, które decydują o jej zastosowaniu w naturalnym lecznictwie oraz w kuchni. Papryka zawiera cukry, witaminy C, A, P, B1, i B2 zawiera także olejki eteryczne, tłuszcz i saponiny. Ponadto papryka jest doskonałym afrodyzjakiem. Posiada właściwości rozgrzewające. Pobudza ciało, działa na popęd płciowy,stymuluje i wzmacnia. Właściwości rozgrzewające są pomocne przy przeziębieniu, na reumatyzm. Papryka jest dobrym środkiem stosowanym w leczeniu depresji.
Z warzywa są przyrządzane doskonałe nalewki, które działają na organizm leczniczo i pobudzająco.
Potrawy z dużą ilości papryki skutecznie poprawiają nastrój, pobudzają i rozgrzewają np.:gulasz po węgiersku. W kuchni papryka jest doskonała przyprawą. Dodaje się do zup, ryb, mięsa,serów, sosów, sałatek , dań warzywnych( z kapusty i fasoli).
Osoby cierpiące na schorzenia żołądka, jelit, wątroby i nerek powinny spożywać paprykę z umiarem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz