wtorek, 6 sierpnia 2013

PIEPRZ CZARNY – POBUDZAJĄCA PRZYPRAWA I LEK


Pieprz czarny należy do najbardziej znanej i cenionej przyprawy na świecie. Pieprz czarny należy do afrodyzjaków. Zawiera substancję piperynę , która nadaje roślinie ostry smak i działa pobudzająco na ciało i zmysły oraz rozgrzewająco. Najczęściej łączy się go z innymi przyprawami np.: kardamonem, goździkiem, imbirem. Podkreślają one działanie pobudzające pieprzu.
Pieprz czarny zawiera żywicę o ostrym smaku, enzymy, cukry oraz olejki eteryczne,które łatwo utleniają się(należy przechowywać go w szczelnych opakowaniach).Dzięki tym składnikom pieprz działają drażniąco na żołądek,regulują proces trawienny oraz stymulują pracę serca i nerek. Nie należy jednak nadużywać tej przyprawy.
Pieprz czarny warto dodawać do zup, do wszystkich potraw mięsnych ryb, grochu, fasoli, warzyw (kapusty, soczewicy i pomidorów),jaj,serów,sałatek,sosów i soków jarzynowych. Poprawia walory smakowe produktów oraz ich trawienie. Działanie pobudzające (afrodyzyjne) maja również alkohole i koktajle z dodatkiem pieprzu. Dawniej dodawano go do herbatek, które były pomocne w impotencji i zmęczeniu.

Brak komentarzy: