sobota, 3 sierpnia 2013

TAMARYNDOWIEC - PRZYPRAWA I ŚRODEK LECZNICZY


Tamaryndowiec jest przyprawą w kuchni orientalnej. W Indiach uprawia się go od czasów prehistorycznych. Obecnie poza Indiami uprawia się go na Florydzie, Jamajce i na innych wyspach tropikalnych. Tamaryndowiec (inaczej zwany powidlnikiem indyjskim) jest dużym, wiecznie zielonym drzewem. Owocem jest brunatny strąk wypełniony miąższem .Miąższ ma ciemno-cynamonową barwę,przyjemny ,orzeźwiający, słodko-kwaśny smak i piękny aromat . Doskonale komponuje się do curry, sosów korzennych,warzyw duszonych,pikantnych zup, gulaszów i sałatek oraz potraw z owoców morza, ryb i mięsa. Dodaje się go do napojów, syropów i cukierków,
Strąk tamaryndowca zawiera 20% cukru, kwasy organiczne(winowy, octowy, cytrynowy),witaminę B i C, białko, pektyny, gumy, i sole mineralne (wapń i fosfor).
Tamaryndowiec ma zastosowanie jako naturalny środek leczniczy. Napar z owoców ma działanie wykrztuśne, przeczyszczające, wiatropędne , przyśpiesza przepływ żółci do jelit. Oczyszcza organizm z toksycznych produktów przemiany materii , wspomaga proces trawienia i leczy zaburzenia trawienne (zaparcia,wzdęcia, bóle brzucha). Leczy zaburzenia czynności wątroby.
Napar leczy szkorbut,stany zapalne, reumatyzm i pomaga w zatruciach np.: zatrucie alkoholem. Innym środkiem leczniczym są preparaty z kory tamaryndowca. Działają ściągająco, tonizująco i przeciwgorączkowo. Pomocne są w dolegliwościach pokarmowych (biegunka,kolka, obstrukcje i zatrucia pokarmowe). Preparaty z kwiatów i liści tamaryndowca zwalczają objawy żółtaczki,róży ,czerwonki i hemoroidów.

Brak komentarzy: