środa, 28 maja 2014

MIRT-AROMATYCZNA PRZYPRAWA I NATURALNY LEK

Mirt w dawnych czasach był symbolem miłości,wplatano go w weselne wianki i używano do ceremonii ślubnych. Obecnie zauważa się jego inne cenne walory jak: aromatyczna przyprawa oraz wszechstronny, naturalny lek.
Do celów kulinarnych zbiera się młode liście, pączki, kwiaty i dojrzały owoc mirtu, który stanowi cenną przyprawę kuchenną. Roślina posiada łagodny, lekko słodkawy smak o zbliżonym zapachu do jałowca. Młode liście mirtu dodawane są( w niewielkiej ilości) do sałatek warzywnych, którym nadają aromat i smak. Natomiast świeże gałązki wkłada się do pieczonego mięsa wieprzowego lub jagnięciny na grillu. Liśćmi nadziewa się pieczoną wieprzowinę, nadając potrawie pięknego aromatu.
Z liści otrzymuje się olejek mirtowy, wykorzystywany w naturalnym leczeniu. Do celów leczniczych wykorzystuje się całe ziele mirtu. Herbatka z liści jest stosowana na dolegliwości zatok. Na stany gorączkowe (szczególnie połączone z bólem stawów) poleca się nalewkę ze świeżych liści i pędów. Jest ona również skuteczna w leczeniu schorzeniach dróg oddechowych min:kaszlu, katarze,gruźlicy. Mirt ma wszechstronne zastosowanie w leczeniu schorzeń skóry.
Posiada właściwości przeciwzapalne, antyseptyczne i ściągające. Sproszkowane kwiaty i liście dodaje się do maści na blizny. Wywarem z ziela płucze się ciemne włosy, który wzmacnia włosy i ich koloryt. Napar z mirtu w okładach jest pomocny w : trądziku, krostach, łuszczycy, obrzękach, siniakach, stłuczeniach i hemoroidach. Suszone liście maceruje się w oleju do celów kosmetycznych i dermatologicznych.
Prześlij komentarz