czwartek, 31 lipca 2014

MIGDAŁY, OLEJ MIGDAŁOWY-W LECZENIU NATURALNYM




Migdałowiec zwyczajny jest krzewem lub drzewem , które osiąga wysokość do 10 m. Jest uprawiany w krajach śródziemnomorskich Kalifornii.
Migdały zaczyna się zbierać, gdy wypadną z owocni. Następnie suszy się je na słońcu. Migdały zawierają wiele cennych substancji odżywczych: witaminę E oraz A i B, sole mineralne(wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor), kwasy jedno-tłuszczowe, białko .Migdały zawierają również substancje o właściwościach antyoksydacyjnych (zwalczających wolne rodniki).. Z migdałów wyrabia się olej tłoczony na zimno lub na gorąco, stosowany do celów leczniczych, spożywczych i kosmetycznych. W naturalnej medycynie olej migdałowy stosuje się z powodzeniem na skórę, którą wygładza i natłuszcza. Zalecany jest u dzieci cierpiących na ciemieniuchę. Z oleju wyrabia się delikatne mydełko dla niemowląt. Wewnętrznie migdały zapobiegają chorobom układu krążenia ( zawałom , miażdżycy, zwyrodnieniom tętnic), obniżają poziom złego cholesterolu,chronią przed cukrzycą oraz nowotworem. Migdały działają na organizm wzmacniająco i odżywcze. Pomagają rekonwalescentom odzyskać siły po przebytej chorobie. Ponadto wzmacniają układ kostny i zęby. Trzeba pamiętać , że migdały są ciężkostrawne.

Brak komentarzy: