sobota, 22 listopada 2014

LICZI-SMACZNY I ZDROWY OWOC




Liczi zwane także liczi chińskim lub chińska śliwką, jak wskazuje nazwa pochodzi właśnie z południowych Chin. Jest również uprawiane w Indiach, Indonezji, Japonii, Australii, Afryce Południowej na Hawajach i Florydzie. Znawcy uważają liczi za najsmaczniejsze owoce świata, docenia się ich smak i aromat. Delikatny perłowy miąższ owocu jest bardzo aromatyczny, soczysty i oleisty o konsystencji galaretowatej. Miąższ liczi zawiera dużo cukru, białka, kwasy organiczne oraz dużo witaminy C. Najlepiej spożywać go na surowo, gdyż jest to owoc nietrwały, szybko traci smak i aromat w temperaturze pokojowej. Dlatego też po oczyszczeniu konserwuje się je lub zamraża.
Jest to zdrowy owoc o naturalnych właściwościach leczniczych. Orzeźwia, wzmacnia i regeneruje organizm. Pozytywnie wpływa na krążenie, reguluje ciśnienie, wzmacnia serce i płuca. Chroni organizm przed infekcjami, zapobiega chorobom górnych dróg oddechowych: przeziębieniu, grypie, anginie, katarowi. Leczy awitaminozę, dostarcza organizmowi niezbędne składniki mineralne(potas) oraz węglowodany. Owoce są wysoce kaloryczne , dlatego nie są polecane diabetykom lub w diecie odchudzającej.

Brak komentarzy: