środa, 25 lutego 2015

CURRY- PRZYPRAWA I AFRODYZJAK












Curry jest narodową przyprawą Indii, to Hindusi znają jej oryginalny skład. Kobiety w Indiach same przygotowują mieszankę przed każdym posiłkiem.
Na świecie jest wiele wariantów tej przyprawy. Zawiera sproszkowane przyprawy jak:kurkumę, kolendrę, kozieradkę, gałkę muszkatołowa, kardamon, chili, pieprz czarny, cynamon , goździki,czosnek, kmin rzymski, imbir i inne. Skład przyprawy zależy od producenta. Curry może mieć brązowy, czerwonawy lub żółtopomarańczowy kolor w zależności od zastosowanych składników.
Przyprawa jest doskonałym dodatkiem do ryżu, mięsa, tłustych potraw, drobiu, gulaszu, farszów, ryb, dań strączkowych itd. Nadaje potrawom aromatyczny zapach i oryginalny kolor.Pomaga w trawieniu i zwiększa walory smakowe.
Z uwagi na bogactwo składników curry jest cenione od dawna jako afrodyzjak, ponieważ prawie wszystkie składniki mają właściwości pobudzające popęd płciowy. Szczególnie korzenny aromat przyprawy rozbudza zmysły. Ale również curry działa stymulująco i wzmacniająco na organizm.
Można powiedzieć że curry jest naturalnym produktem, który doskonale wspomaga organizm i sferę emocjonalną człowieka.

Brak komentarzy: