poniedziałek, 15 sierpnia 2011

MNISZEK LEKARSKI

Mniszek lekarski inaczej dmuchawiec lekarski jest bardzo popularną byliną. W bezlistnej długiej łodydze w środku znajduje się biały płyn, bardzo gorzki sok mleczny. Na początku maja na szczycie łodyżki pojawia się koszyczek kwiatów o intensywnej żółtej barwie. Surowcem wykorzystywanym w naturalnym leczeniu jest korzeń mniszka, świeże i młode liście oraz kwiaty. Zawierają one glikozydy, flawonoidy, cholinę, witaminę A, B, C i D, olejki eteryczne, sole mineralne bogate w potas, żelazo, magnez, siarkę oraz krzem. Świeży mniszek, obok liści pokrzywy, krwawnika, gwiazdnicy, stokrotki jest używany do wiosennej kuracji oczyszczającej. Kuracja polega na spożywaniu się przez dwa tygodnie świeżych liści i korzeni rośliny. Liście mniszka można spożywać gotowane, surowe do sałatek, zup.
Lecznicze zastosowanie mniszka, roślina działa moczopędnie, żółciopędnie, przeciwreumatycznie, przeciwcukrzycowo, oczyszczająco, przeczyszczająco, tonizująco, Mniszek reguluję pracę wątroby, woreczka żółciowego, przeciwdziała zastoju żółci i żółtaczce. Usprawnia proces trawienny, pobudza wydzielanie soków żołądkowych. Zwiększa odporność organizmu, dlatego jest zalecany przy rekonwalenscncji. Wskazany przy chorobach nerek, śledziony, miażdżycy, w chorobach serca, schorzeniach infekcyjnych oraz wirusowych.
Mniszek lekarski pomaga zwalczyć ciężkie choroby i wzmacnia organizm czasie kuracji antybiotykowej i innej.
Napar z mniszka ma zastosowanie w przewlekłych nieżytach jamy ustnej, gardla i oskrzeli, likwiduje uporczywy kaszel.

Brak komentarzy: