Zielona herbata znana jest w Europie od XVII w. W medycynie naturalnej jest uznawana za środek o działaniu antyrakowym. Jest doskonałym antyoksydantem, ponieważ zawiera rodniki Np. polifenole, witaminy, składniki mineralne i bioflawonoidy. Wymienione składniki neutralizują szkodliwe działanie tłuszczów, obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, zapobiegają rozwojowi komórek rakowych i chronią przed wylewem krwi do mózgu.
Zielona herbata hamuje rozmnażanie komórek rakowych w białaczce złośliwej, zawiera katechiny, które skutecznie zwalczają raka przełyku, gardła i płuc, jelita cienkiego i grubego, trzustki, żołądka i gruczołu sutkowego. Zielona herbata redukuje skutki
Chemio-i radioterapii i zwiększa efektywność leków nowotworowych.
Regularne picie zielonej herbaty podnosi odporność organizmu i pozwala w okresie jesiennym uchronić się przed przeziębieniem, katarem i grypą. Poprawia przemianę materii, redukuje nadwagę, przyśpiesza spalanie tłuszczów, usuwa z ustroju toksyny, powstałe z chemicznie przetworzonego pożywienia, dymu papierosowego oraz zanieczyszczenia środowiska.
Zielona herbata jest zalecana osobom przemęczonym, chorym na przewlekłe schorzenia oraz infekcje. Wskazana jest chorym na AIDS, gdyż hamuje rozwój wirusów, wzmaga skuteczność leków i znosi stres oksydacyjny.
Optymalna, lecznicza dawka wypijanej zielonej herbaty, to 10 filiżanek dziennie. Pozytywne zmiany można dostrzec po trzech miesiącach. Nie stwierdzono działań ubocznych wynikających z długiego picia tego naturalnego leku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz