piątek, 9 września 2011

LECZNICZE WŁAŚCIWOŚCI ALG


Algi żyjące w każdym środowisku wodnym są źródłem wielu składników mineralnych,na przykład wapnia, żelaza, i potasu. Algi zawierają lecznicze substancje jak barwniki,chlorofil,beta-karoten, są bogate w łatwo przyswajalne witaminy z grupy A,C, E, i z grupy B, kwasy organiczne, pełnowartościowe białka. Dzięki tym właściwościom mogą w pełni zastąpić mięso w naszej codziennym pokarmie. Do glonów zalicza się sinice, krasnorosty, okrzemki i ramienice.
Z uwagi na swoje szczególne właściwości mają zastosowanie w produkcji żywności, w medycynie,kosmetyce i przemyśle .
W leczeniu algi mają zastosowanie zarówno wewnętrzne i zewnętrzne. Algi mają korzystny wpływ na organizm człowieka na przykład chlorofil jest naturalnym środkiem oczyszczającym , odkażającym, dezodorującym, działa regenerująco i niszczy wiele szkodliwych drobnoustrojów. Duża zawartość naturalna jodu i potasu, reguluje i leczy schorzenia układu pokarmowego, zaburzenia trawienne, i wydalania. Normalizuje zaburzenia czynności tarczycy a także wspomaga walkę z otyłością. Pobudzają system immunologiczny, wiążą wolne rodniki. Bardzo skutecznie poprawiają przemianę materii i oczyszczają organizm ze złogów oraz toksyn, Algi pomocne są w zwalczaniu chorób wirusowych min. opryszczki, zapaleni wątroby a nawet AIDS,wszelkich stanów zapalnych i nowotworowych. Zapewniają skórze niezbędne składniki odżywcze i powodują jej re-mineralizację ,zwiększają dotlenienie, usuwają zmiany chorobowe, i przyśpieszają ich regenerację. Algi dzięki swej strukturze należą do najpopularniejszych środków redukujących trwale zmarszczki, cellulitis, nadmiar tłuszczu na udach i pośladkach. Obecnie z uwagi na rosnącą ich popularność powstaje coraz więcej metod leczniczych z ich zastosowaniem.
Algi są naturalną alternatywą dla tradycyjnych, farmakologicznych zestawów witamin i minerałów.
Szczególnie są przydane osobom ze zwiększonym zapotrzebowaniem na składniki odżywcze, przestrzegających diety bezmięsnej, rekonwalescentom oraz przy wyniszczających schorzeniach jak nowotwory lub AIDS. Spożywanie świeżych lu suszonych glonów uprawnia myślenie. koncentrację pomaga w bezsenności i w stresie.

Brak komentarzy: