sobota, 10 września 2011

DIETA W CHOROBIE WRZODOWEJ


Choroba wrzodowa żołądka lub dwunastnicy .Zachorowanie na nie rośnie z roku na rok, Jedną z przyczyn jest nie prawidłowe odżywianie się. Pokarm powinien działać łagodząco na błony śluzowe żołądka i dwunastnicy, zapobiegać nadmiernemu wydzielaniu soków trawiennych i kwasu solnego. Dieta powinna być łatwostrawna,pełnowartościowa.
Zaleca się spożywanie następujących produktów:
mleko ,chudego twarogu, mięsa drobiowego i cielęcego, ryb i jaj; w niedużych ilościach podstawowe tłuszcze, świeże masło, śmietanka i dobrej jakości oleje; częste jedzenie w małych ilościach, 6-7 posiłków dziennie,ostatni posiłek godzinę przed snem; potrawy gotowane we własnym sosie; trzeba odpowiednio nawadniać organizm od ½ do 2 litrów dziennie płynów; pokarmy w formie przetartej lub zmiksowanej; zerwanie z nałogiem palenia papierosów, które nasilają powstawanie owrzodzeń.
W omawianej diecie należy ograniczyć spożywanie margaryny, tłustych potraw, białe pieczywo, wywarów mięsnych i kostnych, potraw smażonych ,konserwowanych i marynowanych. Jedzenia tłustych ciast,picia alkoholu, mocnej kawy i herbaty, kwaśnych i cierpkich soków owocowych.
W celu lepszego trawienia pokarmu powinien on być dokładnie przeżuty, a podczas posiłków zaleca się pić małą ilość płynów.
W przypadku zaostrzenia się objawów choroby, trzeba na krótko przejść na diety kleikowe.
Przykład jadłospisu całodziennego.
Delikatne śniadanie z kawą zbożową z mlekiem, pieczywo i twarożek oraz pieczone jabłko.
Na drugie śniadanie, słaba herbata, chuda szynka z drobiu i pieczywem,dojrzałe owoce lub kisiel z owoców. Na obiad przetarta zupa warzywna z dodatkiem śmietanki, mogą być pulpety cielęce , ryż i gotowana marchewka oraz kompot.
Na podwieczorek, kisiel mleczny z sokiem lub kasza mana z przecierem owocowym.
Kolacja, jajecznica na parze,pure z masełkiem, słaba herbata , jasne pieczywo.
Przed snem mleko i bułka maślana.

Brak komentarzy: