poniedziałek, 12 września 2011

SÓL W DIECIE NATURALNEJ

Sól zawiera w sobie cenne mikroelementy : sód, potas, chlor, magnez, miedź, cynk, selen, wapń i żelazo nawet śladowe ilości złota.
Głównie znamy ją jako przyprawę kuchenną, sól kamienną lub sól jodowaną. Sól jest niezbędnym składnikiem naszego organizmu, odpowiada za wiele czynności w naszym ciele.
Używana w umiarkowanych ilościach pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. W innym wypadku dochodzi do nadmiaru lub niedoboru soli.
Nadmiar soli powoduje: zakłócenie gospodarki mineralnej- wypłukanie magnezu i potasu,wapnia; podwyższenie ciśnienia tętniczego; miażdżycę i udar mózgu; niekorzystny wpływ na nerki; obrzęki- zatrzymanie wody; niewydolność krążenia;chorobę wieńcową,; zwiększone wydzielanie kwasów żołądkowych.
Przy niedoborze soli następują objawy : osłabienia fizycznego, podatność na stres, apatię;bóle głowy i mięśni, nudności, zaburzenia łaknienia i pracy serca ;następuje odwodnienie organizmu i pogarsza się kondycja psychiczna. Sól tracimy w nadmiarze w czasie upałów, wymiotów i biegunce.
W kuchni wskazane jest używanie soli z umiarem, mając na uwadze że sól jest w każdym produkcje a dodatkowe , mocne dosalanie jest szkodliwe. Zamiast soli możemy używać mieszanek ziołowych, świeżych ziół lub przypraw korzennych. Aromat potraw wzmacnia estragon, czosnek, oregano lub majeranek.
Sól ma zastosowanie jako środek konserwujący, stosuje się ją w przemyśle spożywczym, w przetwórstwie domowym. Jako sól kąpielowa do pielęgnacji ciała lub regeneracji a także o działaniu leczniczym na organizm choroby skóry (łuszczyca).
Zastosowanie wewnętrznie soli : reguluje prawidłową gospodarkę wodno-elektrolitową ; wpływa na prawidłową przemianę materii; utrzymuje wodę we wnętrzu komórek; uczestniczy w przewodzeniu impulsów nerwowych; usprawnia pracę mięśni szkieletowych i mięśnia sercowego; wpływa na ciśnienie tętnicze krwi.

Brak komentarzy: