poniedziałek, 12 września 2011

DIETA MLECZNA-KEFIR,MAŚLANKA,SERWATKA

Kefir to naturalny mleczny napój wzbogacony o mikroflorę. Na skalę przemysłowo wytwarza się go z krowiego mleka. Jest ono podawane fermentacji Kwasowo – alkoholowej przy użyciu tzw. ziarna kefirowego ( bakterie + drożdże).Mleko ukwasza się , zsiada i powstaje substancja , która ma właściwości antybakteryjne, niszczy szkodliwe drobnoustroje. Kefir nie zawiera konserwantów, zawarte w nim bakterie i drożdże są aktywne. Picie kefiru w trakcie leczenia antybiotykami powoduje przywrócenie naturalnej flory bakteryjnej w żołądku.
Maślankę otrzymuje się przy wyrobie masła. Jest to płyn powstały pozostały z ubijania śmietany i po wytrąceniu tłuszczu. Dodaje się do niej czyste kultury bakteryjne i w niskiej temperaturze pozostawia się do fermentacji przez 12-14 godzin. Wartości odżywcze maślanki zbliżone są do chudego mleka, zawiera witaminy z grupy B ,składniki mineralne, kwas mlekowy i lecytyna.
Jest to napój orzeźwiający o kwaskowatym smaku, lepie strawny niż mleko. Chętnie stosowany w kuchni i do bezpośredniego spożycia.
Serwatka to produkt uboczny , który powstaje przy wyrobie serów. Zawiera witaminy B1 i B2, laktozę , trochę białka i sporo wapnia. Jest niskokaloryczna , 100 g to 30 kcal. Serwatka jest zdrowym, dietetycznym napojem, który jednak ciągle jest niedoceniany. Może być wykorzystana jako różnego rodzaju napój z dodatkiem warów lub zakwaszać barszcz, kapuśniak i jako dodatek do bulionów.
Lecznicze właściwości wymienionych napoi o działaniu wewnętrznym są następujące:
Kefir – obniża poziom cholesterolu, poprawia przemianę materii, zwiększa wchłanianie laktozy, odbudowuje naturalną florę bakteryjną, przeciwdziała miażdżycy, wzmacnia system odpornościowy,poprawia apetyt.
Maślanka ma właściwości odkwaszające organizm, hamuje rozwój bakterii w jelitach.
Zewnętrznie kefir, maślanka, serwatka stosuje się do okładów, szczególnie okład z serwatki można stosować w oparzeniach I i II stopnia.
Prześlij komentarz