Schorzenia brzegów powiek oczu mają dwie postacie. Jedna to zapalenie łuseczkowate( łojotokowe), druga to zapalenie wrzodziejące.
Zapalenie łuseczkowate trwa przez wiele lat, z okresami zaostrzenia choroby, wówczas chorzy skarżą się na ciężkość powiek, swędzenie i pieczenie. Brzegi powiek są zaczerwienione, spojówki przekrwione. Rzęsy są przerzedzone a między nimi występują drobne łuski i żółtawe grudki. Przyczyną powstania zapalenia łuseczkowego jest mechaniczne podrażnienie skory powiek (kurz, wiatr,dym), przyczyną mogą być chore zęby, zatoki, migdały,zakażenie się gronkowcem lub wada wzroku oraz choroba łojotokowa skóry,
Przy naturalnym leczeniu zapalenia łuseczkowatego, należy zbadać przyczynę choroby. Mogą to być nie sprzyjające warunki pracy lub stany zapalne łojotokowe skóry i wówczas trzeba je leczyć.
Zapalenie wrzodziejące brzegów powiek jest o wiele trudniejsze do wyleczenia. Wokół mieszków włosowych na krawędzi powiek tworzą się ropnie. Powodują one martwicę tkanek i powstawanie głębokich owrzodzeń oraz zniekształcenie powiek. Schorzeniu temu towarzyszy zapalenie spojówek i powstania jęczmienia lub gradówek. Przyczyną wrzodziejącego zapalenia brzegów powiek może być mała odporność, przemęczenie, zakażenie gronkowcem złocistym. Schorzenie to może prowadzić do wielu powikłań. Chorzy z wrzodziejącym zapaleniem powiek muszą przede wszystkim wzmocnić swój układ odpornościowy.
Sposoby leczenia naturalnego: ziołolecznictwo; homeopatia oraz dieta.
Ziołolecznictwo – brzegi powiek należy oczyszczać z ropni i strupów, watką nawiniętą na pałeczkę lub płatkiem kosmetycznym. Należy zachować higienę i ostrożność. Polecany jest okład wysuszający dwa razy dziennie po pół godziny z 3% kwasu bornego, naparu rumianku, herbaty, gorzknika kanadyjskiego lub świetlika łąkowego. Chorzy z wrzodziejącym zapaleniem powiek powinni podnieść swoją odporność za pomocą ziół min. jeżówka wąskolistna,przytulia czepna, balsamowiec mirra,imbir i pieprz hiszpański.
Homeopatia – stosowanie preparatów homeopatycznych( Euphrasia, Ruta.,Echinacea...)
Dietetyka – wprowadzenie urozmaiconej diety z dużą zawartością witamin – świeże warzywa i owoce, antybakteryjne -czosnek, miód, chrzan, borówkę, seler, chili, przeciwzapalne- jabłka, czarna porzeczkę, imbir, cebulę, ananas i szałwię.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz