niedziela, 18 września 2011

WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE ŻEŃ-SZENIA


Żeń-szeń rośnie dziko w krajach Azji Wschodniej,od Nepalu po Koreę,na dalekowschodnich terenach Rosji. Chińczycy wykorzystują go w celach leczniczych od ponad 5 000 lat. Do Europy
żeń-szeń trafił W XIII wieku.
Właściwości lecznicze posiada korzeń żeń-szenia,który jest źródłem wielu cennych substancji min.
saponin trój-terpenowych, witaminy D, olejków eterycznych i steroli.
Korzeń żeń-szenia, ma zastosowanie w kuchni jako przyprawa do zup,sosów, dań mięsnych,drobiowych i rybnych. Kawałki żeń-szenia dodane do kawy podnoszą jej walory smakowe. Żeń-szenia jest uznawany jako najsławniejsza roślina świata, w ludowych określeniach podkreśla się jego moc leczniczą: korzeń życia, korzeń krwi, sól ziemi i boskie ziele.
Żeń-szeń stosowany wewnętrznie, wykazuje działanie tonizujące,wzmacniające, pobudzające i regenerujące. Obniża poziom cholesterolu we krwi,reguluje ciśnienie krwi i pracę serca. Pozytywnie wpływa na czynność gruczołów wydzielania wewnętrznego i poziom hormonów. Pobudza układ immunologiczny, zapobiega powstawaniu nowotworów i wrzodów wewnętrznych.
Odtruwa organizm, zmniejsza zmęczenie, wzmacnia pamięć pobudza pracę mózgu .Ogólnie poprawia kondycję psychiczną. Leczy takie zaburzenia jak:impotencja, mdłości, bezsenność, nerwice,depresje,anemię, reumatyzm, zapalenie stawów i choroby płuc.
Korzeń żeń-szenia jest stosowany do produkcji preparatów o działaniu odmładzającym, stymuluje odnowę naskórka,odżywia skórę i przywraca jej równowagę fizjologiczną, zapobiega wypadaniu włosów i poprawia ukrwienie.

Brak komentarzy: