Fasola należy do roślin z rodziny motylkowatych. Owocem fasoli jest strąk. Strąki dochodzą do długości 20 cm. Dojrzałe strąki mają barwę kremową , są też strąki o owocach w barwie żółtej, zielonej, niebieskiej i czerwono-marmurkowej. Wyróżnia się ponad 150 gatunków fasoli. Ma prostą lub wijącą się łodygę o delikatnym owłosieniu.
Fasola tyczna wymaga więcej pracy niż odmiany fasoli karłowatej. Potrzebuje ciepłego i słonecznego stanowiska. Sadzi się ją po ustawieniu podpórek. Fasolę obficie podlewa się do do momentu zawiązania się strąków. Gdy fasola zacznie dojrzewać zbiera się ją co trzy dni. Im więcej strąków się zerwie tym więcej ich narasta.
Fasolę można spożywa się na surowo, po blanszowaniu można ją suszyć i zamrażać. Można kisić w słoikach z solą i serwatką. Do jedzenia świeżej fasoli najlepiej nadaje się odmiana bez łyka , o szerokich strąkach, do zamrażania poleca się odmiany zielone o okrągłych strąkach.
Fasola szparagowa karłowata uprawiana jest dla świeżych , niedojrzałych strąków. Potrzebuje też dużo ciepła ,nie jest odporna na przymrozki. Fasolka szparagowa bywa atakowana przez ślimaki, dlatego wymaga ochrony np. podsypuje się podłoże trocinami lub igłami jodłowymi lub sosnowymi.
Bardzo zdrowe są kiełki fasoli, zawierają prawie wszystkie związki niezbędne dla organizmu człowieka. Fasola zawiera dobrze przyswajalne białko, które może zastępować mięso w diecie wegetariańskiej. Jest w niej tyle białka co w mięsie, a więcej niż w rybach. Poza tym fasola zawiera węglowodany, substancje azotowe, flawonoidy, sterole, kwasy organiczne i witaminy. Niektóre odmiany fasoli posiadają aglutyninę(Limskaja),która podnosi odporność organizmu i pozytywnie wpływa na leczenie chorób nowotworowych.
Lecznicze zastosowanie fasoli- podnosi odporność organizmu. Działa pozytywnie w leczeniu chorób trzustki, nerek , cukrzycy i zaburzeniach krążenia. Wyciąg z fasoli obniża ciśnienie krwi, ma działania moczopędne, pomaga w podagrze, kamicy nerkowej, w kamicy nerkowej, w zapaleniu pęcherza moczowego i w problemach związanych z oddawaniem moczu. Odwar ze strąków stosowany jest w obrzękach pochodzenia nerkowego.
Fasola pomaga w schorzeniach reumatycznych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz