Wszystko o metodach naturalnego leczenia.Zdrowa żywność,diety lecznicze,leczenie schorzeń,kuracje domowe,naturalne kosmetyki,naturalne leki ,ziołolecznictwo,profilaktyka.
czwartek, 3 listopada 2011
RYŻ WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE
Ryż jest uprawiany w lasach tropikalnych i subtropikalnych na całej kuli ziemskiej. Obszary, na których uprawia się ryż to: Japonia, Korea, Wietnam, Indie, Malezja, Egipt, Portugalia, Hiszpania, Brazylia , Madagaskar i Paragwaj. Ryż jest podstawowym produktem żywnościowym dla ponad połowy ludności świata. Dostarcza energii , jest ważnym źródłem białka. Ryż biały ma małą ilość błonnika to część skrobi trawi się wolno .Ryż jest produktem bezglutenowym, dlatego jego spożywanie zaleca się osobom uczulonym na białko pszenicy i cierpiącym na celiakię. Ryż jest bezpieczny dla niemowląt, ludzi w podeszłym wieku i rekonwalescentom.
Zawiera witaminy z grupy B, węglowodany i składniki mineralne (np. żelazo, potas).
Gotowany ryż może być dodatkiem prawie do wszystkich potraw słodkich, pikantnych, do mięsa lub ryb.
Ze zmielonych ziarniaków otrzymuje się mąkę używaną do wypieków ciast. W Azji Wschodniej wyrabia się z ryżu piwo lub wódkę sake( w Japonii).
Właściwości lecznicze ryżu-leczy schorzenia przewodu pokarmowego: usprawnia trawienie, pomaga w niestrawności, łagodzi dolegliwości żołądka i jelit, w zapaleniu uchyłku jelita grubego, w biegunkach i zaparciach.. Nasiona ryżu działają tonizująco i moczopędnie. Spożywanie otrąb ryżowych zmniejsza zagrożenie wystąpienia nowotworu jelita. Woda w której był gotowany ryż ,regeneruje organizm na przykład odwodniony na skutek biegunki. Kiełki ryżu spożywa się w przypadku braku apetytu , niestrawności lub wzdęcia. Ryż reguluje również wydzielanie potu.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz