Wszystko o metodach naturalnego leczenia.Zdrowa żywność,diety lecznicze,leczenie schorzeń,kuracje domowe,naturalne kosmetyki,naturalne leki ,ziołolecznictwo,profilaktyka.
czwartek, 3 listopada 2011
LEKI ZIOŁOWE STOSOWANE W CHOROBACH KRWI
Do leczeniu zaburzeń krwi stosuje się wiele ziół. Będą to min.: Koszyczek rumianku; Liść pokrzywy; Kłącza perzu; Korzeń mniszka; Korzeń arcydzięgla; Ziele hizopu;Owoce róży, Kłącza tataraku; Owoce jarzębiny; Korzeń lubczyk ; Owoce borówki czernicy; Kwiat jasnoty białej; Kwiat stokrotki; Korzeń łopianu;Liście maliny; Liście brzozy; Liście poziomki; Ziele krwawnika; Ziele ruty; Kwiat lawendy;Liść szałwii; Liść mięty pieprzowej ; Owoc jałowca pospolitego.
Sporządzane z ziół napary mają różne działanie- czyszczą krew, zalecane są w anemii, w białaczce, w niedoborach witamin,w czerwienicy lub po leczeniu antybiotykami.
Opisy naparów na określone dolegliwości.
1.Napar czyszczący krew.
Przygotowuje się ziele krwawnika , ziele fiołka trójbarwnego , kwiat stokrotki ,kwiat jasnoty białej , korzeń mniszka ,korzeń łopianu ,liść poziomki , liść brzozy ,liść melisy wszystkie po 50g oraz szyszki chmielowe i kwiat nagietka po 20g.Łyżkę mieszanki ziół zalewamy szklanką wrzącej wody i pozostawiamy pod przykryciem przez 25 minut ,potem przecedzamy .Gorący napar pijemy 1-2 razy dziennie przed posiłkiem.
2.Napar zalecany w anemii.
Szykujemy składniki : liść pokrzywy i owoce róży po 100g, liść czarnej porzeczki, koszyczek rumianku,korzeń mniszka, korzeń arcydzięgla,kłącze perzu wszystko po 50g oraz ziela tysiącznika 20 g. Łyżkę ziół zalewamy szklanką wrzątku i zaparzamy pod przykryciem przez 20 minut. Przecedzamy. Napar pijemy gorący 2-3 razy dziennie po jedzeniu.
3.Napar zalecany w białaczce.
Przygotowujemy zioła po 50 g każde: kora wierzbowa, kłącza perzu, kłącza tataraku, kłącza pięciornika, korzeń arcydzięgla, korzeń mniszka,ziele tymianku,liść pokrzywy,korzeń lukrecji, ziele drapacza, liść bobrka. Łyżkę mieszanki ziół zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy pod przykryciem na 3 godziny. Przecedzamy. Ciepły napar należy pić 3 razy dziennie przed posiłkiem
4.Napar zalecany w czerwienicy.
Składniki owoc róży 100g, ziele jemioły, ziele przetacznika, koszyczek rumianku, korzeń kozłka wszystkie po 50g oraz ziele ruty i kwiatu lawendy po 20g. Łyżeczkę mieszanki ziół zalewamy szklanką wrzątku i zaparzamy pod przykryciem przez 30 minut.
Gorący napar pijemy 2 razy dziennie po szklance.
5.Napar uzupełniający niedobór witamin.
Przygotowujemy po 50g zioła; owoc róży, owoc jarzębiny, owoc głogu, liście porzeczki czarnej, liść pokrzywy, liść mięty pieprzowej,korzeń mniszka,ziele krwawnika,kłącze tataraku. Łyżeczkę mieszanki ziół zalewamy szklanką wrzącej wody, pozostawiamy pod przykryciem 3 godziny. Przecedzamy. Ciepły napar pijemy pół godziny po posiłku 3 razy dziennie.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz