wtorek, 22 listopada 2011

WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE SAŁATEK


W odżywianiu bardzo ważną rolę odgrywa odpowiednia dieta, bogata w warzywa i owoce. Podstawowe, znane wszystkim produkty mogą być składnikami sałatek lub surówek, będących min. źródłem witamin, soli mineralnych , które obok wartości smakowych i odżywczych , mają działanie lecznicze. Wiemy o wartościach odżywczych sałatek czy surówek , ale zdajemy sprawy że mogą nam pomóc w dolegliwościach np. zaparciach, braku apetytu,reumatyzmie, szkorbucie itd
Domowe sałatki-przepisy.
Sałatka ze szczypiorkiem : składa się z 2 pęczków szczypiorku, jabłka, ogórka,kilka liści sałaty, 3 pomidorów, 2 jajek, ½ szklanki jogurtu naturalnego, 4 łyżek śmietany, łyżeczki musztardy oraz soli i pieprzu. Jabłko,ogórek,i ugotowane jajko na twardo kroimy w kostkę, marchewkę ucieramy na tartce o dużych oczkach. Rzodkiewkę kroimy w plasterki, pomidory w ósemki i sałatę w paski. Wszystkie składniki łączymy. Przyprawiamy solą i pieprzem,dodajemy posiekany szczypiorek. Całość polewamy sosem z jogurtu, musztardy i śmietany.
Tak dekoracyjna i smakowita sałatka cieszy oko i podniebienie jak również,pomaga na zaparcia, wrzody żołądka i dwunastnicy, zatrucia pokarmowe . Leczy niedokrwistość, miażdżycę, nerwicę pomaga w infekcjach dróg moczowych oraz wspomaga leczenie cukrzycy.
Sałatka ziemniaczano – marchewkowa. Do przygotowania sałatki bierzemy 600g ziemniaków, 4 marchewki,średnią cebulę, szklankę bulionu warzywnego, 4 łyżki mięty, 3 łyżki oleju, 4 łyżki jasnego octu winnego, cukier, sól i pieprz. Ugotowane ziemniaki w mundurkach ,obieramy i kroimy
w plastry. Marchewkę i cebulę kroimy w krążki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy marchewkę przez chwilę. Wlewamy bulion, gotujemy 5 minut, dodajemy ziemniaki, cebulę, i część posiekanej zieleniny. Doprowadzamy do wrzenia i wlewamy ocet oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec odstawiamy i przed podaniem , posypujemy pozostałą zieleniną.
Sałatka wpływa korzystnie na niestrawność, zaparcia,, pomaga w kolce, kurczach przewodu pokarmowego, bólach brzucha. Pomaga w leczenie zaburzeń niedokrwistości, choroby wieńcowej, zaburzeń wzroku związanych z niedoborem witaminy A, hemoroidach, chorobach nerek i wątroby.
Sałatka burakowa( na wiosnę)- składa się z 2 pęczków botwinki z buraczkami, 2 łodyg selera naciowego,jabłka,
4 orzechów włoskich, sok z cytryny, 3łyżki oleju, łyżki octu winnego,soli, pieprzu oraz świeżego estragonu i tymianku. Buraczki kroimy w plastry a liście w paski. Blanszujemy 2 minuty w osolonej wodzie i odcedzamy. Obrane jabłko kroimy w słupki i skrapiamy sokiem cytrynowym. Seler kroimy , orzechy rozdrabniamy. Olej łączymy z octem, przyprawami i świeżymi ziołami. Składniki sałatki mieszamy z sobą , przekładamy do salaterki i polewamy sosem.
Taka sałatka pomaga na zaparcia, niestrawność, w chorobach wątroby, nerek i pęcherza moczowego. Jest pomocna przy podagrze, w infekcjach górnych dróg oddechowych, infekcjach
bakteryjnych , miażdżycy oraz nerwicach.

Brak komentarzy: