wtorek, 3 stycznia 2012

WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE I ODŻYWCZE WITAMINY K


Witamina K jest odpowiedzialna za prawidłową krzepliwość krwi w organizmie. Zapobiega wewnętrznym krwawieniom, krwotokom , nadmiernemu upływowi krwi podczas zranień oraz zmniejsza obfitość krwawienia miesiączkowego u kobiet. Witamina jest podawana przed zabiegiem operacyjnym. Zmniejsza ryzyka złamania kości, obecność witaminy K w ustroju,jest ważna dla gospodarki wapiennej i mineralizacji tkanek. Badania ostatnie, wykazują korzystne działanie witaminy K na proces hamowania rozwoju raka (np.: piersi,jajników, wątroby, nerek) oraz pomaga pacjentom podanym chemioterapii.
Witamina K działa ochronnie na serce,zapobiega powstawaniu miażdżycy,obniża poziom szkodliwego cholesterolu LDL. Niedobór witaminy K występuje rzadko,gdyż organizm jest zdolny do samodzielnego jej wytwarzania dzięki mikroorganizmom znajdującym się w jelicie cienkim. Zdarza się niedobór witaminy u ludzi ,którzy spożywają niewielką ilość zielono-listnych warzyw, przyjmują antybiotyki lub dużą ilość leków. Awitaminoza K może powodować szereg schorzeń jak: zaburzenie wchłaniania pokarmów , ograniczenie trawienia tłuszczów , uszkodzenie wątroby, zapalenie jelita,biegunkę,celiakię,słabą krzepliwość krwi, powstawanie krwotoków zewnętrznych i wewnętrznych, trudno gojące ię rany i zaburzenia w mineralizacji kości.
Niemowlęta i kobiety w ciąży i nastolatki, powinny przyjmować, uzupełniające dawki witaminy K.
Witamina K jest dostępna w aptekach w postaci płynów i tabletek. Przed rozpoczęciem kuracji najlepiej skonsultować ją z lekarzem. Witaminę K najlepiej łączyć z witaminą E, która pomaga we wchłanianiu witaminy K. Najlepszym, naturalnym źródłem witaminy K są warzywa- (brokuły, rzepa, szpinak, kapusta, sałata, lucerna,morszczyn,jarmuż,ziemniaki, cebula,brukselka )oraz owoce-(awokado,brzoskwinia), białko jaj, sery, jogurty,wątroba,olej sojowy i szafranowy, tran z wątroby ryby,orzeszki pistacjowe oraz mięso.

Brak komentarzy: