środa, 4 stycznia 2012

NATURALNE LECZENIE I DIETETYKA W KURCZACH MIĘŚNI


Kurcze mięśni powstają wówczas ,gdy nie dochodzi do fazy rozkurczowej. Mięśnie pozostają napięte przez długi czas , co powoduje przykre dolegliwości bólowe. Takie sytuacje mogą pojawić się podczas wysiłku fizycznego jak i w spoczynku np. podczas snu.
Przyczyny powstawania kurczów są różne: mogą wynikać ze zmęczenia lub nadwyrężenia mięśni; z niewłaściwej gospodarki mineralnej, zaburzenie pracy układu nerwowego; zaburzenie równowagi płynów w organizmie; problemy hormonalne; nadmierna utrata potasu i cennych substancji odżywczych. Czynniki zwiększające ryzyko wystąpienia kurczów – nagłe znalezienie się w zimnej wodzie,niektóre choroby (cukrzyca, choroby tarczycy) oraz u osób palących papierosy, których mięśnie są niedotlenione.
Leczenie naturalne , wspierające działanie środków farmakologicznych , opiera się głównie na ziołach,które działają wzmacniająco,rozkurczowo,poprawiają krążenie. Zioła stosowane przy kurczach mięśni to; pokrzywa zwyczajna; lubczyk ogrodowy;miłorząb japoński i drożdże piekarnicze.
Pokrzywa zwyczajna -działa mineralizująco , uzupełnia niedobory wielu substancji odżywczych i wzmacniających, poprawia przemianę materii i krążenie. Przetwory z liści pokrzywy zapobiegają kurczom mięśni kończyn. Najlepiej pić kilka razy dziennie sok z pokrzywy.
Lubczyk ogrodowy-odwar z lubczyku dział na mięśnie rozkurczowo, przywraca im prawidłowe napięcie. Usuwa szkodliwe związki z przemiany materii. Odżywia organizm.
Miłorząb japoński-poprawia krążenie i działa przeciwmiażdżycowo, zapobiega gromadzeniu się złogów i występowaniu kurczów. Skuteczny jest napar ( 2 łyżki liści ziela zalewamy szklanką wrzątku i parzymy 10 minut. pijemy 3 razy dziennie , po posiłku).
Drożdże piekarnicze-doskonale odżywiają organizm i dostarczają niezbędnych substancji do prawidłowego funkcjonowania mięśni. Zawierają dużo witaminy B, która wpływa korzystnie na mięśnie i system nerwowy.
Przy kurczach mięśni wskazana jest odpowiednia dieta , bogata w produkty spożywcze zawierające wapń , magnez, potas. Niezbędne dla zachowania dobrej kondycji mięśni wapń jest w mleku i jego przetworów, zielonych warzywach liściastych ,roślinach strączkowych, owocach morza, pomarańczach, mandarynkach i w melonach.
Źródłem potasu są orzechy,pomidory, banany,awokado, brokuły i rośliny strączkowe. Również zapobiega kurczom magnez ,który znajduje się w produktach pełnoziarnistych ,kaszach, roślinach strączkowych,orzechach, awokado,owocach morza i w liściastych zielonych warzywach.
Osoby cierpiące na kurcze mięśni muszą wykluczyć z jadłospisu kawę , mocną herbatę i słodycze. Należy ograniczyć spożywanie żywności konserwowanej,chipsy,frytki,napoje gazowane z wyjątkiem toniku,alkohol. Najlepiej z płynów pić soki owocowe lub warzywne oraz wody mineralne( około 2 l , nie dopuszczając do odwodnienia organizmu).
Naturalne metody zapobiegające kurczom mięśni to : regularny tryb życia; dużo ruchu,spacerów, ćwiczeń;nie stać długo i siedzieć , nie krzyżować nóg; przed snem rozluźniać mięśnie nóg, rozciągać( masaż,przysiady,bieg w miejscu);zasypianie na brzuchu lub na plecach opierając stopy o ścianę; przestrzegać dietę;unikać alkoholu.

Brak komentarzy: