niedziela, 15 stycznia 2012

WŁAŚCIWOŚCI ODŻYWCZE I LECZNICZE - BURAKA CZERWONEGO


Burak posiada niezwykłe walory zdrowotne. Bulwiaste korzenie buraka zaczęto spożywać (około 800 lat p. n. e.). Liście buraka używano jako ziele lecznicze.
Korzeń buraka czerwonego zawiera kwas foliowy,witaminy z grupy B odpowiadającej za wzmocnienie procesów krwiotwórczych w organizmie ludzkim. Dzienna dawka to 200 gramów,zapobiega wapnieniu naczyń krwionośnych i podnosi odporność organizmu. Niedobór kwasu foliowego(witaminyB9) może powodować złe samopoczucie,ogólne rozdrażnienie i niespokojny sen. Może być przyczyną zmatowiałych włosów i wczesnej siwizny. Burak czerwony zawiera zawiera również witaminy :C, B1, P oraz dużo makro, i mikro-elementów. Warzywo bogate jest w związki mineralne : potas,sód,magnez,wapń oraz cukier.
Burak czerwony ma szerokie zastosowanie w kuchni. Znany jest barszcz czerwony, surówki (np. buraczki z chrzanem), zupy( botwinka z wiosennych buraczków) i sok z buraków. Trzeba pamiętać ze zbyt długie przechowywanie lub gotowanie buraków znacznie obniża ich wartość.
Buraki działają odkwaszająco(mogą być jako dodatek do mięs).
Burak czerwony zawiera tzw : antocyjany, które mają działanie antyrakowe. Zaleca się w leczeniu nowotworów lub stosować profilaktycznie. Z uwagi na dużą ilość składników mineralnych, buraki mają działanie odkwaszające. Barszcz z buraków jest bardzo dobrym środkiem na zgagę.
Sok z surowych i kiszonych buraków, zaleca się przy anemii, wysokim ciśnieniu krwi, braku odporności na infekcje, zaparciach, schorzeniach gastrycznych ,osłabieniu i nerwicach.
Sok z buraków ma też właściwości oczyszczające i regulujące pracę układu krążenia.
Z wszystkich odmian buraków czerwonych,najbardziej cenione są te o jednolitym czerwonym zabarwieniu.
Prześlij komentarz