wtorek, 17 stycznia 2012

WARTOŚCI LECZNICZE I ODŻYWCZE SZPINAKU


Szpinak posiada nieocenione wartości lecznicze i dietetyczne. Szpinak zawiera Luteinę, która ma korzystny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie wzroku. Luteina spełnia funkcję filtra, przechwytując szkodliwe promienie świetlne ( chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej oka).Można stosować suplement diety dostępny w aptece. Przynosi ulgę zmęczonym oczom przy długiej pracy przy komputerze lub przy dużym nasłonecznieniu. Szpinak posiada w dużych ilościach chlorofil-zielony barwnik, który absorbuje energię słoneczną, dotlenia szare komórki, polepsza koncentrację i sprawność umysłu. Szpinak jest wskazany dla osób chorych na anemię, przemęczonych, zestresowanych i osłabionych po przebytych chorobach. Z uwagi na dużą zawartość kwasu foliowego zaleca się go kobietom w ciąży. Pomaga w zwalczaniu infekcji , jest wskazany w diecie dla osób chorych na nowotwór.
Szpinak jest źródłem cennego dla zdrowia magnezu. Niedobór magnezu może powodować bóle mięśni, skurcze oraz trudności w koncentracji. Świeże liście szpinaku zawierają dużo witaminy C, która pomaga przyswajać żelazo z pokarmu. Zawiera również witaminy A , B , karoten i sole mineralne( żelazo i wapń). Szpinak zawiera kwas szczawiowy , który utrudnia przyswajalność niektórych pierwiastków oraz łatwo przyswajalny,cenny kwas foliowy( 100 g szpinaku zaspokaja 75% zapotrzebowania dziennego na kwas foliowy).
Młode liście szpinaku najlepiej spożywać na surowo, w sałatkach( z dodatkiem soku z cytryny i oliwy z oliwek) lub gotowane w minimalnej ilości wody albo duszone. Są nadzieniem do naleśników, omletów,pizzy. Zdrowy jest świeży sok ze świeżych liści szpinaku. Szpinak można również mrozić. Wszystkie potrawy ze szpinaku posiadają dużą wartość odżywczą.

Brak komentarzy: